iStock

Η ΜΕΘΟΔΟΣ FELDENKRAIS ΧΑΡΙΖΕΙ ΕΥΕΞΙΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ

Μάθηση, θεραπευτική μέθοδος ή γυμναστική; Η μέθοδος Feldenkrais συνδυάζει όλα τα παραπάνω και υπόσχεται ευεξία και καλύτερη απόδοση σε όλους τους τομείς της ζωής σου.

Όχι πολύ καιρό πριν, συνειδητοποίησα ότι στέκομαι σφιγμένη σχεδόν όλη την ώρα. Σίγουρα όταν εργάζομαι, αλλά και όταν περπατώ, ακόμη κι όταν βλέπω τηλεόραση. Αρχίζοντας να με παρατηρώ, κατάλαβα ότι ασυναίσθητα κρατούσα την αναπνοή μου. Δεν εξέπνεα πλήρως. Όταν άρχισα να δίνω στην εκπνοή τη σημασία που της άξιζε, κατάλαβα ότι η σπονδυλική στήλη κινείται φυσικά με την αναπνοή κι εγώ άθελά μου την εμπόδιζα.

Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα για το πώς τις περισσότερες φορές «κινούμαστε» ή όχι ασυνείδητα. Και υπενθυμίζει ότι, αν συνειδητοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε μπορούμε να δημιουργήσουμε αλλαγές.

Τι είναι η μέθοδος Feldenkrais;

Η μέθοδος Feldenkrais είναι μια μέθοδος μάθησης που επανεκπαιδεύει το νευρικό σύστημα έτσι, ώστε να γίνει πιο λειτουργικό. «Μέσω αυτής της διαδικασίας έχει θεραπευτικά αποτελέσματα, τα οποία βλέπουμε στο φυσικό μας σώμα, στις νοητικές μας διεργασίες, αλλά και στη συναισθηματική μας φύση, που είναι και αυτή μέρος της ανθρώπινης δράσης. Για παράδειγμα, αποκτούμε περισσότερη ευελιξία και ανθεκτικότητα και στις 3 παραπάνω πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Όλα αυτά τα αποτελέσματα επιφέρονται μέσω της συνειδητής κίνησης», αναφέρει η Ευγενία Χρυσοβιτσινού, πρακτικός της μεθόδου Feldenkrais.

Ίσως αυτό να φαίνεται γενικό, αδιάφορο ή και άχρηστο, αλλά δεν είναι. Διότι μαθαίνοντας να παρατηρούμε τον εαυτό μας και να αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς μας, του δίνουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αλλάξει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Είτε αυτό λέγεται πόνος, είτε εύρος κίνησης, είτε ακόμη συστολή, υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί.

Μέθοδος Feldenkrais
iStock

Feldenkrais: Πώς σχετίζεται με τον εγκέφαλο;

Η αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η αυτοβελτίωση αυτή έχει να κάνει με τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, την ικανότητά του δηλαδή να δημιουργεί νέες νευρωνικές συνάψεις. Πάνω σε αυτή βασίζεται και η κάθε είδους μάθηση.

Ο ιδρυτής της μεθόδου όμως, Moshe Feldenkrais, μηχανικός και φυσικός, εστίασε στη δυναμική σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και της κίνησης στα μέσα της δεκαετίας του 1940, αρκετά προτού αυτή αναδειχθεί από τους νευροεπιστήμονες.

Σύμφωνα με τις νευροεπιστήμες, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει 3 βασικές ιδιότητες:

  1. Nευροπλαστικότητα, ικανότητα να δημιουργεί συνάψεις ανάλογα με τα ερεθίσματα.
  2. Nευρογένεση, ικανότητα παραγωγής νευρωνικών κυττάρων.
  3. Γνωσιακό απόθεμα, ικανότητα του μυαλού να ανθίσταται στις βλάβες του εγκεφάλου.

Με απλά λόγια, πρόκειται για τη μάθηση η οποία προκαλεί αναμόρφωση του εγκεφάλου, φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στο να χρησιμοποιεί όλο το δυναμικό του και να είναι πιο ικανός σε ό,τι κάνει.

Πώς εφαρμόζεται;

Ο δρόμος για την προαγωγή αυτών των λειτουργιών, σύμφωνα με τον Feldenkrais, είναι η εκμάθηση αργών, ήπιων κινήσεων με αναρίθμητες παραλλαγές. Η Ευγενία Χρυσοβιτσινού, εξηγεί: «Χρησιμοποιώντας ως μέσο την κίνηση, κάνοντας δηλαδή ήπιες, συνειδητές, ευχάριστες κινήσεις, ανακαλύπτει κανείς τις καθημερινές του συνήθειες, περιοριστικές ή μη, με σκοπό να βρει νέους τρόπους δράσης και κίνησης. Όλοι, ανεξαιρέτως ηλικίας, μπορούν να συνεχίσουν να μαθαίνουν, να γίνουν πιο ικανοί και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους».

Ποιες είναι οι πρακτικές ενός μαθήματος Feldenkrais;

Τα μαθήματα γίνονται κυρίως στο πάτωμα και αποτελούνται από λεκτικά καθοδηγούμενες κινητικές ασκήσεις, οι οποίες είναι ήπιες. Γίνονται αργά και συνειδητά, και μέσω αυτών επανεκπαιδεύεται το νευρικό σύστημα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί ο ασκούμενος να αισθανθεί καλύτερα το σώμα του και σιγά-σιγά να το βοηθήσει να αλλάξει.

Οι ασκούμενοι κινούνται σε ένα ασφαλές και προσαρμοσμένο στις δυνατότητές τους εύρος κίνησης, ώστε να επέλθει η μάθηση και η βελτίωση χωρίς τραυματισμούς.

Μέσα από τη μελέτη του πώς η μάθηση μπορεί να μεγιστοποιηθεί, ο ασκούμενος καθοδηγείται να μαθαίνει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Μπορεί να εφαρμόσει αυτή τη μεθοδολογία σε οτιδήποτε κάνει στην καθημερινότητα που περιλαμβάνει κίνηση.

Tα μαθήματα προσαρμόζονται στις δυνατότητες καθενός. Το να κινούμαστε με άνεση μέσα στα πλαίσια της ευχαρίστησης έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βοηθάει το νευρικό σύστημα να μάθει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Σε ποιους απευθύνεται και ποια οφέλη έχει;

Η μέθοδος απευθύνεται σε όλους. Από ηλικιωμένους, βρέφη και παιδιά, μέχρι και ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις, δασκάλους γυμναστικής, μουσικούς, τραγουδιστές και ηθοποιούς.

Η κυρία Χρυσοβιτσινού αναφέρει: «Μαθαίνοντας νέα μοτίβα δράσης τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα και στα οποία βασιζόμαστε, πετυχαίνουμε περισσότερη σκελετική υποστήριξη ώστε να κινούμαστε ευκολότερα στη βαρύτητα. Διευκολύνουμε τον ύπνο, βοηθώντας το σύστημα να πετύχει καλύτερη ξεκούραση. Μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας την αναπνοή επιτυγχάνεται αναζωογόνηση του σώματος και περισσότερη ευεξία».

Μέθοδος Feldenkrais
iStock

Η μέθοδος έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στα ακόλουθα:

  • Ανακούφιση από πόνους
  • Γρήγορη αποκατάσταση από τραυματισμούς
  • Στις περισσότερες νευρολογικές παθήσεις, όπως ινομυαλγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, κινητικές δυσχέρειες μετά από εγκεφαλικό, εγκεφαλική παράλυση κ.ά.
  • Κάθε είδους μυοσκελετικές παθήσεις
  • Αποτροπή τραυματισμών
  • Βελτίωση της όρθιας και καθιστής στάσης σώματος
  • Ξεκούραστο ύπνο
  • Καλύτερη ισορροπία, νευρομυϊκό συντονισμό, ευλυγισία, δύναμη, ταχύτητα
  • Αύξηση της κιναίσθησης
  • Ελάττωση του άγχους
  • Βελτίωση της συγκέντρωσης
  • Περισσότερη ευεξία
  • Βελτίωση της αναπνοής

Πώς βοηθάει στον πόνο και στις νευρολογικές παθήσεις;

Γιατί όμως είναι αρκετά βοηθητική σε ανθρώπους κινητικές δυσκολίες, ακόμη και παιδιά με νευρολογικά, κινητικά προβλήματα;

«Η μέθοδος Feldenkrais επιδρά στο νευρικό σύστημα. Αξιοποιώντας τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου καταφέρνει σε ένα βαθμό να ξεπερνά κάποιους περιορισμούς που δημιουργούνται από νευρολογικές παθήσεις, βοηθώντας τον ασθενή να διευρύνει την κινητικότητά του» απαντά η ειδικός.

Όσον αφορά τον χρόνιο πόνο; «Ο πόνος δημιουργεί ένα μοτίβο μέσα στο νευρικό σύστημα το οποίο περικλείει τις αισθήσεις, τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αντιλήψεις, τη διάθεση, και καθορίζει τις δράσεις/πράξεις. Όταν μαθαίνουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας και τους άλλους, μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην οποία είμαστε και έτσι αλλάζει και ο πόνος», λέει η κ. Χρυσοβιτσινού.

Η μέθοδος Feldenkrais δεν υπόσχεται να αλλάξει μια νευρολογική κατάσταση ή να εξαφανίσει τον πόνο. Μπορεί όμως να λειτουργήσει επικουρικά της βασικής αγωγής και θεραπείας, να διαφοροποιήσει τα συμπτώματα και να συμβάλλει στη γενικότερη ευεξία του ασκούμενου.

Η Ευγενία Χρυσοβιτσινού είναι πρακτικός της μεθόδου Feldenkrais.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.