Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΤΟΝ ΘΥΜΟ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ
Για να κατευνάσεις τον θυμό σου, αναζητάς μία έντονη δραστηριότητα για να «ξεσπάσεις», σωστά; Λάθος, λένε οι επιστήμονες και επιχειρηματολογούν για να σου δείξουν προς ποιες δραστηριότητες πρέπει να στραφείς.
Δεν αισθάνεσαι καλά, σαν να έχεις μια «υπερφόρτωση δικτύου», έναν εκνευρισμό, μια ένταση που έχει συσσωρευτεί μέσα σου. Κάπως πρέπει να την εκτονώσεις. Αν ενδιαφέρεσαι για το καλό σου –και το καλό των ανθρώπων γύρω σου– για να διαχειριστείς τον θυμό σου, πας γυμναστήριο. Ή για τρέξιμο. Κάνεις τέλος πάντων κάτι για να ιδρώσεις και να ξεδώσεις.
Γράψε λάθος, λένε επιστήμονες. Ανασκόπηση 154 μελετών σχετικά με τις δραστηριότητες που αυξάνουν ή μειώνουν τη φυσιολογική μας διέγερση και επηρεάζουν τον θυμό και την επιθετικότητα που νιώθουμε, αποκάλυψε πως ο ιδανικότερος τρόπος για να διαχειριστούμε τον θυμό μας είναι να χαλαρώσουμε!
Ποιες δραστηριότητες κατευνάζουν τον θυμό;
Δεν έχει κανένα νόημα, λοιπόν, να «ξεσπάμε» με άλλους τρόπους και δη σε άμαχο πληθυσμό – για παράδειγμα σε άλλους οδηγούς στον δρόμο από τη δουλειά προς το σπίτι εν μέσω κυκλοφοριακού χάους ή στην οικογένειά μας και σε όσους άλλους ξέρουμε πως μας αγαπούν. Την ίδια ώρα, οι κοντινοί μας άνθρωποι δεν είναι υποχρεωμένοι να μας αντέχουν εφ' όρου ζωής.
Όπως γράφουν στο Conversation, οι Sophie L. Kjaervik (μεταδοδακτορική συνεργάτης στο Πρόγραμμα Πρόληψης Τραυματισμών και Βίας στο Virginia Commonwealth University) και Brad Bushman (Καθηγητής Επικοινωνίας στο Ohio State University), «Ο θυμός είναι ένα αρνητικό συναίσθημα που σχετίζεται με υψηλή φυσιολογική διέγερση. Όταν, λοιπόν, βρίσκεστε σε κατάσταση υψηλής φυσιολογικής διέγερσης, έχετε αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αρτηριακή πίεση, ρυθμό αναπνοής και αγωγιμότητα του δέρματος λόγω της δραστηριότητας των ιδρωτοποιών αδένων».
Οι επιστήμονες τονίζουν πως μολονότι ο θυμός θεωρείται ευρέως ως πρόβλημα (ένα συναίσθημα που όλοι θα θέλαμε να ελέγχουμε), οι περισσότεροι δεν έχουν να προτείνουν αποτελεσματικές τεχνικές. «Υπάρχει έτσι, μια μεγάλη ανάγκη για τον εντοπισμό αποτελεσματικών στρατηγικών για τη μείωση και τη διαχείριση του θυμού», υπογραμμίζουν οι Kjaervik και Bushman.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η μελέτη τους, που δείχνει ότι οι δραστηριότητες που μειώνουν τη διέγερση είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές. Πολλές απ' αυτές μάλιστα είναι και φθηνές ή και δωρεάν.
Στην ανασκόπηση που έκαναν οι Kjaervik και Bushman, είδαν πως οι δραστηριότητες που επηρεάζουν τα επίπεδα διέγερσης, έχουν και βαθιά επίδραση στον θυμό και την επιθετικότητα. Διαπίστωσαν, λοιπόν, το εξής: «Οι συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που μειώνουν τη διέγερση, όπως η βαθιά αναπνοή, η μυϊκή χαλάρωση, η γιόγκα, ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα, μπορούν να ελέγξουν ή να καταπολεμήσουν τον θυμό και την επιθετική παρόρμηση».
Αυτές οι μέθοδοι ήταν αποτελεσματικές για πολλές κατηγορίες ατόμων – φοιτητές ή μη, εγκληματίες ή μη και ανθρώπους με και χωρίς αναπηρίες, διαφόρων φύλων, φυλών, ηλικιών και χωρών.
Είναι αποτελεσματικό το τζόκινγκ στην καταπολέμηση του θυμού;
Οι ερευνητές στάθηκαν στο τζόκινγκ, που χρησιμοποιείται από πολλούς στον πλανήτη και ως μέσο διαχείρισης του στρες και του θυμού. Δήλωσαν πως βάσει των ευρημάτων τους, το τζόκινγκ είναι δραστηριότητα που... αυξάνει τον θυμό.
«Ο επαναλαμβανόμενος χαρακτήρας του τζόκινγκ μπορεί να προκαλέσει αισθήματα μονοτονίας και απογοήτευσης και δυνητικά να επιδεινώσει τον θυμό αντί να τον ανακουφίσει».
«Αντίθετα, η ενασχόληση με αθλήματα που έχουν μπάλα μειώνει τον θυμό. Πιθανώς, επειδή οι παιχνιδιάρικες ομαδικές δραστηριότητες προκαλούν θετικά συναισθήματα».