ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΕΙΣ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΕΝΩ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
Κοιμάσαι κανονικά το βράδυ, παρ' όλα αυτά νιώθεις κουρασμένος την επόμενη μέρα; Διάβασε τους λόγους στους οποίους μπορεί να οφείλεται η κούρασή σου.
Οι ειδικοί λένε ότι ένας ενήλικας πρέπει να κοιμάται 7-8 ώρες το βράδυ, προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας. Ωστόσο, κάποιες φορές ενώ συμπληρώνουμε αρκετές ώρες ύπνου, η επόμενη μέρα κάθε άλλο παρά ξεκούραστους μας βρίσκει.
Η κόπωση είναι ένα αίσθημα συνεχούς εξάντλησης και έλλειψης ενέργειας το οποίο μπορεί να βιώνει κανείς τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Πολλές φορές τη συσχετίζουμε με την έλλειψη ύπνου (λογικό βέβαια αφού ο ανεπαρκής ύπνος είναι επιζήμιος για τον οργανισμό) όμως η κούραση συχνά οφείλεται και σε άλλους παράγοντες που ενδεχομένως δεν έχουμε σκεφτεί.
5 αιτίες που μπορεί να προκαλούν κόπωση
1. Η αφυδάτωση μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι
Ναι, καλά ακούσατε, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Ενδιαφέρουσα είναι η εξήγηση που δίνει ο γιατρός και ερευνητής William W. Li, M.D., σύμφωνα με τον οποίο «όταν είστε αφυδατωμένοι, η αρτηριακή πίεσή σας μπορεί να πέσει. Αυτό σημαίνει ότι διοχετεύεται λιγότερο αίμα στον εγκέφαλο και τους μυς σας, οδηγώντας σε μια αίσθηση κόπωσης».
Τι να κάνετε: Να πίνετε περισσότερο νερό και ενυδατικά ροφήματα και να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Προσπαθήστε να πίνετε τόσα υγρά ώστε τα ούρα σας να μην έχουν σκούρο χρώμα.
2. Πίσω από την κούραση μπορεί να κρύβεται το άγχος
Το άγχος είναι μια αντίδραση σε προκλητικές ή απειλητικές καταστάσεις και προκαλεί μια σειρά φυσιολογικών και ψυχολογικών αλλαγών στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Όταν το άγχος γίνεται χρόνιο ή υπερβολικό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σωματικά και ψυχικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της κούρασης και της εξάντλησης.
Τι να κάνετε: Δοκιμάστε διάφορες τεχνικές αναπνοής όπως η διαφραγματική, η τεχνική αναπνοής «falling-out» ή το «cyclic breathing». Εναλλακτικά, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
3. Η κατάθλιψη επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας
Ένα άτομο που πάσχει από κατάθλιψη είναι πιθανό να έχει μειωμένα επίπεδα ενέργειας, να νιώθει σωματική αδυναμία και να αισθάνεται ένα συνεχές αίσθημα κούρασης. Εκτός από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ψυχική νόσος μπορεί να διαταράξει τα φυσιολογικά πρότυπα ύπνου, η κατάθλιψη σχετίζεται με ανισορροπίες σε νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη, που μπορεί να επηρεάσουν την ενέργεια και τη ρύθμιση της διάθεσης.
Τι να κάνετε: Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την κόπωση που σχετίζεται με την κατάθλιψη είναι να θεραπεύσετε την ίδια την κατάθλιψη, απευθυνόμενοι σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
4. Το κοινωνικό περιβάλλον επηρεάζει
Ακριβώς όπως η υπερβολική διέγερση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι θέλετε να ξεφύγετε, η έλλειψη κοινωνικής τόνωσης, η μοναξιά και η πλήξη μπορούν να μετατραπούν σε αισθήματα κούρασης, εξηγεί ο Li.
Επίσης, άλλο ένα ζήτημα που σχετίζεται με τον κοινωνικό περίγυρο είναι ότι πολλοί άνθρωποι καταπιέζουν τις δικές τους ανάγκες προκειμένου να καλύψουν και να εξυπηρετήσουν τα «θέλω» άλλων ανθρώπων. Ο ειδικός εξηγεί ότι όταν καταπιέζουμε τη φροντίδα του εαυτού μας, αυτό σίγουρα θα επηρεάσει την ενέργεια και την ευημερία μας και είναι πιθανό να οδηγήσει σε εξάντληση.
Τι να κάνετε: Εστιάστε στην αυτοφροντίδα, σκεφτείτε πότε νιώσατε πραγματικά ανανεωμένοι και τι ήταν αυτό που συνέβαλε στο συγκεκριμένο συναίσθημα. Κάντε πράγματα για τον εαυτό σας με τα οποία νιώθετε καλά, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι απλό. Για παράδειγμα, δείτε την αγαπημένη σας σειρά (συνιστούμε το –λίγο βαρύ ομολογουμένως– «Painkiller» στο Netflix), βρεθείτε με έναν καλό φίλο ή πηγαίνετε μια βόλτα στη φύση.
5. Μήπως είναι αναιμία;
Η αναιμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μειωμένο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων ή μείωση της ποσότητας της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα. Όταν έχετε αναιμία, το σώμα σας μπορεί να μην λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει στην εμφάνιση διάφορων συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης.
Τι να κάνετε: Η θεραπεία για την κόπωση που συνδέεται με την αναιμία έγκειται στην αντιμετώπιση των αιτιών της ίδιας της αναιμίας, η οποία συχνά συνδέεται με τον σίδηρο. Το σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό έτσι ώστε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση και κατά συνέπεια την αντιμετώπιση της αναιμίας.