Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ

Η δημιουργικότητα φαίνεται να επηρεάζει ακόμα και τη σωματική σου υγεία. Μήπως ήρθε η ώρα να την καλλιεργήσεις;

Αν είσαι ήδη δημιουργικός χαρακτήρας, βρίσκεσαι ένα βήμα μπροστά. Αν δεν είσαι, ίσως το κείμενο που ακολουθεί σε πείσει να εστιάσεις λίγο παραπάνω στην καλλιέργεια της δημιουργικότητάς σου, μιας και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία σου. Πάρε, λοιπόν, την κιθάρα που έχεις παρατήσει σε μια γωνιά, ξεκίνα μαθήματα φωτογραφίας ή αγόρασε ένα από αυτά τα βιβλία ζωγραφικής για ενήλικες και αφιέρωνε στη δραστηριότητα αυτή λίγο από τον χρόνο σου.

Γιατί να το κάνεις αυτό; Γιατί όπως γράφουν ερευνητές στο περιοδικό Gerontology, σύμφωνα με τη «θεωρία της γνώσης» (theory of cognition) η δημιουργικότητα είναι στην πραγματικότητα μια βάση για την ανθρώπινη ζωή. Πώς το καταφέρνει αυτό;

1. Αυξάνοντας τα επίπεδα ευτυχίας

Μήπως σου έχει συμβεί ποτέ να σε απορροφά τόσο πολύ μια δραστηριότητα, που να χάνεις εντελώς την αίσθηση του χρόνου, αλλά και του εαυτού σου; Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται στα αγγλικά flow και στα ελληνικά ροή, φαίνεται να μειώνει το άγχος, να τονώνει τη διάθεση και να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό.

Επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες δημιουργικές κινήσεις που βοηθούν στην ενεργοποίηση της κατάστασης αυτής, π.χ. το πλέξιμο, δίνουν ένα αποτέλεσμα. Όταν καταφέρνεις να δημιουργήσεις κάτι, π.χ. ένα κασκόλ, ο εγκέφαλος πλημμυρίζει με ντοπαμίνη (ορμόνη που συνδέεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοιες θετικές συμπεριφορές.

2. Περιορίζοντας τον κίνδυνο άνοιας

Οι δημιουργικές δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μέρος μιας αποτελεσματικής θεραπευτικής προσέγγισης για ασθενείς με άνοια. Η ενασχόληση αυτή όχι μόνο μειώνει την κατάθλιψη και το αίσθημα απομόνωσης, αλλά μπορεί να βοηθήσει και στη βελτίωση των αισθήσεων των ατόμων με άνοια.

δημιουργικότητα
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

3. Βελτιώνοντας την ψυχική υγεία

Η καθημερινότητα που ζούμε οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν αφήνει το μυαλό σε ησυχία. Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, όμως, μέσα από δραστηριότητες που σου ταιριάζουν (όπως π.χ. η κηπουρική ή το ράψιμο), μπορεί να βοηθήσει στην εστίαση του μυαλού και να έχει ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο και το σώμα. Μην ξεχνάς, μάλιστα, ότι σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργικές δραστηριότητες αποτελούν μέρος της θεραπείας ψυχικών καταστάσεων. Για παράδειγμα, το journaling μπορεί να βοηθήσει στην υγιή διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων και η ζωγραφική στην έκφραση ενός τραύματος.

4. Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα

Άρθρο στην ιστοσελίδα Medical News Today απαριθμεί τα οφέλη της δημιουργικότητας. Πολλές από τις έρευνες που αναφέρει εστιάζουν στη θετική επίδραση που έχουν οι δραστηριότητες αυτές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι «η ακρόαση μουσικής μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αποτελεσματικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος εν μέρει μέσω των ενεργειών της αμυγδαλής και του υποθαλάμου. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης και στις ορμονικές διεργασίες, καθώς και στη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος».

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ.

5. Βελτιώνοντας τη γνωστική σου λειτουργία

Οι έρευνες που έχουν γίνει σε μουσικούς είναι πλέον αρκετές και δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παίζουν όργανα έχουν καλύτερη συνδεσιμότητα μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου τους. Το πρώτο είναι υπεύθυνο για τις κινητικές λειτουργίες, ενώ το δεύτερο εστιάζει στη μελωδία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη επικοινωνία των ημισφαιρίων και κατ΄ επέκταση τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.