iStock

ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΗΤΗ

Κολύμπι και διαβήτης είναι μια περίπλοκη εξίσωση για καλοκαιρινούς λύτες. Συμβουλευτήκαμε μία διαβητολόγο και μάθαμε γιατί έχει σημασία για τους διαβητικούς ασθενείς να κολυμπούν προσεκτικά το καλοκαίρι.

Για τους ασθενείς με διαβήτη, το κολύμπι στις διακοπές δεν είναι μια τόσο ανέμελη δραστηριότητα όσο για τους υπόλοιπους. Από την άλλη, η σωματική άσκηση παραμένει απαραίτητη για τον έλεγχο της γλυκόζης. Οποιαδήποτε κίνηση είναι ωφέλιμη για το σώμα και το σάκχαρο, από την κολύμβηση μέχρι έναν απλό περίπατο.

Όσον αφορά όμως συγκεκριμένα το κολύμπι, εφόσον κάνει κάποιος θεραπεία με ινσουλίνη ή χάπια που μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να έχουν μελετήσει καλά.

Τι μπορεί να πάθει ένας διαβητικός κολυμπώντας

Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, ο οργανισμός καταναλώνει γλυκόζη, επειδή οι μύες χρειάζονται ενέργεια για να κολυμπήσουμε. Eνέργεια καταναλώνεται και στην προσπάθεια του σώματος να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία μπαίνοντας στο νερό. Ευνόητο είναι ότι σε κρύα νερά η γλυκόζη ενδέχεται να πέσει περισσότερο και να προκληθεί υπογλυκαιμία.

Αν στα παραπάνω υπολογίσουμε και το ότι δεν κολυμπάμε ποτέ με γεμάτο στομάχι, άρα η γλυκόζη μπορεί ήδη να έχει μειωθεί σημαντικά την ώρα που μπαίνουμε στο νερό, γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί ένας διαβητικός ασθενής μπορεί να πάθει υπογλυκαιμία κολυμπώντας.

Κολύμπι και διαβήτης
Freepik

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι το τρέμουλο, ο ιδρώτας, η ταχυπαλμία, ο εκνευρισμός, ο πονοκέφαλος και η κόπωση, τα οποία όμως μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά καθώς κολυμπάμε ή να μην τους δώσουμε σημασία, θεωρώντας ότι οφείλονται στην άσκηση. Μία υπογλυκαιμία που δεν έχουμε αντιληφθεί μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε υπεργλυκαιμική αντίδραση. Υπεργλυκαιμία μπορεί επίσης να παρουσιαστεί και λόγω αφυδάτωσης.

Τι πρέπει να θυμάστε

Aνάλογα με τον τύπο της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να χρειάζεται να μετρήσουμε το σάκχαρο πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά το κολύμπι, ώστε να αποφύγουμε αυτές τις καταστάσεις.

Σημαντικό είναι επίσης να θυμόμαστε πως το έντονο κολύμπι (γενικότερα η έντονη άσκηση) μπορεί να ανεβάσει απότομα το σάκχαρο, το οποίο όμως θα πέσει από μόνο του με τη χαλάρωση του σώματος. Άρα, ας μην βιαστούμε να αποκαταστήσουμε τις φυσιολογικές τιμές του σακχάρου, αν προηγουμένως έχουμε κολυμπήσει πολύ έντονα.

Κολύμπι και διαβήτης
iStock

Συμβουλές για ασφαλέστερο κολύμπι

Ζητήσαμε από τη Μόνικα Μαθιοπούλου ΜD, ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο και ειδικό μεταβολισμού να δώσει μερικές συμβουλές στους διαβητικούς ασθενείς για ασφαλή κολύμβηση κι εκείνη μας είπε:

  • Αποφύγετε το μοναχικό και μακριά από την ακτογραμμή κολύμπι.
  • Πιείτε αρκετό νερό πριν και μετά την κολύμβηση.
  • Διατηρήστε προσβάσιμη απόσταση στα απαραίτητα εφόδια που έχετε μαζί σας για την περίπτωση υπογλυκαιμίας.
  • Να έχετε τη δυνατότητα παροχής γλυκόζης από το στόμα ανά πάσα στιγμή.
  • Βεβαιωθείτε ότι και ο φίλος/συνοδός σας γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση υπογλυκαιμίας στο νερό.
  • Ελέγξτε απαραίτητα τα επίπεδα σακχάρου πριν μπείτε στα βαθιά νερά, καθώς η άσκηση θα τα μειώσει.
  • Ανά 30 λεπτά κολύμβησης, είναι σωστό να κάνετε μια παύση και να παίρνετε 15 γρ. υδατάνθρακα.
  • Μετρήστε τη γλυκόζη του αίματός σας αμέσως μετά το κολύμπι, γιατί η υπογλυκαιμία μπορεί να καθυστερήσει.
  • Καταγράψτε τη συμπεριφορά του σακχάρου σας στο κολύμπι για μελλοντική αναφορά.

Τέλος, είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε καρδιολογικό έλεγχο πριν από την έναρξη των καλοκαιρινών μπάνιων. Η τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής – ιδίως εάν πρόκειται για ινσουλίνη – είναι θεμιτή πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.