GUIDE TO MEDITATION: ΚΑΝΕ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ΜΕΣΩ NETFLIX
Αναρωτιέσαι τι είναι ο διαλογισμός, γιατί μπορεί να σε αφορά και πώς να ξεκινήσεις; Αν έχεις συνδρομή στο Netflix, το Headspace: Guide to Meditation είναι ένας τηλεοπτικός οδηγός για να λύσεις βασικές απορίες και να κάνεις την αρχή.
Στην ατέλειωτη λίστα με σειρές και ταινίες του Netflix, ίσως ένας οδηγός για διαλογισμό να περνάει απαρατήρητος. Με τι έχουμε συνδέσει βασικά τη δημοφιλή τηλεοπτική πλατφόρμα; Εγώ, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, με ατέλειωτο binge-watching. Aυτό που κάθεσαι να δεις λίγο και καταλήγεις να παρακολουθείς το ένα επεισόδιο μετά το άλλο, μέχρι τελικής πτώσεως!
Γίνεται, λοιπόν, το Netflix να σου προσφέρει κάτι τελείως διαφορετικό; Να σε βάλει στη διαδικασία του διαλογισμού; Μιλάμε για μια πρακτική με ιστορία χιλιάδων χρόνων, που δεν έχει καμία σχέση με τον καταιγισμό τηλεοπτικών εικόνων.
Η δική μου απάντηση θα ήταν αρνητική, μέχρι που κάποιος μου ανέφερε το Headspace: Guide to Meditation. Και αποφάσισα να το δω.
Γιατί μου κίνησε το ενδιαφέρον το Guide to Meditation;
Μέχρι να πατήσω το κουμπί στο τηλεκοντρόλ, είχα ακούσει γενικά κι αόριστα πράγματα για το τι είναι διαλογισμός. Μια φίλη μού είχε πει ότι τη βοηθούσε να ξεπερνά το άγχος και τον θυμό που της προξενούσαν καθημερινές καταστάσεις. Ένας γνωστός ότι τον βοηθούσε να συγκεντρωθεί, ώστε να καταφέρει να γράψει το πρώτο του βιβλίο – που έγινε best-seller.
Αυτά τα δύο από μόνα τους μου είχαν κινήσει το ενδιαφέρον. Ωστόσο, φανταζόμουν ότι για να μάθεις να κάνεις διαλογισμό πρέπει να ψαχτείς και να μελετήσεις πολύ. Ίσως και να πας σε ένα σχετικό κέντρο ή να βρεις κάποιον γκουρού. Δεν ξέρω αν και πότε θα αποφάσιζα να δοκιμάσω να μπω στη διαδικασία.
ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ, ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΕΞΙΑΣ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ.
Να, όμως, που τώρα μπορούσα να κάνω την αρχή από τον καναπέ του σαλονιού μου, όποτε ήθελα. Είχα στη διάθεσή μου έναν οδηγό διαλογισμού για τον οποίο δεν θα πλήρωνα κάτι εξτρά. Αν δεν μου ταίριαζε, δεν θα είχα εκτεθεί καθόλου.
«Ειλικρινά πιστεύω ότι μπορείς να βάλεις το Narcos στις 8 το βράδυ και μετά να συνεχίσεις αβίαστα με το Headspace στις 9», λέει ο Andy Puddicombe, πρώην βουδιστής μοναχός και συνιδρυτής του Headspace, που δημιουργεί εφαρμογές διαλογισμού για κινητά τηλέφωνα.
«Υπάρχει η αντίληψη ότι ο διαλογισμός πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένο περιβάλλον και να διαχωρίζεται με κάποιο τρόπο από την υπόλοιπη ζωή μας. Ότι πρέπει να ντυθείς κάπως, να καθίσεις κάπως ή να φας κάπως, ενώ είναι για τον καθένα, οπουδήποτε».
Γιατί να κάνω διαλογισμό;
Εκείνο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση παρακολουθώντας το πρώτο επεισόδιο είναι μια απλή εξήγηση του πώς ο διαλογισμός επιδρά στον εγκέφαλο. «Όταν καθόμαστε να διαλογιστούμε, το μέρος του εγκεφάλου που ευθύνεται για το αίσθημα της ευτυχίας και της ευεξίας αιματώνεται περισσότερο, πυκνώνει και δυναμώνει», αφηγείται ο Andy.
Όπως εξηγεί, οι προηγμένες τεχνικές διαγνωστικής απεικόνισης που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επιτρέψει στους επιστήμονες να δουν τι συμβαίνει στο μυαλό ενός βουδιστή μοναχού. Έτσι, η πρακτική σοφία χιλιάδων χρόνων έχει αποκτήσει πλέον και φυσική υπόσταση.
Ο διαλογισμός είναι ένας τρόπος να εξασκούμε το μυαλό μας για να είναι πιο ήρεμο και πιο καθαρό. Και, όπως η σωματική άσκηση, πρέπει να γίνεται τακτικά για να διατηρούνται τα αποτελέσματα.
Τι θα δω στο Guide to Meditation;
Η σειρά Headspace: Guide to Meditation σε βγάζει πολύ γρήγορα από τη λογική ότι παρακολουθείς μια τηλεοπτική εκπομπή. Η οθόνη γεμίζει με καλοφτιαγμένο animation, που το παρακολουθείς ευχάριστα. Όταν ο Andy σού πει ότι μπορείς αν θέλεις να κλείσεις τα μάτια σου, το κάνεις χωρίς να φοβάσαι ότι θα χάσεις κάτι.
Η ελληνική μεταγλώτισση είναι εξαιρετική, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να παρακολουθείς υπότιτλους (δεν υπάρχουν, άλλωστε, στα ελληνικά).
Κάθε 20λεπτο επεισόδιο παρουσιάζει μια διαφορετική τεχνική, εστιάζοντας σε θέματα όπως το στρες, ο θυμός, η απαγκίστρωση, η ευγνωμοσύνη. Μετά από τη θεωρητική εισαγωγή, η πρακτική άσκηση σε καθοδηγεί να περάσεις στην πράξη.
Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των οκτώ επεισοδίων, έχεις κάνει τις πρώτες σου οκτώ απόπειρες για διαλογισμό και μπορείς να το επιχειρήσεις ξανά όποτε θέλεις.
Ο τρόπος που γίνεται όλο αυτό είναι τόσο απλός, ώστε θα μπορούσε να το παρακολουθήσει ακόμα κι ένα παιδί.
«Εκείνο που έχουμε μάθει με τα χρόνια είναι ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται το θέμα πολύ, πολύ γρήγορα», επιβεβαιώνει ο Andy. «Κουβαλάνε λιγότερα βαρίδια. Απλώς κάθονται και ακολουθούν την αναπνοή τους και νιώθουν καλύτερα ως αποτέλεσμα. Οπότε, παρόλο που η εκπομπή δεν εστιάζει κατ’ ανάγκη σε τεχνικές ειδικά για παιδιά, ελπίζω ότι κάποιοι γονείς θα την παρακολουθήσουν μαζί και με τα μικρότερα παιδιά τους».
Οι αρχές του διαλογισμού εφαρμόζονται και στις ασκήσεις που περιλαμβάνει η δεύτερη εκπομπή του Headspace στο Netxlix, ο Οδηγός Ύπνου.
Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΙ Ή ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ.
Αν κάνω διαλογισμό, γίνομαι βουδιστής;
Όχι, εξηγεί ο Andy, που μυήθηκε στον διαλογισμό από παιδί, μέσω της μητέρας του. «Όταν πρωτοήρθα σε επαφή με τον διαλογισμό, σε ηλικία 10 ετών, δεν είχε καμία θρησκευτική διάσταση», λέει. «Και, παρόλο που ακούγεται περίεργο, ακόμα και όταν έγινα βουδιστής μοναχός, δεν αισθανόμουν ότι ασπάζομαι το βουδιστικό δόγμα. Δεν το αντιμετώπιζα ως ένα θρησκευτικό κάλεσμα, ως μια αποστολή. Το έβλεπα ως ένα περιβάλλον που μου επιτρέπει να καταλάβω καλύτερα το μυαλό μου και να το εξασκήσω.
» Αυτό που πάντα μου άρεσε στον διαλογισμό είναι ότι δεν σου ζητάει να πιστέψεις σε κάτι και δεν σου λέει ότι πρέπει να σκέφτεσαι με έναν ορισμένο τρόπο. Απλώς σε ενθαρρύνει να καθίσεις και να παρατηρήσεις το μυαλό σου όπως είναι τη δεδομένη στιγμή. Οπότε, είναι στην ουσία ένα ταξίδι αυτογνωσίας και κατανόησης του μυαλού μας, όχι υπό το πρίσμα της φιλοσοφίας ή της ψυχολογίας ή της θρησκείας κάποιου άλλου, αλλά μέσα από τη δική σου προσωπική εμπειρία από την ίδια τη ζωή».
Λίγα λόγια για τον Andy
- Ο Αndy Puddicombe γεννήθηκε στην Αγγλία, το 1972.
- Το 1994, μετά από την εμπλοκή του σε ένα δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή φίλων του, αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ασία για να εμβαθύνει στον διαλογισμό.
- Το 2010 ίδρυσε το Headspace μαζί με τον Rich Pierson. Δύο χρόνια μετά παρουσίασαν την πρώτη εφαρμογή διαλογισμού για κινητό τηλέφωνο.
- Το 2013 ανακοίνωσε ότι υποβαλλόταν σε θεραπεία για καρκίνο των όρχεων. Όπως ανέφερε, ο διαλογισμός τον βοήθησε να ανταποκριθεί σε ό,τι σήμαινε αυτό σε σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο.