Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Η προσωπικότητά μας καθορίζει το είδος της γυμναστικής που επιλέγουμε. Τι σημαίνει αυτό; Απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις μπορούμε να βρούμε το είδος της άσκησης που μας ταιριάζει.
Μέχρι να καταλήξω στο τι άσκηση μου ταιριάζει. ώστε να μην την εγκαταλείπω στην πρώτη κακοκαιρία (καλύτερα τυλιγμένη με κουβερτούλα στον καναπέ μου) ή καλοκαιρία (καλύτερα μπύρες με φίλους κάτω από τον ζεστό ήλιο), χρειάστηκε να περάσω από 40… μαθήματα. Zumba και όργανα γυμναστικής δεν μου πήγαιναν ούτε κατά διάνοια. Ξιφασκία μόνο να την παρακολουθώ ως αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καράτε μόνο ως θεατής καλτ ταινιών του ’80. Γιόγκα και πιλάτες αναλόγως τον δάσκαλο. Πυγμαχία, χορό και τρέξιμο σε κάθε ευκαιρία.
Αν και σε όλους μας αρέσουν τα αποτελέσματα της άσκησης (σφιχτό σώμα, ευλυγισία, καλύτερη διάθεση), ο δρόμος προς τη «δόξα» δεν είναι εύκολος. Με εξαίρεση ορισμένους τυχερούς, που ξέρουν από νωρίς τι είναι αυτό που τους αρέσει και τους ταιριάζει, οι υπόλοιποι χρειάζεται να εξερευνήσουμε τις αμέτρητες επιλογές που υπάρχουν. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτό με το οποίο τελικά θα πορευτούμε.
Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε ένα είδος άσκησης που να μας ταιριάζει όσο γίνεται περισσότερο, ώστε να μην τα παρατήσουμε. «Καλό είναι να επιλέγουμε δραστηριότητες που μας αρέσουν και όχι αυτό που επιβάλλει η μόδα ή οι επιθυμίες των γονέων για τα παιδιά», λέει ο Γιάννης Θεοδωράκης, καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. «Να αναζητήσουμε μορφές άσκησης και σπορ που ταιριάζουν με την προσωπικότητά μας. Αν το πρόγραμμα άσκησης είναι σωστά επιλεγμένο και δομημένο, η εμπειρία γίνεται ευχάριστη και διασκεδαστική, και τη διατηρούμε».
Τα 7 Προφίλ της Άσκησης
Όπως γράφει ο Τζέιμς Γκάβιν, καθηγητής εφαρμοσμένων ανθρωπιστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Concordia του Καναδά, η συμβατότητα ανάμεσα στην προσωπικότητα και την άσκηση είναι σημαντική, γιατί «αν κάνετε τα πρώτα σας “αθλητικά” βήματα, έχετε λιγότερα εμπόδια να υπερπηδήσετε». Επιπλέον, «το πόσο συμβατά είναι τα ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά σας με τις δραστηριότητες που επιλέγετε έχει συσχετιστεί με τις ώρες συμμετοχής στις δραστηριότητες αυτές, αλλά και με τον βαθμό αυτοεκτίμησης και καλής διάθεσης».
Σύμφωνα με τον κ. Γκάβιν «υπάρχουν 7 στοιχεία της προσωπικότητας που συνδέονται με την άσκηση που κάποιος επιλέγει. Φυσικά, ως άνθρωποι έχουμε και άλλα, όμως αυτά τα 7 χαρακτηρίζουν τόσο την προσωπικότητά μας όσο και το σπορ ή τη δραστηριότητα». Ποια είναι αυτά;
1. Κοινωνικότητα: Προτιμάτε την κοινωνική αλληλεπίδραση ή τους μοναχικούς στόχους;
2. Αυθορμητισμός: Ακολουθείτε τη διαίσθησή σας; Δέχεστε ευχάριστα την αλλαγή, ή θέλετε να έχετε τον έλεγχο;
3. Αυτοπαρακίνηση: Είστε αποφασιστικοί και δεν χρειάζεστε εξωτερικά στηρίγματα, ώστε να μην εγκαταλείψετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;
4. Επιθετικότητα: Συμπεριφέρεστε ή αλληλεπιδράτε με δυναμικούς τρόπους, ή με ήπιο, μη επιθετικό ή ίσως και παθητικό τρόπο;
5. Ανταγωνιστικότητα: Απολαμβάνετε και επιδιώκετε δραστηριότητες ανταγωνιστικές, μοναχικές ή ομαδικές;
6. Εστίαση: Επιδεικνύετε υψηλή ικανότητα συγκέντρωσης και προτιμάτε τις δραστηριότητες στις οποίες απορροφάται ο νους, ή η προσοχή σας αποσπάται εύκολα και αναζητάτε υψηλά επίπεδα διέγερσης;
7. Ανάληψη ρίσκων: Υιοθετείτε επικίνδυνες συμπεριφορές και αναζητάτε την περιπέτεια, ή είστε προσεκτικοί και εστιάζετε στην ασφάλεια;
«Τα αθλήματα έχουν προσωπικότητες όπως εσείς. Έτσι, όπως επιλέγετε να μην ξοδεύετε το χρόνο σας με ανθρώπους που δεν σας ταιριάζουν, με την ίδια λογική, είναι πιθανό να εγκαταλείψετε αθλήματα που έχουν «προσωπικότητα» διαφορετική από τη δική σας», παρατηρεί ο κ. Γκάβιν.
Επιλογές στην πράξη
Ο κ. Θεοδωράκης μάς εξηγεί ότι «τα άτομα με ζωηρή αίσθηση αναζήτησης είναι αυτά που τείνουν να επιδιώκουν τις πιο πρωτότυπες, σύνθετες και επικίνδυνες εμπειρίες. Αντίθετα, όσοι έχουν μειωμένη την αίσθηση αυτή, αναζητούν λιγότερη διέγερση. Υπάρχουν, βέβαια, και άτομα που βρίσκονται στο μέσο αυτών των άκρων και ψάχνουν ενδιάμεσες μορφές εμπειριών».
Επίσης, για κάποιους ανθρώπους η άσκηση είναι μια κοινωνική δραστηριότητα, στην οποία μπορούν να δουν φίλους τους, να μιλήσουν με κόσμο, να κινητοποιήσουν ο ένας τον άλλον. Υπάρχουν και αυτοί που θέλουν την ησυχία τους και χρόνο για τον εαυτό τους. «Τα εσωστρεφή άτομα ακολουθούν περισσότερο ατομικά προγράμματα άσκησης ή αθλήματα (π.χ. τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο), ενώ οι εξωστρεφείς ακολουθούν περισσότερο ομαδικά».
Βέβαια, μπορείτε να βρείτε και προγράμματα που προσαρμόζονται και ικανοποιούν και τις δύο κατηγορίες. Εάν θέλετε π.χ. να τρέξετε αλλά βαριέστε μόνοι, δεν έχετε παρά να γραφτείτε σε μια ομάδα τρεξίματος.
«Η διαδικασία επιλογής δραστηριότητας είναι ασυνείδητη για ορισμένους ανθρώπους, ενώ άλλοι γνωρίζουν τι τους αρέσει ή τι τους ταιριάζει και κάνουν τις αντίστοιχες επιλογές. Αρκετοί, ωστόσο, δυσκολεύονται να το βρουν, γεγονός που αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που εγκαταλείπουν την άσκηση», συμπληρώνει ο αθλητικός ψυχολόγος, Γιάννης Ζαρώτης.
ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΕ ΝΕΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
Κουκουβάγια ή κορυδαλλός;
Σας αρέσει να μένετε ξύπνιοι ως αργά και τις βραδινές ώρες είστε πιο αποδοτικοί; Ή μήπως προτιμάτε το πρωινό ξύπνημα και είστε πιο δραστήριοι νωρίς το πρωί; Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, προγραμματίστε τις προπονήσεις σας για αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Αν ανήκετε στη δεύτερη, φροντίστε να ασκείστε το πρωί και να κοιμάστε μια λογική ώρα το βράδυ. Σε περίπτωση που αγνοήσετε το βιολογικό σας ρολόι, ίσως δυσκολευτείτε να τηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης. Μπορεί να νομίζετε ότι μισείτε τη γιόγκα, αλλά στην πραγματικότητα να απεχθάνεστε το ξύπνημα στις 6:30 το πρωί για να πάτε στο μάθημα.
Ποιοι είναι πιο συνεπείς στη άσκηση;
Στην ερώτηση ποια άτομα είναι πιο συνεπή, ο κ. Θεοδωράκης απαντά ότι «τα άτομα με θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως η σταθερότητα, η εξωστρέφεια, η ηπιότητα, η ευσυνειδησία, η πειθαρχία, που έχουν αίσθηση του καθήκοντος, είναι ανοιχτά σε νέες εμπειρίες. Αντίθετα, ο νευρωτισμός σχετίζεται αρνητικά με τη συμμετοχή και την προσκόλληση σε προγράμματα άσκησης. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για άτομα με τάση να ζουν σε μια διαρκή κατάσταση επείγοντος σε ό,τι κάνουν, να βιώνουν μια ανταγωνιστική ή εχθρική διάθεση. Επίσης, οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι πράξεις τους ελέγχονται από τους ίδιους, δεν εγκαταλείπουν εύκολα. Από την άλλη, τα άτομα με “εξωτερική εστία ελέγχου”, που θεωρούν ότι η τύχη, η μοίρα, οι άλλοι ελέγχουν τα αποτελέσματα των πράξεών τους, οδηγούνται σε παθητικότητα και απόσυρση».
Θέμα μυαλού ή σώματος;
Αν ψάχνετε τη γαλήνη και την ισορροπία, κάτι που να σας φέρνει σε επαφή με τον εσωτερικό εαυτό σας, επιλέξτε προπονήσεις που σας επιτρέπουν να βιώσετε την εμπειρία, όπως γιόγκα, Pilates, tai chi. Το να «ξεθεώνεστε» στο διάδρομο μάλλον δεν κάνει για εσάς. Αν, πάλι, είστε τρομερά ενεργητικοί, θέλετε να κινείστε συνεχώς και η προπόνησή σας να έχει απτό αποτέλεσμα, τότε διαλέξτε κάτι, όπως η συμμετοχή σε έναν αγώνα δρόμου. Έτσι, θα έχετε κίνητρο να πηγαίνετε για τρέξιμο.
Βέβαια, οι άνθρωποι δεν μπαίνουν σε τέλεια κουτάκια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αγαπάτε το μοναχικό τρέξιμο, αλλά να θέλετε να μάθετε και κάποιον κοινωνικό χορό. Να απολαμβάνετε την αργή κίνηση του tai chi, αλλά να παθιάζεστε και με ένα δυναμικό μάθημα kickboxing. Καλό είναι να έχετε βρει την άσκηση που σας ταιριάζει, αλλά μην ξεχνάτε μια στο τόσο να δοκιμάζετε νέα πράγματα.