ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ: ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣ
Η κατακράτηση υγρών δεν σου «βάζει» κιλά, ούτε είναι το ίδιο με την κυτταρίτιδα. Είναι ένα πρόβλημα που συνήθως οφείλεται σε κακές συνήθειες και αντιμετωπίζεται εύκολα αν τις αλλάξεις.
Η κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι η αιτία πίσω από την εσχάτως φουσκωμένη σου κοιλιά. Μπορεί όμως και να ευθύνονται οι κραιπάλες των γιορτών. Αν και η κατακράτηση υγρών είναι μια πολύ συνηθισμένη διαταραχή που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, ας μην τα ρίχνουμε όλα εκεί.
Οι γυναίκες, που είναι τα πιο συχνά θύματα της διαταραχής σε ποσοστό 30%, πολλές φορές αποδίδουν λανθασμένα τα παραπανίσια κιλά τους στην κατακράτηση υγρών. Στην πραγματικότητα όμως ισχύει το αντίθετο: τα παραπανίσια κιλά δυσχεραίνουν τη διούρηση και ευνοούν την κατακράτηση υγρών.
Τι πρέπει να γνωρίζεις για την κατακράτηση υγρών
Δημιουργείται από ανισορροπία ανάμεσα στο κάλιο και το νάτριο και σηματοδοτεί την υπερβολική συγκέντρωση νερού στον οργανισμό και πιο συγκεκριμένα στο κυκλοφορικό σύστημα, τους ιστούς και τις κοιλότητες του σώματος.
Εξαιτίας της διαταραγμένης φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας λιμνάζουν και πολλές τοξίνες στους ιστούς που δυσκολεύουν τον μεταβολισμό των κυττάρων.
Μπορεί να οφείλεται σε παθολογικές διαταραχές, όπως καρδιακές ή νεφρικές δυσλειτουργίες, σοβαρές φλεγμονές ή αλλεργικές αντιδράσεις, τις περισσότερες φορές όμως οφείλεται σε κάποιες λανθασμένες συνήθειες, που αν τις διορθώσουμε θα δούμε αποτέλεσμα.
Στις γυναίκες παρατηρείται επίσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πριν από την έμμηνο ρύση.
Η κατακράτηση δεν πρέπει να συγχέεται με την κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα οφείλεται σε φλεγμονώδεις διαδικασίες που συμβαίνουν στα αιμοφόρα αγγεία και τον λιπώδη ιστό, γι' αυτό και εμφανίζεται και σε αδύνατες γυναίκες.
Οι αιτίες μπορεί να είναι κοινές με αυτές της κατακράτησης υγρών (π.χ. καθιστική ζωή, λανθασμένη διατροφή), αλλά οι δυο τους μπορεί να υπάρχουν και ξεχωριστά. Όταν υπάρχει και κατακράτηση υγρών η όψη της κυτταρίτιδας εντείνεται.
Πώς να εξαλίψεις την κατακράτηση υγρών με φυσικούς τρόπους
– Περιόρισε το αλάτι
Είναι η Νο1 συμβουλή που θα ακούσεις, καθώς το νάτριο δεσμεύει σημαντική ποσότητα νερού στο σώμα. Το αλάτι περιέχεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα του εμπορίου και όχι μόνο σε όσα σου φαίνονται αλμυρά. Έστω και λίγο λιγότερο αλάτι σημαίνει περισσότερη υγεία.
– Μείωσε τη ζάχαρη
Εκτός από τα γλυκά, η ζάχαρη βρίσκεται και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου, όπως τα αρτοσκευάσματα, οι χυμοί φρούτων και οι σάλτσες και δεν γίνεται αντιληπτή. Ξέρεις πόση ζάχαρη θα πρέπει να μειώσεις για να δεις τα πρώτα αποτελέσματα στην υγεία σου;
– Πιες αρκετό νερό
Αν και πολύς κόσμος πιστεύει πως για την αποφυγή της κατακράτησης υγρών θα πρέπει να περιορίζεται η πρόσληψη νερού, αυτό δεν ισχύει.
Με την κατανάλωση άφθονων υγρών και κυρίως νερού, καθώς και τροφίμων πλούσιων σε νερό (π.χ. φρούτα, λαχανικά) διατηρείται η ισορροπία των υγρών στο σώμα και υποστηρίζεται η νεφρική λειτουργία.
– Αύξησε την πρόσληψη καλίου, μαγνησίου και βιταμίνης Β6
Το κάλιο συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών στο σώμα, το μαγνήσιο συμβάλλει στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών και η βιταμίνη Β6 στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας, στην οποία πολλές φορές μπορεί να οφείλεται η κατακράτηση υγρών.
Kάλιο θα πάρεις από τις μπανάνες, τις πατάτες, τις ντομάτες και το αβοκάντο. Μαγνήσιο θα βρεις στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τη μαύρη σοκολάτα, τα σιτηρά ολικής άλεσης και τα καρύδια. Τέλος, η βιταμίνη Β6 βρίσκεται στα όσπρια, τις γλυκοπατάτες, τα λιπαρά ψάρια και στο κρέας.
– Μείωσε το αλκοόλ
Τα αλκοολούχα ποτά συμβάλλουν στην αφυδάτωση του οργανισμού και η κατακράτηση υγρών χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο.
– Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα
Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών. Αλλά ακόμη κι αν δεν υπάρχει χρόνος για άσκηση, φρόντισε να κινείσαι διαρκώς μέσα στην ημέρα και να μη μένεις καθιστός/η.
Επιπλέον, βοηθάει το να σηκώνεις τα πόδια ψηλά ανά τακτά διαστήματα μέσα στη μέρα, όπως και ένα ποδόλουτρο με κρύο νερό. Πολλοί επωφελούνται, επίσης, από το λεμφικό μασάζ.
– Ακολούθησε υγιεινή διατροφή
Οι κανόνες της υγιεινής διατροφής είναι λίγο πολύ γνωστοί. Η Μεσογειακή Διατροφή, προσανατολισμένη στη φυτοφαγία είναι κατά βάση μια αντιφλεγμονώδης διατροφή.
Προτίμησε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, υδατάνθρακες ολικής άλεσης (βρώμη, μαύρο ψωμί, καστανό ρύζι και περιόρισε στο ελάχιστο την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (λευκό ψωμί, λευκά μακαρόνια κ.λπ.)
Βότανα κατά της κατακράτησης υγρών
Είτε τα πιεις σε μορφή αφεψήματος, είτε τα βρεις σε μορφή συμπληρώματος, τα βότανα αυτά θα σε βοηθήσουν. Είναι σημαντικό όμως να μιλήσεις πρώτα με τον γιατρό σου, διότι ορισμένα βότανα δεν είναι τόσο αθώα ειδικά αν συνδυάζονται με φαρμακευτική αγωγή.
– Σημύδα
Η σημύδα ή Betula Alba είναι ένα δέντρο, τα φύλλα του οποίου φημίζονται για τη διουρητική, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση τους. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή και συγκεκριμένα σε κουερσετίνη, συμβάλλουν στο να διατηρούν την ουροδόχο κύστη «καθαρή». Η χρήση τους έχει συνδεθεί με την αντιμετώπιση του οιδήματος που προκαλείται από την κατακράτηση υγρών.
– Τσουκνίδα
Το απόσταγμα των φύλλων της διεθνώς γνωστής Urtica Urens είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών χάρη στο κεφεϊκό οξύ που περιέχει.
– Γιάβα
Η γιάβα ή Ortosiphon stamineus ευνοεί την απομάκρυνση των αζωτούχων (ουρία και ουρικό οξύ) και χλωριούχων στοιχείων (χλωριούχο νάτριο) από τον οργανισμό μέσω της διούρησης.
– Ιεράκιο
Το ιεράκιο ή Hieracium Pilosella είναι ένα φυτό πλούσιο σε φλαβονοειδή, κουμαρίνες και τριτερπένια, δραστικές ουσίες με διουρητική και αντιφλεγμονώδη δράση.
– Ταραξάκο
Το τραξάκο (Taraxacum officinale) περιέχει όχι μόνο φλαβονοειδή αλλά και άλατα καλίου που βοηθούν το σώμα να επιτελέσει τις αποτοξινωτικές του λειτουργίες.