ΕΧΕΙΣ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ; ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ
Ορισμένες συμβουλές θα κάνουν τις δουλειές του σπιτιού πολύ πιο εύκολες για όσους υποφέρουν από μυοσκελετικούς πόνους και ρευματικά νοσήματα.
Αν υποφέρεις από μυοσκελετικούς πόνους, τότε θα ξέρεις ήδη ότι οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμη κι αν επιλέξεις μια «καλή» από άποψη έντασης πόνου ημέρα για να τις κάνεις, το πιο πιθανό είναι ότι την επομένη θα έχεις μια «κακή» μέρα.
Δουλειές που απαιτούν σκύψιμο, σήκωμα, τρίψιμο, ορθοστασία και έντονες κινήσεις μπορούν να επιβαρύνουν τον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον κάποιον που έχει χρόνιο πόνο στη μέση ή πόνους στις αρθρώσεις.
Μια μελέτη του 2015 που εξέτασε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων -84,6% για την ακρίβεια- ανέφερε δυσκολία στην εκτέλεση των οικιακών εργασιών. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι λαμβάνουν βοήθεια για να διατηρούν το σπίτι τους τακτοποιημένο και καθαρό.
«Εάν κάποιος βιώνει ήδη πόνο αρθρίτιδας στην καθημερινότητά του, το καθάρισμα μπορεί να είναι πολύ δυσβάσταχτο, ειδικά επειδή μπορεί να προκαλέσει στο άτομο περισσότερο πόνο και κόπωση αργότερα. Ο επίμονος πόνος και η κόπωση μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής ενός ατόμου, καθώς και τη συναισθηματική του ευημερία» αναφέρει η Καίτη Αντωνοπούλου, γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα.
Το καθάρισμα θα είναι πάντα μια αγγαρεία. Εκτός όμως του ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να μην το βαριέσαι, υπάρχουν και τρόποι να το κάνεις λιγότερο δύσκολο ή αποθαρρυντικό. Ποιοι είναι αυτοί;
#1 Βρες τον δικό σου ρυθμό και σεβάσου τον
Ο διδάκτωρ κλινικής εργοφυσιολογίας Παναγιώτης Βιτάλης επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός, η ρύθμιση και ο διαχωρισμός των εργασιών μπορούν να σε βοηθήσουν να ολοκληρώσεις τη δουλειά χωρίς να επιβαρύνεις υπερβολικά το σώμα σου. Μοίρασε τις δουλειές μέσα στην εβδομάδα και προγραμμάτισε τις πιο δύσκολες εργασίες για την ώρα της ημέρας που νιώθεις καλύτερα.
Εάν τα πρωινά είναι δύσκολα για σένα, βάλε απλώς λίγα ρούχα στο πλυντήριο ή άδειασε την επάνω θήκη του πλυντηρίου πιάτων και άφησε το σκούπισμα με ηλεκτρική το καθάρισμα του μπάνιου, για αργότερα μέσα στην ημέρα, αφού θα έχεις κινηθεί πρώτα και το σώμα σου θα είναι πιο «έτοιμο».
Μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου και υπερβάλλεις τις ημέρες που νιώθεις καλά, φύλαξε τις δυνάμεις σου, ώστε να μην εξαντληθείς και πονέσεις περισσότερο.
#2 Επίλεξε εκειδικευμένα εργαλεία καθαρισμού
Υπάρχουν πολλά gadgets και εργαλεία στο εμπόριο, που είναι χρήσιμα στους ανθρώπους που ζουν με πόνο και τους επιτρέπουν να παραμείνουν ανεξάρτητοι, καθιστώντας τις καθημερινές εργασίες λιγότερο δύσκολες, όπως:
- Σκούπες με μακριές λαβές για να σκουπίζεις χωρίς να χρειάζεται να σκύβεις
- Ξεσκονόπανο με επεκτεινόμενη λαβή για περσίδες, σανίδες και ανεμιστήρες
- Μια βούρτσα για τρίψιμο με μακριά λαβή για να καθαρίσεις το ντους/μπανιέρα και τα παράθυρα
- Aυτοκινούμενη ηλεκτρική σκούπα ή σκούπα ρομπότ
- Σφουγγαρίστρα ατμού για να μαλακώσεις τη βρωμιά, ώστε να είναι πιο εύκολο το σφουγγάρισμα μετά
- Γάντι μπάνιου από νάιλον ή πετσετέ, για να χρησιμοποιείς ολόκληρο το χέρι αντί για τις μικρές αρθρώσεις του χεριού
- Ένα μικρό σκαμπό για εύκολη πρόσβαση σε ψηλά ντουλάπια και ράφια ή για να κάθεσαι, όταν καθαρίζεις επιφάνειες κοντά στο έδαφος
- Ένα μετακινούμενο καλάθι ρούχων
- Ένα παχύ μαξιλαράκι γονατίσματος
#3 Μείωσε το βάρος
Το να μεταφέρεις βαριά δοχεία απορρυπαντικού, ογκώδεις ηλεκτρικές σκούπες και υπερχειλισμένα καλάθια ρούχων δεν κάνει καλό. Κάνε τις ακόλουθες έξυπνες κινήσεις:
- Χρησιμοποίησε κάψουλες απορρυπαντικού ή μικρότερα δοχεία αντί για μεγάλα δοχεία απορρυπαντικού.
- Μετάφερε τα υγρά απορρυπαντικά σε μικρότερα, πιο εύχρηστα μπουκάλια.
- Μοίρασε τα ρούχα έτσι ώστε να μην υπάρχει ένα μεγάλο φορτίο.
- Άλλαξε τις κατσαρόλες, τα τηγάνια και τα πιάτα με άλλα μικρότερου βάρους.
#4 Επίλεξε προϊόντα αυτοκαθαρισμού
Το έντονο τρίψιμο μπορεί να κάνει το ντους λαμπερό, αλλά μπορεί επίσης να επιφέρει και σοβαρό πόνο. Η παραμονή σε μια θέση για αρκετά λεπτά τη φορά μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις.
Για να αποφύγεις το έντονο τρίψιμο, χρησιμοποίησε καθαριστικά αφρού σε σπρέι για να μαλακώσεις τη βρωμιά και τα άλατα. Για την τουαλέτα, προτίμησε τα αυτόματα καθαριστικά για το καζανάκι της τουαλέτας, ώστε να μη χρειάζεται να σκύβεις.
#5 Μοίρασε τις εργασίες
Η κ. Αντωνοπούλου λέει ότι κάνει συχνά ένα διάλειμμα –από μερικές ώρες έως μία ολόκληρη μέρα- μεταξύ εργασιών όπως το σφουγγάρισμα ή το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα πολλών δωματίων. «Συνήθως δεν μπορώ να ξεφύγω, κάνοντας περισσότερα από ένα δωμάτια τη φορά, χωρίς έντονο πόνο στην πλάτη», αναφέρει.
Αν δεν έχεις βοήθεια, είναι πιθανό να μην είναι ρεαλιστικό να καθαρίσεις ολόκληρο τον χώρο σας μέσα σε μια μέρα. Αντ' αυτού, καθάρισε λίγο κάθε μέρα.
#6 Βασίσου σε μεγάλους μυς
Υπάρχουν τεχνικές που προστατεύουν τις αρθρώσεις και μπορούν να κάνουν το καθάρισμα ευκολότερο, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης σε μεγάλους μυς αντί για τις μικρές αρθρώσεις για το καθάρισμα και το ξεσκόνισμα.
Συνιστάται επίσης η χρήση της κατάλληλης μηχανικής του σώματος για ανύψωση και κάμψη. Λύγισε ελαφρώς γόνατα και γοφούς αντί να κάμπτεις την πλάτη σου, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει δυσμενώς τη σπονδυλική στήλη.
Ένας φυσίατρος ή εργοθεραπευτής μπορούν να σε κατευθύνουν αναφορικά με τη σωστή στάση του σώματος.
#7 Επιστράτευσε την οικογένεια
Το καθάρισμα του σπιτιού δεν πρέπει να γίνεται από έναν ούτως ή άλλως. Συνεργάσου με τα μέλη της οικογένειας ή τους συγκάτοικους για να μοιράσετε μερικές από τις δουλειές, αναθέτοντας ορισμένες από τις εργασίες που είναι πιο επίπονες για σένα.
Προσωπικά, δεν βάζω ποτέ ηλεκτρική σκούπα διότι έχω παρατηρήσει ότι πιάνεται η μέση μου. Επίσης, ζητάω από κάποιον άλλο να μεταφέρει τη λεκάνη με τα πλυμμένα ρούχα για άπλωμα. Μπορείς να γράψεις σε ένα χαρτί τις δουλειές που δυσκολεύεσαι να κάνεις και να τις αναλάβουν οι υπόλοιποι.
#8 Κάνε συχνά διαλείμματα
«Να είσαι ευγενικός με το σώμα σου και να μην εκνευρίζεσαι αν όλα δεν είναι τέλεια» συμβουλεύει η πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ, Αθανασία Παππά. Πράγματι, εσύ θα καθορίσεις, ανάλογα με την ένταση του πόνου πόση δουλειά θα κάνεις σε μία μέρα. Τα μικρά και συχνά διαλείμματα είναι ευεργετικά.
Σκέψου ότι κάνεις διαλειμματική προπόνηση! Το σώμα χρειάζεται ούτως ή άλλως διαλείμματα όταν καταπονείται. Δέκα λεπτά στο κρεβάτι αρκούν για να ξεκουράσεις την πλάτη σου και να συνεχίσεις.