ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΜΕΤΡΑΣ ΠΟΣΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ;
Tι μας σώζει περισσότερο από πρόωρο θάνατο και καρδιακά; Τα βήματα που κάνουμε καθημερινά ή ο χρόνος που ασκούμαστε σε εβδομαδιαία βάση; Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση.
Δεν ήμουν ποτέ φαν των ρολογιών, γιατί με άγχωναν. Η μητέρα μου είχε φροντίσει να «εγκαταστήσει» στα εντός μου ένα ρολόι που είχε ως βασική αρχή λειτουργίας το «μην αργήσεις». Έτσι, το πρωί ξυπνούσα για το σχολείο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι και πάντα πήγαινα στα ραντεβού και τις δουλειές νωρίτερα του συμφωνημένου/προγραμματισμένου. Ώσπου με έστησαν κάποιες εκατοντάδες φορές και μετά κατάλαβα πως ειδικά στις κοινωνικές συναναστροφές μάλλον είναι λάθος να αγχώνομαι για το αν θα αργήσω 5-10 λεπτά. Εν πάση περιπτώσει, η σχέση μου με τα ρολόγια ήταν και παρέμεινε ανύπαρκτη ακόμα και όταν ανακαλύφθηκε το smartwatch, που παρακολουθεί από το πόσα βήματα κάνεις μέχρι αν είναι ομαλός ο καρδιακός ρυθμός σου.
Αν υπάρχει ιατρικός λόγος, προφανώς θα σου πω να το βάλεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Εγώ απλώς το αποφεύγω γιατί έχω γκώσει από τα άγχη μου και δεν θέλω άλλα. Την ίδια ώρα, βέβαια, τιμώ και δοξάζω όσους είναι πειθαρχημένοι και θέλουν να παρακολουθούν ενδείξεις για τις καθημερινές τους ανάγκες και επιδόσεις, σε επίπεδο βημάτων ή άλλων δεικτών που μας έχουν προταθεί ως σωτήριοι για την υγεία μας.
Εδώ θα ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση: Τι πιστεύεις πως μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου; Τα κάποια χιλιάδες βήματα (με τον αριθμό να αλλάζει ανάλογα με το ζητούμενο) ή η μια ώρα γυμναστική μέτριας έντασης, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα;
Δεν ξέρεις; Θα σου απαντήσουν οι ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital. Τα ευρήματα της μελέτης που έκαναν αποκαλύπτουν ότι οι μετρήσεις βημάτων και ο χρόνος που αφιερώνουμε στην άσκηση είναι ισοδύναμα με χαμηλότερους κινδύνους πρόωρων θανάτων και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πολλά βήματα ή τακτική άσκηση;
Όπως σημειώθηκε στη δημοσίευση, θα ήταν χρήσιμο να μην παθαίνουμε εμμονή με τον αριθμό των βημάτων που κάνουμε, αλλά να επικεντρωθούμε σε ό,τι μας εξυπηρετεί και μας αρέσει περισσότερο, ως τρόπο κίνησης. «Κάθε μορφή κίνησης φαίνεται να είναι διαφορετική για τον καθένα. Σχεδόν όλες είναι ευεργετικές για την υγεία μας», δήλωσε η Δρ Rikuta Hamaya.
Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας πρόσθεσε πως «για τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα να προσφέρουν πολλούς τρόπους υλοποίησης στόχων».
Για την εργασία καταγράφηκαν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας περισσότερων από 14.000 ηλικιωμένων γυναικών που φορούσαν συσκευές καταγραφής κίνησης, για διάστημα μεγαλύτερο των 9 χρόνων.
Εκείνες που ήταν πιο δραστήριες (είτε έκαναν περισσότερα βήματα, είτε λίγα λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης) είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ή εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, σε σύγκριση με τις σωματικά ανενεργές ομολόγους τους.
Το πιο δραστήριο 25% έζησε κατά μέσο όρο για διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών από τη λιγότερο ενεργή ομάδα.
«Το πιο συναρπαστικό εύρημα μας είναι πως φάνηκε ότι δεν έχει σημασία αν το “πιο δραστήριο” κρίνεται βάσει του αριθμού των βημάτων ή του χρόνο που αφιερώθηκε στην άσκηση. Βλέπετε, τα οφέλη μακροζωίας ήταν σχεδόν πανομοιότυπα και με τις δύο μετρήσεις», εξήγησε η Δρ Hamaya.
«Για ορισμένους, ειδικά για τα νεότερα άτομα, η άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το τένις, το ποδόσφαιρο, το περπάτημα ή το τζόκινγκ, τα οποία μπορούμε να παρακολουθούμε εύκολα μέσω των βημάτων. Άλλοι προτιμούν τις βόλτες με ποδήλατο ή την κολύμβηση, δραστηριότητες που παρακολουθούνται βάσει της διάρκειας που ασχολούμαστε μαζί τους».
Όλα όσα διαβάσατε έως εδώ σημαίνουν για τον μέσο άνθρωπο ότι υπάρχουν διάφορες πιθανές επιλογές. Δηλαδή, αν μας παρακινεί να βλέπουμε στο smartwatch πόσα βήματα κάναμε, υπέροχα. Αν μας ικανοποιεί περισσότερο να κάνουμε κάτι πιο έντονο για να αυξήσουμε τον καρδιακό παλμό και να ιδρώσουμε, πάλι όλα είναι μια χαρά.
Το βασικό ζητούμενο κατά τους ερευνητές είναι να καλύπτουμε τα 150 λεπτά μέτριας άσκησης (ένα παράδειγμα είναι το γρήγορο περπάτημα) ή τα 75 λεπτά έντονης άσκησης (π.χ. τρέξιμο) κάθε εβδομάδα. Είναι αυτά που δίνουν οι ειδικοί ως «φάρμακο» για την καρδιά και τη συνολική μας υγεία. Οι ειδικοί θυμίζουν ότι όσο περισσότερο δραστηριοποιούμαστε σωματικά, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη σε επίπεδο μακροζωίας.
«Δεν υπάρχει όμως, σωστός ή λάθος τρόπος. Μόνο συνέπεια», κατέληξε η Δρ Hamaya.