Η ΥΠΟΠΑΡΑΛΛΑΓΗ «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» ΦΕΡΝΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Παρόλο που ο Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε ότι η πανδημία COVID-19 δεν χαρακτηρίζεται πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, ζούμε ακόμη στην COVID εποχή: Η νέα παραλλαγή της Όμικρον, XBB.1.16 ή αλλιώς «Αρκτούρος», ήρθε και στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά μεταδοτική και προκαλεί επιπεφυκίτιδα στα παιδιά.
Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να ξεχάσουμε τον SARS-COV-2 και τα τρία χρόνια που άλλαξαν τη ζωή μας. Φοράμε σπανίως μάσκα και ξαναβρίσκουμε τον μεσογειακό μας αυθορμητισμό, που μας ρίχνει στις αγκαλιές των οικείων μας με κάθε αφορμή. Οι χειραψίες επέστρεψαν, τα χέρια επουλώθηκαν από την κατάχρηση αντισηπτικών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ούτε λίγο ούτε πολύ αποχαιρετά την πανδημία. Ο «Αρκτούρος», όμως, όπως είναι το παρατσούκλι της παραλλαγής της Όμικρον, φαίνεται δεν άκουσε τη λήξη του συναγερμού και κυκλοφορεί ανάμεσά μας.
Πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία τον περασμένο Ιανουάριο και μέσα σε λιγότερο πέντε μήνες έχει ήδη εξαπλωθεί σε πάνω από τριάντα τέσσερις χώρες. Θα κάνει τον γύρο του κόσμου; Ποιος ξέρει. Πάντως, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο «Αρκτούρος» είναι εδώ με λίγα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία όπως φαίνεται θα αυξηθούν τάχιστα εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς του.
Αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ τουλάχιστον το 10% των νέων επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID αφορούν τη νέα αυτή παραλλαγή της Όμικρον. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα στην Ινδία, όπου πλέον ο Αρκτούρος φαίνεται να έχει εγκατασταθεί καθώς εκεί εντοπίζονται τα 61% των κρουσμάτων COVID που οφείλονται στην XBB.1.16 παραλλαγή.
Ο Αρκτούρος και τα μάτια μας
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 24-30 Απριλίου ανιχνεύτηκαν 5 κρούσματα της «Αρκτούρος» στη χώρα μας. Και ακόμη κι αν δεν πρωταγωνιστεί στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, απασχολεί εκ νέου τον Π.Ο.Υ., ο οποίος αναβάθμισε την XBB.1.16 σε «παραλλαγή που μας ενδιαφέρει». Τι ξέρουμε για τον «Αρκτούρο»; Πολλές άκρως επιστημονικές λεπτομέρειες για την προέλευση του γενετικού του υλικού, που προέρχεται από συνδυασμό προηγούμενων παραλλαγών, και κάποιες πληροφορίες για τη μέχρι τώρα δράση του: Έχει μεγάλη ταχύτητα μετάδοσης και η συμπτωματολογία του θυμίζει εκείνη των «προκατόχων» του. Αν μολυνθείτε από τον «Αρκτούρο», θα έχετε δηλαδή την τυπική συμπτωματολογία COVID: πυρετό (ίσως λίγο υψηλότερο από άλλες υποπαραλλαγές), βήχα, καταρροή και απώλεια γεύσης και όσφρησης.
Στην Ινδία η επιπεφυκίτιδα έρχεται να προστεθεί στα συμπτώματα, αλλά μέχρι στιγμής η φλεγμονή αυτή των ματιών αφορά κυρίως στα παιδιά κάτω των 12 ετών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τον νου μας στους μικρούς ασθενείς με COVID και στα συμπτώματα από τα μάτια, όπως κοκκίνισμα, τσούξιμο και φαγούρα.
Ο εμβολιασμός προστατεύει από τον «Αρκτούρο»;
Δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα για την προστασία που προσφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια γι’ αυτή την παραλλαγή. Πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι η απόκριση των αντισωμάτων στους ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί ή είχαν νοσήσει πρόσφατα από COVID ήταν χαμηλότερη απέναντι στον «Αρκτούρο». Παρ' όλα αυτά ο εμβολιασμός συνεχίζει να προστατεύει απέναντι στη σοβαρή νόσηση. Αλλά ξέρετε πώς είναι: Οι φαρμακοβιομηχανίες συνεχίζουν να εργάζονται στην παρασκευή νέων εμβολίων, που θα προσφέρουν ισχυρότερη προστασία απέναντι στις νέες παραλλαγές.
Ως πότε θα εμβολιαζόμαστε; Η ερώτηση είναι ρητορική καθώς όλα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID θα γίνεται με τη νόρμα εκείνου ενάντια στη γρίπη: Όποιος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου θα κάνει μία ετήσια δόση δηλαδή.
Η Όμικρον ήρθε για να μείνει με τις υποπαραλλαγές της στα τέλη του 2021. Ο «Αρκτούρος» είναι μία από τις 600 υποπαραλλαγές και, όπως οι υπόλοιπες, είναι λίγο πιο βελτιωμένος στο να αποφεύγει τις άμυνές μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή είναι η φυσική εξέλιξη των παραλλαγών: να έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ικανότητα διαφυγής από την ανοσολογική μας απόκριση προκειμένου να κυριαρχήσουν. Όσο περισσότερο εμβολιαζόμαστε και νοσούμε, τόσο πιο συχνά θα βλέπουμε τις παραλλαγές και υποπαρραλαγές του SARS-COV 2, αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αναπτύσσουμε όλο και πιο αποτελεσματικές άμυνες απέναντί τους. Σας φαίνεται ευοίωνο ή δυσοίωνο όλο αυτό;