ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΙΩΠΗΛΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ»;
Το #SilentWalking, η νέα τάση στο περπάτημα που τα «σπάει» στο TikTok, κάνει καλό σε ψυχή και σώμα και περιγράφεται κάπως έτσι: Όταν περπατάμε, δεν μιλάμε και το βήμα μας κοιτάμε. Αλλά γιατί είναι κάτι «νέο;»
Δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο: Το περπάτημα, η πλέον φυσική κίνηση του ανθρώπινου σώματος, έχει γίνει κατά καιρούς τάση σε διάφορες μορφές. Με τον σκύλο, με τους φίλους, με δυνατή μουσική, συνοδεία podcast…
Τώρα το περπάτημα μπαίνει σε λειτουργία «mute». Το ένα πόδι διαδέχεται το άλλο, χέρια ελεύθερα, κεφάλι μπροστά και χωρίς πολλά-πολλά. Τουτέστιν χωρίς μουσικές, βαράκια στα χέρια ή ακρόαση ποιημάτων. Μόνο οι σκέψεις «ακούγονται» και οι ήχοι του περιβάλλοντος.
Σσσς! Τώρα περπατάμε
«Όλα θα μας έρθουν από την Αμερική», έλεγαν οι παλιοί και η φράση ακουγόταν σαν κατάρα. Κι αυτό το Silent Walking από την άλλη άκρη του Ατλαντικού έρχεται, με τη διαμεσολάβηση των TikTokers. Γυναίκες, κυρίως, πρωταγωνιστούν στα βιντεάκια φορώντας τα αθλητικά τους και μιλώντας ελάχιστα, μόνο για να μας ενημερώσουν για τα καλά του σιωπηλού περπατήματος ισχυριζόμενες ότι περπατώντας στη σιωπή ξεπέρασαν διαζύγιο, απόλυση, επαγγελματική εξουθένωση...
Κι εμείς είμαστε έτοιμοι/ες να αντιγράψουμε: να ράψουμε το στόμα μας και να κλείσουμε τα αυτιά μας στις «Σειρήνες». Να μην ακούμε άλλο τους φίλους συνοδοιπόρους και τα κουτσομπολιά τους που έκαναν ευχάριστη τη βόλτα και να αποκλείσουμε όλα εκείνα που μέχρι χθες ακούγαμε από το ασύρματο ακουστικό μας για να μη βαριόμαστε περπατώντας μέχρι να πιάσουμε τον στόχο των 3,5 χιλιομέτρων.
Οι σύγχρονοι διαμορφωτές γνώμης διακηρύσσουν στα social media ότι βρήκαν τη χαμένη τους ηρεμία υιοθετώντας τη νέα αυτή τάση. Τώρα προσπαθούν να μας μυήσουν σε αυτήν παροτρύνοντάς μας επίσης να περπατάμε σε λιγότερο πολυσύχναστα μέρη, σε αστικά άλση ας πούμε, προκειμένου να συγκεντρωθούμε στους ήχους του περιβάλλοντος, που μακάρι να είναι ευχάριστοι, όπως το θρόισμα των φύλλων αντί για τις κόρνες των αυτοκινήτων, και το κελάηδισμα των πουλιών αντί για τα βρισίδια των έξαλλων οδηγών.
Η σιωπή είναι χρυσός (και στο περπάτημα)
Σε ένα σύντομο ευχάριστο βιντεάκι της Dear Media, νέα και όμορφη TikToker περιγράφει το SilentWalking στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι βγάζοντας δi;a παντός τα ακουστικά από τα αυτιά της ακούει τα πουλιά. Στα σχόλια διαβάζω το καλύτερο: «Πουλιά στη Νέα Υόρκη;»
Στα δικά μας τώρα: Οι Αθηναίοι (ξανα)περπατάμε. Επειδή μας το είπε ο γιατρός μας; Επειδή μας τσίγκλησε η κολλητή μας; Δεν έχει σημασία, ξαναπιάσαμε το περπάτημα. Και τώρα με τη νέα αυτή τάση μπορούμε και να ηρεμήσουμε. Επειδή όλοι εκείνοι που παρασύρονται από τις πρόσκαιρες μόδες περισσότερο αγχώνονταν και στρεσάρονταν, παρά ηρεμούσαν περπατώντας με δυνατή χορευτική μουσική ή ακούγοντας podcast με τα μεγάλα εγκλήματα της σύγχρονης Ελλάδας.
Ευτυχώς δεν ανήκα σε αυτούς. Λες και το ‘ξερα ότι θα γίνει η νέα τάση και είχα μυηθεί σε αυτή τα τελευταία χρόνια, καθώς είχα επιλέξει το περπάτημα σαν ένα σύντομο φευγιό από όλους και από όλα. Σκέφτεσαι καλύτερα όταν περπατάς απερίσπαστος, αυτό είναι σίγουρο. Και όσο κι αν φοβάσαι να μείνεις με τον εαυτό σου και τις σκέψεις σου, τελικά δεν βαριέσαι και είσαι και μια χαρά.
Πώς με ωφελεί να περπατάω στη σιωπή;
Καταρχήν σε ωφελεί να περπατάς, με ή χωρίς θορύβους και περισπασμούς. Τα οφέλη του περπατήματος έχουν υμνηθεί από γιατρούς, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, γυμναστές και φυσικοθεραπευτές. Είναι αερόβια άσκηση, αλλά δεν καταπονεί το σώμα όπως το τρέξιμο, «λιώνει» το λίπος αφήνοντας τους μυς στη θέση τους και διώχνει το στρες. Αυτά είναι τα βασικά.
Αν δεν μιλάς στο κινητό ή στον συνοδοιπόρο σου, μπορείς να διατηρήσεις σταθερό τον ρυθμό της αναπνοής ή να παρακολουθείς τις εισπνοές-εκπνοές και πώς αυτές αλλάζουν όταν για παράδειγμα ανεβαίνεις μια ανηφόρα. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να ακούσεις το σώμα σου. Γιατί, κατά τη γνώμη μου, αυτό που κάνει το «σιωπηλό περπάτημα» μείζων θέμα στα κοινωνικά δίκτυα είναι ότι σε (επανα)συνδέει με το σώμα και το μυαλό σου. Α! Και η σιωπή ελαφραίνει την καρδιά σου. Παλαιότερη μελέτη ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Όταγκο της Νέας Ζηλανδίας, καταδεικνύει τον ρόλο της σιωπής στην καρδιαγγειακή λειτουργία: όταν η μουσική κλείσει και ο θόρυβος απουσιάσει, χαμηλώνουν οι σφίξεις και η πίεση. Κάτι σαν φάρμακο για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, δηλαδή.
Φοβάμαι ότι θα βαρεθώ
«Ο εαυτός σου είναι η καλύτερη παρέα. Αν δεν είναι, φτιάξε τον εαυτό σου». Κάτι τέτοια κλισέ τα αποφεύγω, αλλά εδώ ταιριάζουν γάντι. Γιατί όταν περπατάς χωρίς «βοηθήματα», ακούς μόνο τις σκέψεις σου. Αφουγκράζεσαι δηλαδή τον εαυτό σου, κατανοείς περισσότερο τι σε απασχολεί και δεν το διώχνεις ακούγοντας δυνατά beat ή κλασική μουσική δωματίου. Αλλά, αν είσαι αρχάριος, ομολογουμένως χρειάζεσαι βοήθεια:
- Πριν ξεκινήσεις, θέσε έναν ρεαλιστικό στόχο απόστασης και χρόνου. Αν είσαι αρχάριος σε κάθε είδους περπάτημα, ξεκίνα με ένα εικοσάλεπτο χαλαρής βάδισης.
- Είναι ωραίο να ξεκινάς το περπάτημα βάζοντας στο μυαλό σου ένα ζήτημα που ψάχνει λύση. Μιλάω από προσωπική εμπειρία. Μερικές φορές αφήνω τα δύσκολα για το «περπάτημα».
- Βάλε το κινητό στη σίγαση. Το να το αφήσεις στο σπίτι μπορεί να σου προκαλέσει ανασφάλεια και να νιώθεις άβολα, οπότε δεν θα αφήσεις τις σκέψεις σου να ρέουν και το μυαλό σου θα μείνει κολλημένο στη συσκευή που αποχωρίστηκες. Άφησέ το στη δόνηση και απάντησε μια κλήση αν είναι πραγματικά ανάγκη.
- Κάποιοι προτιμούν μία γνωστή διαδρομή, κάποιοι άλλοι αλλάζουν διαδρομές για να μη βαριούνται. Μπορείς να υιοθετήσεις μία βασική στάνταρ διαδρομή στην οποία να βάζεις εμβόλιμες επισκέψεις σε κοντινούς προορισμούς που θα σου κρατήσουν το ενδιαφέρον ζωντανό.
Και κάτι τελευταίο: Μην περιμένεις να αλλάξει η ζωή σου, να αρθούν οι υποχρεώσεις σου, να αλλάξεις σπίτι και να φύγεις από το κέντρο για να περπατήσεις εν σιωπή. Αποδέξου την πραγματικότητα και περπάτα στην πόλη εντοπίζοντας εκείνα τα δυσεύρετα αλλά υπαρκτά αλσύλλια και πάρκα, και άφησε τις ιδανικές βόλτες για τα Σαββατοκύριακα και τις εξοχές. Όσο περπατάς στην Αθήνα, προσπάθησε να μη δίνεις σημασία στον θόρυβο. Θα μου πεις: Και θα βρω ησυχία στην Αθήνα; Και θα σου απαντήσω: Θα βρεις την ησυχία μέσα σου. Στην πολύτιμη σιωπή.