Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΩΡΑ ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Το φύλο και ο στόχος μας καθορίζουν ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερο να γυμναζόμαστε. Συνεχίστε την ανάγνωση και βρείτε τη δική σας.
Το δικό μου πρόγραμμα γυμναστικής περιλαμβάνει κυρίως προπονήσεις τις πρωινές ώρες της ημέρας. Όπως οι περισσότεροι, τις έχω προσαρμόσει στο πρόγραμμα της δουλειάς και των λοιπών υποχρεώσεών μου. Φαίνεται, όμως, ότι υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που καλό είναι να λάβω υπόψη στην επόμενη προπόνηση που θα «κλείσω» και αυτός είναι οι στόχοι που θέλω να πετύχω.
Γιατί το λέω αυτό; Γιατί έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Physiology, υποδηλώνει ότι το πόσο αποτελεσματική θα είναι η γυμναστικη που θα κάνουμε εξαρτάται από την ώρα της ημέρας (Exercise Time Of Day). Και, σαν να μην έφτανε αυτό, η ίδια έρευνα υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα διαφέρουν ανάλογα με το φύλο του ασκούμενου.
Ποιες ώρες της ημέρας να κάνω γυμναστική
«Δείξαμε για πρώτη φορά ότι στις γυναίκες η πρωινή άσκηση μειώνει το λίπος στην κοιλιά και την αρτηριακή πίεση, ενώ η βραδινή αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή του άνω μέρους του σώματος, βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει το αίσθημα κορεσμού», λέει ο Paul Arciero, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Υγείας και Ανθρώπινης Φυσιολογίας του Skidmore College στις ΗΠΑ.
Οι άντρες που ασκούνταν το βράδυ εμφάνισαν μείωση της αναλογίας ολικής προς HDL χοληστερόλη, της αρτηριακής πίεσης, του αναπνευστικού πηλίκου (ο λόγος της μεταβολικής ανταλλαγής διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου) και της οξείδωσης των υδατανθράκων, καθώς το λίπος έγινε η προτιμώμενη πηγή ενέργειας. «Δείξαμε, επίσης, ότι στους άντρες η βραδινή άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και το αίσθημα κόπωσης και “καίει” περισσότερο λίπος σε σύγκριση με την πρωινή», συμπληρώνει.
Τι μελέτησαν οι ειδικοί
Στη μελέτη συμμετείχαν 30 γυναίκες και 26 άνδρες, 25 έως 55 ετών, υγιείς, δραστήριοι, μη καπνιστές και με φυσιολογικό βάρος. Με τη βοήθεια προπονητών, ακολούθησαν συγκεκριμένα προγράμματα γυμναστικής για 12 εβδομάδες: ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας έκαναν είτε 60 λεπτά προπόνηση με αντιστάσεις και διατάσεις, είτε προπόνηση αντοχής. Οι Τετάρτες, τα Σάββατα και οι Κυριακές ήταν ημέρες ανάπαυσης.
Οι συμμετέχοντες είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες: η μία έκανε γυμναστική τις πρωινές ώρες των καθορισμένων ημερών (μεταξύ 06:30 και 08:30) και η άλλη τις βραδινές (μεταξύ 18:00 και 20:00). Επιπλέον, όλοι ακολούθησαν ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα γευμάτων.
Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν όσον αφορά την αερόβια κατάστασή τους, τη μυϊκή αντοχή, την ευλυγισία, την ισορροπία, τη δύναμη στο πάνω και κάτω μέρος του σώματος και την αλτική ικανότητα.
Και άλλες έρευνες έχουν ασχοληθεί με το ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για προπόνηση, αναδεικνύοντας και έναν άλλο κρίσιμο παράγοντα: τη συνέπεια ως προς την ώρα που επιλέγει καθένας.