iStock

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ CELEBRITIES ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία δεν αναπτύχθηκε πρωταρχικά για την αντιμετώπιση του άγχους, ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να ωφελεί και σε αυτό.

Παρατηρείται τελευταία μια αύξηση στον αριθμό των celebrities που περνούν τουλάχιστον 45 λεπτά σε ειδικό θάλαμο, εισπνέοντας καθαρό οξυγόνο υπό πίεση μεγαλύτερη από εκείνη του επιπέδου της θάλασσας. Προφανώς υπάρχει λόγος που υποβάλλουν τους εαυτούς τους σε αυτή τη δοκιμασία, την οποία εμπιστεύτηκαν στο παρελθόν Αμερικανοί Ολυμπιονίκες του επιπέδου του Michael Phelps. Έτσι ξεφορτώνονται το άγχος.

Ο Justin Bieber είναι στη λίστα των super stars που κάνουν θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο για να νιώθουν καλύτερα. Αν διδάσκει όμως κάτι αυτή η ζωή είναι πως κάποια πράγματα παραείναι καλά για να είναι αληθινά. Είναι τελικά η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία «θαυματουργή»;

Τι είναι η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο δεν είναι νέο «όπλο» στα χέρια των γιατρών. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα, και το ’40 από το αμερικανικό ναυτικό για τη θεραπεία δυτών που πάθαιναν «νόσο των δυτών». Το ’80 ανακαλύφθηκε πως βοηθά και στη δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, που συχνά παθαίνουν πυροσβέστες και ανθρακωρύχοι.

υπερβαρική οξυγονοθεραπεία
iStock

Έκτοτε, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του John Hopkins Medicine, η η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία έχει εγκριθεί και για διάφορες ασθένειες, από εγκαύματα έως ασθένειες των οστών. Πιο συγκεκριμένα, για:

  • δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα,
  • δηλητηρίαση με κυάνιο,
  • τραυματισμούς,
  • αεριογόνο γάγγραινα, κατά την οποία αέρια συγκεντρώνονται στους ιστούς,
  • νόσο αποσυμπίεσης
ή «νόσο των δυτών»,
  • οξεία ή μειωμένη λόγω τραύματος ροή αίματος στις αρτηρίες,
  • αλλοιωμένα δερματικά μοσχεύματα,
  • λοίμωξη σε οστό (οστεομυελίτιδα) που δεν ανταποκρίνεται σε άλλη θεραπεία,
  • ραδιονέκρωση (καταστροφή ιστών λόγω ακτινοθεραπείας),
  • σαρκοφαγική νόσο (νεκρωτική μόλυνση μαλακών μορίων),
  • φυσαλίδα αέρα ή αερίου παγιδευμένη σε αιμοφόρο αγγείο (εμβολή αέρα ή αερίου)
  • ακτινομύκωση (συνήθης, χρόνια, βραδέως εξελισσόμενη βακτηριακή λοίμωξη)
  • διαβητικές πληγές που δεν επουλώνονται σωστά, πληγές που απαιτούν υψηλότερο επίπεδο οξυγόνου από αυτό που μπορούν να δημιουργήσουν μόνοι οι ασθενείς.

Πώς λειτουργεί

Ο ασθενής εισέρχεται σε έναν ειδικό θάλαμο, όπου παίρνει βαθιές εισπνοές καθαρού οξυγόνου, σε περιβάλλον πίεσης αέρα που είναι από 1,5 έως 3 φορές υψηλότερα από αυτό που ξέρουμε ως «κανονική πίεση».

Οι συνεδρίες διαρκούν από 45 έως 300 λεπτά – ο λόγος της θεραπείας ορίζει το χρόνο. Από την αύξηση της πίεσης, ο χρήστης του θαλάμου αισθάνεται βουλωμένα τα αυτιά του, σαν να είναι σε αεροπλάνο. Μια τσίχλα λύνει κι εδώ το πρόβλημα.

Το αίμα μεταφέρει επιπλέον οξυγόνο σε όλο το σώμα, το οποίο εκμεταλλεύονται οι τραυματισμένοι ιστοί ώστε να επουλωθούν. Μια από τις παρενέργειες είναι η ζάλη στο τέλος της συνεδρίας, το αίσθημα κόπωσης και οι πονοκέφαλοι.

Αυτό που συμβαίνει στην ουσία είναι ότι το άτομο αναπνέει σχεδόν 100% οξυγόνο, ενώ αντιμετωπίζει πίεση μεγαλύτερη από εκείνη στο επίπεδο της θάλασσας. Το οξυγόνο στο αίμα, δηλαδή, λειτουργεί ως φάρμακο, με στόχο την αποκατάσταση των ιστών και της φυσιολογικής λειτουργίας του σώματος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που εσχάτως χρησιμοποιούν την υπερβαρική οξυγονοθεραπεία και αθλητές, προκειμένου να ενισχύσουν την απόδοσή τους.

Το γεγονός ότι ενθαρρύνει τον σχηματισμό νέου κολλαγόνου και νέων κυττάρων του δέρματος (ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων) κάνει την υπερβαρική οξυγονοθεραπεία ιδιαίτερα αγαπητή στους celebrities.

υπερβαρική οξυγονοθεραπεία
iStock

Οι πιθανές παρενέργειες της υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας

Όπως κάθε φάρμακο, η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία έχει πιθανές παρενέργειες. Σπάνιες μεν, αλλά σοβαρές. Σε αυτήν τη λίστα υπάρχουν τα τραύματα από πίεση στα ιγμόρεια, το αυτί και τους πνεύμονες, η δηλητηρίαση από οξυγόνο (οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις και υγρό στους πνεύμονες), οι αναστρέψιμες αλλαγές όρασης, οι επιληπτικές κρίσεις και η ασθένεια αποσυμπίεσης.

Άλλες πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν βλάβη στα μάτια και χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.

Επίσης, δεν μπορούν να καταφύγουν στην υπερβαρική οξυγονοθεραπεία άτομα που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση, είχαν τραυματισμό στο αυτί, κρυολόγημα, πυρετό ή συγκεκριμένους τύπους πνευμονοπάθειας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.