iStock

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Tην επόμενη φορά που θα πάρεις το αεροπλάνο, μην επιλέξεις αλκοολούχο ποτό, ειδικά εάν σκοπεύεις να κοιμηθείς μετά. Υπάρχει σοβαρός λόγος.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Thorax, διαπίστωσε ότι τα άτομα που αποκοιμήθηκαν μετά από κατανάλωση αλκοόλ σε περιβάλλον χαμηλής πίεσης αέρα παρόμοιο με αυτό των αεροπλάνων εμφάνισαν μείωση του οξυγόνου στο αίμα τους και αύξηση των καρδιακών παλμών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν αυτή την τάση ακόμη και σε ανθρώπους που ήταν νέοι και υγιείς. «Ακόμη και για νεαρά και απολύτως υγιή άτομα, ο συνδυασμός κατανάλωσης αλκοόλ και ύπνου σε υποβαρικές συνθήκες αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για την καρδιά και μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Όσο αυξάνεται η δόση του αλκοόλ, η επίδραση αυξάνεται και αυτή, κλιμακώνοντας τον κίνδυνο των επιπλοκών της υγείας αλλά και την πιθανότητα εκδήλωσης κάποιου επείγοντος περιστατικού κατά τη διάρκεια της πτήσης, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις», αναφέρουν. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν έντονα ότι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια της πτήσης θα πρέπει να περιορίζεται».

αλκοόλ αεροπλάνο
iStock

Τι έδειξε η έρευνα για την κατανάλωση αλκοόλ;

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν 48 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως και 40 ετών σε 2 ομάδες:

Σε κάθε ομάδα, 12 συμμετέχοντες κατανάλωσαν ποσότητα αλκοόλ που αντιστοιχούσε σε δύο κουτιά μπύρας ή δύο ποτήρια κρασί, και στη συνέχεια κοιμήθηκαν για τέσσερις ώρες. Οι υπόλοιποι 12 σε κάθε ομάδα κοιμήθηκαν χωρίς να καταναλώσουν αλκοόλ. Το πείραμα διακόπηκε για δύο ημέρες και στη συνέχεια οι ρόλοι των συμμετεχόντων αντιστράφηκαν: οι συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει αλκοόλ πριν κοιμηθούν κοιμήθηκαν χωρίς να καταναλώσουν αλκοόλ και το αντίστροφο.

Οι συμμετέχοντες που έπιναν αλκοόλ πριν κοιμηθούν με πίεση αέρα παρόμοια με αυτή των αεροπλάνων παρουσίασαν μείωση του κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα τους κατά 85%, ενώ οι καρδιακοί τους παλμοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε περίπου 88 παλμούς ανά λεπτό, πιθανότατα για να αντισταθμίσουν τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου.

Σε όσους ήπιαν αλκοόλ πριν κοιμηθούν σε πίεση αέρα που αντιστοιχούσε στο επίπεδο της θάλασσας, ο κορεσμός του οξυγόνου στο αίμα τους έπεσε στο 95% και οι καρδιακοί τους παλμοί αυξήθηκαν στους 77 παλμούς ανά λεπτό σύμφωνα με τη μελέτη. Να σημειωθεί ότι στα υγιή άτομα ο φυσιολογικός κορεσμός οξυγόνου κυμαίνεται μεταξύ 95% και 100%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κορεσμός οξυγόνου κάτω από το 90% είναι σημαντικός λόγος ανησυχίας.

Η τόσο έντονη επίδραση του αλκοόλ προκάλεσε έκπληξη και στους ίδιους τους ερευνητές, όπως δήλωσε η δρ Eva-Maria Elmenhorst, μία από τους συγγραφείς της μελέτης, αναπληρώτρια του τμήματος έρευνας ύπνου στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ιατρικής στην Κολωνία της Γερμανίας. Η ίδια συστήνει έντονα στους επιβάτες των αεροπλάνων να μην πίνουν αλκοόλ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.