Unsplash Jovan Vasiljevic

Η ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ VISION BOARD

To vision board είναι η πρόταση της νευροεπιστήμης αν θέλεις πραγματικά να πετύχεις τους στόχους και τα resolutions σου. Δες πώς θα φτιάξεις το δικό σου.

Στόχοι, όνειρα, ελπίδες: Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά αν δεν τα «βάλεις κάτω» σε καθημερινή βάση, πιθανότατα τα περισσότερα από αυτά δεν θα υλοποιηθούν. Με δυο λόγια, αυτό που χρειάζεσαι τη φετινή χρονιά για την προσωπική σου ανάπτυξη δεν είναι γενικά και αόριστα resolutions, μα ένα χειροπιαστό, ολόδικό σου vision board, και η νευροεπιστήμη θα σου εξηγήσει πολύ πειστικά το γιατί.

Καταρχάς, ξέρεις τι θέλεις; Πολλοί από εμάς νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή, ότι θέλουμε να πάμε λίγο παραπέρα, όμως έχουμε αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο για να αποφασίσουμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε και πώς θα φτάσουμε εκεί; Έχουμε σκεφτεί τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στη ζωή μας; Τις αντέχουμε;

Αν δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση στα παραπάνω, τότε θα βρούμε την έμπνευση που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε στην πράξη. Ο πιο ασφαλής στόχος για να μην πέσουμε πάλι στην παγίδα της αναβλητικότητας είναι να δημιουργήσουμε ένα vision board: Να κάνουμε δηλαδή αυτό που θέλουμε εικόνα.

Αυτή τη χρονιά άσε τους στόχους και φτιάξε το δικό σου vision board
iStock

Γιατί vision board; Η νευροεπιστήμη εξηγεί

Η νευροεπιστήμονας Dr. Tara Swart εξήγησε σε συνέντευξη ότι τα vision boards έχουν τη δυνατότητα να επανασυνδέουν τους νευρώνες στον εγκέφαλό μας με έτσι, ώστε να προκαλούν συμπεριφορικές αλλαγές.

Αυτό συμβαίνει καταρχάς μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται «σήμανση αξίας». Όταν κοιτάζεις τις εικόνες πάνω σε ένα vision board, αυτό ενισχύει τον εγκέφαλο να «εκμεταλλευτεί ευκαιρίες» που διαφορετικά μπορεί να είχαν περάσει απαρατήρητες. Ο εγκέφαλος αποτυπώνει τη στιγμή εκείνη τα σημαντικά στο υποσυνείδητο και αποβάλει τις άχρηστες πληροφορίες. Αυτό συμβαίνει επειδή «ο εγκέφαλος δίνει μεγαλύτερη αξία στην εικόνα παρά στο κείμενο, σε μία λίστα με όσα πρέπει να κάνεις. Έτσι, όσο περισσότερο κοιτάζεις αυτές τις εικόνες, τόσο εντείνεται η σημασία τους», εξηγεί η Dr. Stewart.

ΑΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙΣ ΤΟ VISION BOARD ΣΟΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΝΩ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΟΥ, Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ.

Η δεύτερη λειτουργία του vision board σχετίζεται με τον τρόπο που η εικόνα επιδρά στη φαντασία. Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες έχουν αποδείξει πως ο εγκέφαλος διακρίνει μικρή διαφορά ανάμεσα σε κάτι που συμβαίνει και κάτι που φαντάζεται ότι συμβαίνει. Έτσι, όταν φαντάζεσαι πως έχεις ήδη πετύχει αυτά που περιλαμβάνει το vision board σου, ο εγκέφαλός σου βιώνει αυτά τα θετικά συναισθήματα, οπότε είναι πιθανότερο να αναλάβεις την απαραίτητη δράση για να τα πραγματοποιήσεις.

Τέλος, ένα ακόμα όφελος του vision board είναι ο τρόπος που επιδρά η επαναληψιμότητα στον εγκέφαλο. Αν φροντίσεις να κοιτάζεις το vision board σου τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ενώ εκείνη τη στιγμή σκέφτεσαι τους στόχους σου, η επιθυμία σου να τους πετύχεις αυξάνεται επειδή μειώνεται το άγχος σου για το αν θα τα καταφέρεις. Η Dr. Swart εξηγεί ότι συνήθως όταν καλούμαστε να επιχειρήσουμε κάτι καινούργιο ο εγκέφαλος ενεργοποιεί το αντανακλαστικό του στρες και απελευθερώνει κορτιζόλη και αδρεναλίνη, γιατί τα νέα πράγματα συνήθως τον τρομάζουν. Όταν όμως κοιτάζεις επαναλαμβανόμενα κάποιες εικόνες που σχετίζονται με τους στόχους σου, ο εγκέφαλος παύει να τις αναγνωρίζει ως νέες, έτσι μπορείς να αναλάβεις δράση χωρίς στρες.

Αυτή τη χρονιά άσε τους στόχους και φτιάξε το δικό σου vision board
Unsplash Jovan Vasiljevic

6 βήματα για να δημιουργήσεις το δικό σου vision board

1. Δημιούργησε τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις το δικό σου vision board

Το βασικότερο πρόβλημα των περισσότερων είναι ότι δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν για τη ζωή τους. Η καθημερινότητα είναι γεμάτη με τόσες υποχρεώσεις, που ακόμα και η σκέψη ότι πρέπει να σκεφτείς μοιάζει ουτοπική.

Πώς θα βρεις, λοιπόν, τον χρόνο; Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μεγάλα πράγματα σε αυτή τη ζωή, θα ξεκινήσεις με μικρά βήματα. Κοίτα το πρόγραμμά σου: Ποιες ημέρες κατά την διάρκεια του επόμενου μήνα μπορείς να κλέψεις μερικές ώρες που θα αφιερώσεις αποκλειστικά στον εαυτό σου και στο vision board σου; Προγραμμάτισέ το. Δεν θα μπορέσεις να αλλάξεις τη ζωή σου με τον τρόπο που θες αν δεν δώσεις τον απαραίτητο να χρόνο να σκεφτείς τι πρέπει να κάνεις.

2. Συγκέντρωσε τα υλικά σου

Στο πρακτικό μέρος, ένα vision board μπορεί να αποτελείται από ένα χαρτί Α4, ένα μεγάλο χαρτόνι, έναν πίνακα ανακοινώσεων ή ένα καμβά, ό,τι εξυπηρετεί καλύτερα εσένα. Οι εικόνες σου μπορεί να είναι δικές σου φωτογραφίες ή άλλες που θα βρεις online, σκίτσα ή από περιοδικά. Στη συνέχεια, θα χρειαστείς ψαλίδι για να τις κόψεις και κόλλα για να τις κολλήσεις.

Το vision board σου μπορεί φυσικά να δημιουργηθεί και ψηφιακά. Αυτό που έχει σημασία είναι να το βλέπεις τακτικά.

3. Καθόρισε τις προθέσεις σου και βρες την έμπνευση

Την ώρα που θα δημιουργείς το vision board σου είναι σημαντικό να έχεις καλή διάθεση: Βάλε μουσική που αγαπάς, άναψε ένα αρωματικό κερί, κάνε ατμόσφαιρα με ό,τι θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο δημιουργικός/-η και το αποτέλεσμα να σε ικανοποιήσει περισσότερο.

4. Κατάγραψε όλα αυτά που πιστεύεις πως θέλεις

Αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς το όραμά σου:

  • Τι θα ήθελες περισσότερο αν μπορούσες να το επιτρέψεις στον εαυτό σου;
  • Τι είναι σημαντικό για εσένα στη ζωή;

Σκέψου την οικογένεια, τους φίλους, τη δουλειά, τα ταλέντα, την πνευματικότητα, την ευεξία σου, τη χαλάρωση, τα οικονομικά σου, τα χόμπι σου, το σπίτι σου, τις διακοπές σου, την ακτιβιστική ή φιλανθρωπική σου δράση, την κοινωνική σου ζωή, τη σεξουαλική σου ζωή. Τι θα ήθελες να αλλάξεις σε όλα ή κάποιο από αυτά;

5. Ξεκίνα να φτιάχνεις το vision board σου

Ξεχώρισε τις εικόνες, τους ανθρώπους, τις λέξεις ή φράσεις, τα αποφθέγματα, τα χρώματα που σε ελκύουν, κόψε τα και τοποθέτησέ τα στο vision board σου με τρόπο που να βγάζει νόημα για εσένα και που να βρίσκεις όμορφο καθώς το κοιτάζεις. Μπορείς αν θες να τα ομαδοποιήσεις ανά τομέα (π.χ. προσωπική / επαγγελματική ζωή) ή ακόμα και να φτιάξεις δύο ξεχωριστά vision boards. Η επιλογή είναι δική σου.

6. Τοποθέτησέ το κάπου που θα το βλέπεις

Είναι σημαντικό να βάλεις το vision board σου κάπου που θα το βλέπεις συχνά, τουλάχιστον 1-2 φορές την ημέρα, ώστε ο εγκέφαλός σου να μπορεί να λαμβάνει τα θετικά οφέλη, και να μην ξεχνά το όραμα που έχεις για τη ζωή σου. Θαύμασέ το. Πίστεψέ το. Δες το να γίνεται. Και κάνε το.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.