iStock

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ: ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΣ ΤΑ ΠΡΩΙΜΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

Εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε νεότερες ηλικίες, αλλά οι ενδείξεις του ξεκινούν πάντα νωρίτερα. Μια γαστρεντερολόγος επισημαίνει τα πρώιμα σημάδια που παρουσιάζει ένας καρκίνος παχέος εντέρου, τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσουμε.

Ένας από τους καρκίνους που παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά εμφάνισης σε νεότερες ηλικίες είναι αυτός του παχέος εντέρου. Μάλιστα, τα ερευνητικά δεδομένα κάνουν λόγο για αύξηση των ποσοστών σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι από μόνο του ένα διαφορετικό κεφάλαιο.

Η πιο πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αναφέρει ότι τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 σε ενήλικες ηλικίας 20-39 ετών και από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε ενήλικες 40-54 ετών, με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Καρκίνος παχέος εντέρου: τι συμβαίνει παγκοσμίως

Αλλά και το Colorectal Cancer Statistics 2020 κάνει λόγο για άνοδο στα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου που αφορούν ενήλικες κάτω των 50 ετών. Παρόλο που ο καρκίνος αυτός είναι ιάσιμος εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως, οι νεότεροι ασθενείς έχοντας κατά νου ότι αφορά μεγαλύτερες ηλικίες, αγνοούν τα σημάδια και αμελούν την προληπτική εξέταση.

Το πρόβλημα όμως με τον καρκίνο του παχέος εντέρου (όπως και με όλους τους τύπους της νόσου) είναι πως αν υπάρξει καθυστερημένη διάγνωση, ενδέχεται να έχει φτάσει σε στάδιο μη ιάσιμο.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που από το 2008-2017, τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν κατά 3% ετησίως σε άτομα 65 ετών και άνω, μόνο κατά 0,6% σε άτομα 50 έως 64 ετών, αλλά αυξήθηκαν κατά 1,3% σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.

«Η έγκαιρη παρέμβαση σώζει ζωές» αναφέρει η Αυστραλέζα γαστρεντερολόγος και χειρουργός Dr Penelope De Lacavalerie, υποστηρίζοντας την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου Never 2 Young.

Η εκλογίκευση των συμπτωμάτων ως «φυσιολογικά» και η δυσπιστία ότι θα μπορούσε να είναι καρκίνος είναι οι βασικές αιτίες μιας όψιμης διάγνωσης. Η γιατρός όμως παρατηρεί και μια τάση που αφορά ειδικά τις γυναίκες, σύμφωνα με την οποία τα συμπτώματά τους αγνοούνται από τους γιατρούς, με συνέπεια ειδικά εκείνες να διαγιγνώσκονται αργότερα.

Καρκίνος του παχέος εντέρου
iStock

Προσοχή στα πρώιμα σημάδια

Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια που θα πρέπει να μας υποψιάσουν;

«Μεταξύ 3 μηνών και 2 ετών πριν από τη διάγνωση (ακόμη και σε ηλικίες κάτω των 50 ετών), οι ασθενείς είχαν 1-3 από τα παρακάτω συμπτώματα. Και περίπου 2 χρόνια πριν από τη διάγνωση, μια προληπτική εξέταση θα έδειχνε απλώς έναν πολύποδα, τον οποίο θα αφαιρούσαμε χειρουργικά» σημειώνει η De Lacavalerie.

  • Αλλαγές στις «συνήθειες» του εντέρου: συμπτώματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τη συχνότητα των επισκέψεων στην τουαλέτα.
  • Αίμα στα κόπρανα: μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και με αφύσικα σκούρα κόπρανα. Κανενός είδους αίμα δεν είναι φυσιολογικό, ακόμη και αν εμαφνίζεται σπανίως.
  • Κοιλιακό άλγος: κράμπες, φούσκωμα ή επίμονη δυσφορία.
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους.
  • Αναιμία που συνοδεύεται από αδυναμία, κόπωση και χλωμό χρώμα επιδερμίδας.
  • Αίσθημα ατελών κινήσεων του εντέρου.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο καρκίνος του εντέρου μπορεί να προκαλέσει μερική ή πλήρη απόφραξη του εντέρου, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως έντονο κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο και αδυναμία φυσιολογικών κινήσεων του εντέρου.

Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου:

  • Ηλικία άνω των 50 ετών
  • Ιστορικό πολυπόδων του παχέος εντέρου ή άλλης νόσου του εντέρου
  • Οικογενειακό ιστορικό της νόσου
  • Γενετικά σύνδρομα όπως η αδενωματώδης πολυποδίαση (FAP)
  • Ο διαβήτης τύπου 2
  • Η παχυσαρκία
  • Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ
  • Κακή διατροφή

Η ειδικός επισημαίνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου αλλά και ένας από τους ευκολότερους για να μετριαστεί.

Πότε να κάνεις κολονοσκόπηση

Οι νεότερες οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας συνιστούν η προληπτική κολονοσκόπηση να ξεκινά στα 45, αντί στα 50 χρόνια, ενώ για τους νεότερους δεν υπάρχει οδηγία για προληπτικό έλεγχο.

Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι ορισμένοι από τους πολύποδες που βρίσκονται σε μια κολονοσκόπηση εξελίσσονται σε κακρινικούς όγκους, αρκετοί Έλληνες γαστρεντερολόγοι τείνουν να συμφωνήσουν.

Όπως έχει πει στο OW, ο γαστρεντερολόγος - ηπατολόγος Γιώργος Οικονόμου, μια πρώτη κολονοσκόπηση αναφοράς καλό είναι να γίνεται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες στην ηλικία των 45 ετών. Στην Ελλάδα, βέβαια, προς το παρόν μόνο μέσω της ιδιωτικής οδού μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει κανείς αυτή την εξέταση μέχρι τα 50 έτη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.