ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΜΥΪΚΟΥΣ ΚΟΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ; ΔΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ
Αν οι μυϊκοί κόμποι στην πλάτη κάνουν δύσκολη την καθημερινότητά σου, διάβασε τι μπορείς να κάνεις για να τους αντιμετωπίσεις.
Αυτό το θέμα είναι αφιερωμένο σε όλους εμάς που η πλάτη μας είναι γεμάτη μυϊκούς «κόμπους» σχεδόν όλο τον χρόνο, ενώ οι διακοπές φαίνεται να είναι η μόνη περίοδος που εξαιρείται (μάλλον δεν είναι τυχαίο). Οι «κόμποι» αυτοί είναι συνήθως σπασμοί που προκαλούν πόνο στο συγκεκριμένο σημείο ή τον αντανακλούν σε άλλη περιοχή.
Συνήθως, δημιουργούνται όταν ένας μυς έχει ταλαιπωρηθεί από μια επαναλαμβανόμενη κίνηση (π.χ. μετά την προπόνηση μιας μυϊκής ομάδας για μεγάλο χρονικό διάστημα) ή επειδή βρίσκεται σε άβολη θέση αρκετό διάστημα (όπως το να κάθεσαι σε ένα γραφείο ή πίσω από ένα τιμόνι πολλές ώρες, ειδικά χωρίς διαλείμματα).
Αν και οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι πού οφείλεται ο πόνος, μερικοί πιστεύουν ότι τα γρομπαλάκια αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος, ενώ άλλοι ότι μπορεί να προκληθεί από νεύρα που έχουν διεγερθεί από τους σπασμούς. Ανεξάρτητα από την αιτία, πάντως, ένας μυϊκός κόμπος μπορεί να είναι επώδυνος και η ταλαιπωρία που προκαλεί να διαρκέσει για μέρες ή εβδομάδες.
Πώς να αντιμετωπίσουμε τους μυϊκούς κόμπους
Τις περισσότερες φορές, μπορούμε να διαχειριστούμε έναν μυϊκό κόμπο στο σπίτι. Με ποιον τρόπο;
– Κάνοντας διατάσεις
Κατ’ αρχάς, ακόμα και το να σηκωθούμε από την καρέκλα μας και να κάνουμε μια βόλτα στο σπίτι μπορεί να είναι βοηθητικό. Λίγες ήπιες διατάσεις μπορεί επίσης να ανακουφίσουν τους μυς, αλλά και να αποτρέψουν τους κόμπους. Αν οι κόμποι δημιουργούνται συχνά σε συγκεκριμένες περιοχές, τότε μπορούμε να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό για να μας προτείνει διατάσεις για τους συγκεκριμένους μυς.
– Παίζοντας με τη ζέστη και το κρύο
Οι περισσότεροι μυϊκοί πόνοι ανταποκρίνονται καλά στην εναλλαγή ζέστης και κρύου. Μπορούμε αρχικά να εφαρμόσουμε στην περιοχή μια παγοκύστη για λίγα λεπτά και μετά μια ζεστή κομπρέσα. Αν ένα από τα δύο φαίνεται να βοηθάει περισσότερο, τότε κρατάμε αυτό που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.
– Απολαμβάνοντας ένα trigger point massage
Μερικές φορές, η άσκηση σταθερής πίεσης βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν. Με τη βοήθεια ενός foam roller βρίσκουμε τον μυϊκό κόμπο και πιέζουμε όσο αντέχουμε, επαναλαμβάνοντας την πίεση αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να μας βοηθήσει και στα ταξίδια.
– Πηγαίνοντας για επαγγελματικό μασάζ
Για μένα, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή. Το μασάζ είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις, θεωρώ. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε επαγγελματίες, τους ενημερώνουμε για το πρόβλημά μας κι έχουμε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία συνεδρίες για να φύγει ο κόμπος.
Κι αν οι μυϊκοί κόμποι δεν φεύγουν;
Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να εμφανίζουν μυϊκούς κόμπους. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να μιλάμε για το λεγόμενο μυοπεριτονιακό σύνδρομο (myofascial pain syndrome). Τα κύρια συμπτώματά του είναι ο εντοπισμένος μυϊκός πόνος και τα trigger points που ενεργοποιούν τον πόνο. Αν παρατηρήσουμε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα ή έχουμε συνεχώς τέτοια προβλήματα, καλό είναι να απευθυνθούμε σε γιατρό για να λάβουμε σχετική θεραπεία.