ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ «ΦΑΡΜΑΚΟ» ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Τι χρειάζεται να γνωρίζεις για το αιθέριο έλαιο ρίγανης που θεωρείται «φάρμακο» για πολλές παθήσεις και πώς μπορείς να το βάλεις στην καθημερινότητά σου;
Η «ορίγανη» των αρχαίων Ελλήνων είναι μία σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις λέξεις «όρος» και «γάνος» και σημαίνει η χαρά, η λαμπρότητα του όρους. Η ρίγανη, όπως επικράτησε μεταγενέστερα, ήταν κατά την αρχαιότητα ένα σύμβολο ευτυχίας, μάλιστα συχνά τη χρησιμοποιούσαν και σε γαμήλια στεφάνια.
Εκτός από μυρωδικό, καρύκευμα και εξαγνιστικό βοτάνι, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη ρίγανη και το ριγανέλαιο σαν φάρμακο και φυτικό «αντιβιοτικό» για να θεραπεύσουν μία σειρά παθήσεων, μεταξύ των οποίων ανοιχτά τραύματα, προβλήματα του αναπνευστικού, πονοκεφάλους, σπασμούς, οιδήματα κ.ά. Αργότερα, κατά τον μεσαίωνα, τη χρησιμοποιούσαν κατά του κρυολογήματος, αλλά και σαν αντιμικροβιακό.
Τι είναι αυτό που κάνει τη ρίγανη φάρμακο;
Πέρα από τις πολλές ενώσεις και τα θεραπευτικά στοιχεία που περιέχει, ξεχωρίζουν δυο πολύ σημαντικές ουσίες, η καρβακόλη και η θυμόλη. Δυο διάσημες φαινόλες με ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιαιμοπεταλιακή και αντικαρκινική δράση (την οποία έχουν αποδείξει μελέτες).
Μάλιστα, η ελληνική ρίγανη θεωρείται ακόμα πιο δραστική από άλλων χωρών, αφού περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση σε καρβακόλη παγκοσμίως, το οποίο αποδίδεται στο ιδιαίτερο έδαφος και κλίμα της χώρας.
Η αντιοξειδωτική, αντιβιοτική και αντιβακτηριδιακή δράση της ρίγανης είναι εντυπωσιακή και ιδιαίτερα ισχυρή. Ταυτόχρονα, η ρίγανη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες C, Α, Κ, Β, Ε, ενώ είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως μαγγάνιο και ασβέστιο, και κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο καλές πηγές οργανικού σιδήρου. Επίσης, περιέχει φυτικές ίνες και καροτενοειδή.
Τα οφέλη που θα πάρεις από το αιθέριο έλαιο της ρίγανης
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης είναι ένα πολύτιμο «φάρμακο» για τον οργανισμό και μπορεί να βοηθήσει σε πολλές παθήσεις και χρόνια προβλήματα υγείας. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι τα εξής:
- Προστατεύει τα κύτταρα και καταπολέμα τις ελεύθερες ρίζες.
- Τα συστατικά της φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή και καταπολέμηση καρκινικών κυττάρων.
- Συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού ενάντια σε ιούς, βακτήρια και μύκητες.
- Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
- Έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
- Προστατεύει το έντερο.
- Χρησιμοποιείται στη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων και κατά του πονόλαιμου, είναι ευεργετική για την θεραπεία της βροχίτιδας, του βήχα και της φαρυγγίτιδας.
- Βοηθά σε περιπτώσεις ιγμορίτιδας.
- Δρα κατά της διάρροιας.
- Θωρακίζει τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό.
- Βοηθάει στους πόνους της περιόδου.
- Ρίχνει τα επίπεδα της κακής χολιστερόλης.
- Ανακουφίζει από μυϊκούς σπασμούς.
- Συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου.
- Χρησιμοποιείται στη θεραπεία πολλών δερματικών παθήσεων.
- Θεραπεύει τις άφθες.
- Δρα κατά της στοματικής δυσοσμίας και υγιεινής (θεωρείται πολύ ευεργετική για την υγεία των ούλων).
- Βελτιώνει τη διάθεση.
- Έχει αντιμυκητική δράση.
- Συμβάλλει στην εξισορρόπηση των διαταραχών της εμμηνόπαυσης.
- Θεωρείται ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις και χρησιμοποιήσεις το αιθέριο έλαιο ρίγανης
- Υπάρχουν διάφορες ποιότητες αιθέριων ελαίων. Καταρχάς, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αγοράζουμε αιθέριο έλαιο και όχι ριγανέλαιο.
- Επιλέγουμε μια καλή εταιρεία που χρησιμοποιεί ελληνική ρίγανη, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας, με σωστές μεθόδους απόσταξης.
- Αποθηκεύουμε το μπουκαλάκι σε δροσερό και σκιερό μέρος, μακριά από παιδιά.
- Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι ιδιαίτερα δυνατό και θέλει προσοχή στη χρήση.
- Η εξωτερική χρήση είναι πιο απλή και χρειάζεται απλά να το διαλύουμε σε κάποιο λάδι, όπως αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο, πριν έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τα νύχια.
- Για να το πιούμε, πρέπει να το διαλύσουμε είτε σε λίγο λάδι, π.χ. ελαιόλαδο, είτε σε νερό. Επειδή είναι λιποδιαλυτό, όταν αναμιγνύεται με λάδι είναι πιο ήπια η γεύση του και το «κάψιμο» που προκαλεί, σε σύγκριση με το νερό. Ακολουθούμε τις οδηγίες του πακέτου για το πόσες σταγόνες ανακατεύουμε σε πόσο νερό ή λάδι.
Οι απαραίτητες προφυλάξεις
Όταν το αιθέριο έλαιο ρίγανης χρησιμοποιείται ως «θεραπεία» για κάποιο από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, χρειάζεται μετά από 15 μέρες λήψης να κάνουμε παύση 15 ημερών και ύστερα να συνεχίζουμε αν χρειάζεται. Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας πριν τη λήψη του, ειδικά σε περιπτώσεις θηλασμού και εγκυμοσύνης (προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα).