Pexels Ron Lach

ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΟΤΑΝ ΙΔΡΩΝΕΙΣ;

Ο ιδρώτας είναι μια φυσική λειτουργία του οργανισμού, που ενεργοποιεί το σώμα σε περίπτωση που έχει υπερθερμανθεί και πρέπει να δροσιστεί. Μπορεί όμως να συμβάλλει και στην αποτοξίνωση; Και πόσο νόημα έχει να ιδρώνεις σε μια σάουνα;

Έχεις δίκιο: απέναντι σε μια τεράστια βιομηχανία ευεξίας, είναι σχεδόν αδύνατο να αξιολογήσεις όλες τις υποσχόμενες δίαιτες, χάπια και προγράμματα άσκησης που ισχυρίζονται ότι θα σε αποτοξινώσουν, θα σε συσφίξουν ή θα κάνουν το δέρμα σου να λάμπει.

Σίγουρα οι περισσότεροι θέλουμε να βρούμε αυτή τη μαγική συνταγή που θα μας βοηθήσει είτε να χάσουμε βάρος, είτε να μην αποκτήσουμε ρυτίδες, είτε... οτιδήποτε. Το θέμα είναι αν υπάρχει.

Για την ακρίβεια, αυτή τη φορά το θέμα μας είναι αν μπορείς να κάνεις αποτοξίνωση με τον ιδρώτα, ιδανικά χωρίς να κουραστείς, μέσα σε μια σάουνα. Η απάντηση είναι μονοσήμαντη. Ιδρώνουμε κυρίως για να δροσιστούμε, όχι για να αποβάλουμε απόβλητα ή τοξικές ουσίες. Για τον σκοπό αυτό έχουμε τα νεφρά και το συκώτι μας.

Τι είναι ο ιδρώτας για το σώμα σου

Ο χημικός Joe Schwarcz, διευθυντής εταιρείας στο Μόντρεαλ του Καναδά που καταρρίπτει επιστημονικούς μύθους, κατακλύζεται από ερωτήσεις σχετικά με ιατρικές απάτες, συμπεριλαμβανομένων πολλών που υπόσχονται να «αποτοξινώσουν» το σώμα. «Κάθε φορά που βλέπετε αυτή την έννοια της αποτοξίνωσης στα μέσα ενημέρωσης, συνήθως πρόκειται για ανοησία», λέει.

Ιδρώτας και αποτοξίνωση
iStock

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο τύπος ιδρώτα που παράγουμε όταν ζεσταινόμαστε ή ασκούμαστε προέρχεται από τους ενδοκρινείς αδένες. Έχουμε περίπου 3 εκατομμύρια από αυτούς σε όλο μας το σώμα. Επειδή όμως το σώμα ιδρώνει για να δροσιστεί, είναι λογικό ο ιδρώτας να αποτελείται από νερό σε ποσοστό μεγαλύτερο από 99%.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να περιέχει και ίχνη άλλων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων μερικών που είναι τοξικές. Διαλυμένες σε αυτό το νερό είναι μικρές ποσότητες μετάλλων, όπως το νάτριο και το ασβέστιο, καθώς και μικρές ποσότητες διαφόρων πρωτεϊνών, γαλακτικού οξέος και ουρίας.

Αποτοξίνωση: Πώς το σώμα αποβάλλει τα άχρηστα

Η ουρία, η οποία παράγεται στο ήπαρ από τη διάσπαση των πρωτεϊνών στα τρόφιμα, είναι ένα απόβλητο προϊόν, οπότε η εφίδρωση ξεπλένει ένα απειροελάχιστο μέρος της από το σώμα.

Τα νεφρά είναι εκείνα που κάνουν τη βαριά δουλειά και η συντριπτική πλειοψηφία της ουρίας που απομακρύνεται από το σώμα βρίσκεται στα ούρα. Μόνο εάν τα νεφρά σου δεν μπορούν να το κάνουν (βλ. νεφρική ανεπάρκεια), ο ιδρώτας γίνεται το μέσο για το σώμα σου ώστε να απαλλαγεί από το συγκεκριμένο απόβλητο.

Τι συμβαίνει όμως με τους διάφορους ρύπους του περιβάλλοντος; Φυτοφάρμακα, επιβραδυντικά φλόγας, πολυχλωριωμένα διφαινύλια ή PCB, τα οποία έχουν απαγορευτεί αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στο περιβάλλον;

Τοξίνες και τοξικές ουσίες: υπάρχει διαφορά

Όλα τα παραπάνω είναι είδη χημικών ουσιών που πολλοί άνθρωποι θεωρούν «τοξίνες» στα τρόφιμα και το περιβάλλον. Όμως ο όρος δεν είναι σωστός. Οι τοξίνες είναι επιβλαβείς ουσίες που παράγονται από ζωντανούς οργανισμούς όπως φυτά, ζώα ή βακτήρια. Οι κατασκευασμένες χημικά ουσίες που είναι τοξικές ονομάζονται απλώς τοξικές. Τι συμβαίνει λοιπόν με αυτές; Αποθηκεύονται στο σωματικό λίπος.

Ο καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Pascal Imbeault, ο οποίος ηγήθηκε μιας μελέτης του 2018 για τον υπολογισμό αυτών των επιπέδων στο σώμα, εξηγεί σε άρθρο του ότι ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό και ότι αυτές οι ουσίες που αγαπούν το λίπος δεν διαλύονται καλά σε αυτό.

Ο Imbeault και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ακόμη κι αν ασκείσαι έντονα για 45 λεπτά την ημέρα, οπότε θα παράξεις ιδρώτα περίπου 2 λίτρων, αυτός ο ιδρώτας θα περιέχει λιγότερο από το 1 δέκατο ενός νανογραμμαρίου αυτών των ρύπων.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει τρόπος να ιδρώσεις αρκετά για να απαλλαγείς ακόμη και από το 1% της μικρής ποσότητας που θα καταναλώσεις με το φαγητό σου εκείνη την ημέρα.

BPA και τοξικά μικροπλαστικά: πώς αποβάλλονται;

Ιδρώτας και αποτοξίνωση
Unsplash

Όσον αφορά την BPA (χημικό που χρησιμοποιείται ως σκληρυντικό σε ορισμένα πλαστικά προϊόντα, σε ρητίνες και επικαλύψεις εσωτερικής επίστρωσης για τη διατήρηση της στεγανότητας σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών), μεγαλύτερες ποσότητες φεύγουν από το σώμα μέσω των ούρων παρά μέσω του ιδρώτα. Για την ακρίβεια, θα απαλλαγείς από αυτή τη χημική ουσία στην τουαλέτα κι όχι στη σάουνα.

Για να είμαστε ακόμη πιο σωστοί, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις την έκθεσή σου στην BPA είναι να αποφεύγεις να τρως και να πίνεις από πλαστικά δοχεία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας. Ομοίως, αν ανησυχείς για τα φυτοφάρμακα και άλλους ρύπους στο φαγητό σου, καλύτερα να τα αποφύγεις εξαρχής από το να προσπαθήσεις να ιδρώσεις.

Βοήθησε το σώμα σου να κάνει αποτοξίνωση

Για να διευκολύνεις το σώμα σου στη διαδικασία της αποτοξίνωσης, προσπάθησε να διατηρήσεις τα νεφρά σου υγιή, αποφεύγοντας το κάπνισμα, τους παράγοντες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και την υπερβολική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη.

Η αφυδάτωση στρεσάρει επίσης τα νεφρά, οπότε η έντονη εφίδρωση χωρίς να πίνεις αρκετό νερό μάλλον  θα έβλαπτε παρά θα ωφελούσε την ικανότητα του σώματός σου να αποβάλλει άχρηστες και επιβλαβείς ουσίες.

Σάουνα, ιδρώτας και γυμναστική: τι οφέλη έχουν τελικά;

Η χρήση σάουνας βεβαίως έχει σχετιστεί με οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, πιθανώς επειδή όταν ζεσταινόμαστε η καρδιά μας χτυπά πιο γρήγορα, όπως στην ήπια άσκηση.

Αλλά δεν θα βρεις καμία αξιόπιστη επιστημονική πηγή που να υποστηρίζει ότι οι σάουνες (υπέρυθρες ή άλλες) μπορούν να σε καθαρίσουν από τις τοξίνες. Άσε που η παραμονή σε μια σάουνα για περισσότερο από 10 λεπτά είναι επικίνδυνη.

Είναι κρίμα που δεν υπάρχει κανένα μυστικό tip για την αποβολή των ρύπων και των τοξικών ουσιών από το σώμα. Η γυμναστική είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για την καρδιά και τη φυσική σου κατάσταση, αλλά όχι χάρη στον ιδρώτα. Προτίμησέ τη για τα σπουδαία οφέλη της και άσε τα αποτοξινωτικά όργανα του σώματός σου να κάνουν τη δουλειά τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.