ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΕΝΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ AIR FRYER
Έχεις έναν αρκετά καλό λόγο να προτιμήσεις το μαγείρεμα στο air fryer σε σχέση με άλλες μεθόδους, υποστηρίζουν ερευνητές.
Μπορεί τα τηγανητά να τα καταναλώνουμε με μέτρο, γιατί όπως λένε οι ειδικοί δεν είναι και η καλύτερη διατροφική επιλογή, ωστόσο είναι νόστιμα και μας αρέσουν.
Το τηγάνισμα θεωρείται ο πιο ανθυγιεινός τρόπος μαγειρέματος, λόγω των ουσιών που σχηματίζονται κατά τη διάσπαση των λιπαρών υλών και της καταστροφής μεγάλου μέρους των αντιοξειδωτικών και των βιταμινών των τροφών. Εκτός αυτού, έχεις έναν ακόμα λόγο να το αποφύγεις. Ποιος είναι αυτός;
Το πλεονέκτημα του air fryer
Το παραδοσιακό τηγάνισμα είναι πολύ πιο πιθανό να επιβαρύνει τους εσωτερικούς χώρους ενός σπιτιού με ρύπους βλαπτικούς για την υγεία μας σε σύγκριση με τη φριτέζα αέρος. Πώς το ξέρουμε αυτό;
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το Ινστιτούτο Χημείας Max Planck έστησαν μια κουζίνα στο εργαστήριό τους, προκειμένου να συγκρίνουν τα επίπεδα μικροσωματιδίων (PM) και τα επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) που εκλύονται από διαφορετικές μεθόδους τηγανίσματος ενός στήθους κοτόπουλου.
Πριν από τα πειράματα, οι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι οι μέθοδοι μαγειρέματος με βάση το λάδι θα εξέπεμπαν συγκριτικά περισσότερους ρύπους σε σχέση με τις μεθόδους με βάση το νερό, εν μέρει λόγω της αντίδρασης Maillard (σε αυτή οφείλεται το χαρακτηριστικό χρώμα και άρωμα της κόρας του ψωμιού, του καβουρδισμένου καφέ, των μαγειρεμένων φαγητών, όπως το ψητό κρέας, εξηγούν ειδικοί από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).
Τι έδειξαν τα νούμερα
Η θερμοκρασία μαγειρέματος συσχετίστηκε θετικά με την ισχύ εκπομπών μικροσωματιδίων και πτητικών οργανικών ενώσεων, ενώ το βάρος του λαδιού συσχετίστηκε αρνητικά με τα επίπεδα μικροσωματιδίων, αναφέρουν οι ερευνητές.
Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι για τα μικροσωματίδια:
- τα επίπεδα κορυφώθηκαν στα 92,9 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο όσον αφορά τη μέθοδο pan frying (μορφή τηγανίσματος που χαρακτηρίζεται από τη χρήση ελάχιστου μαγειρικού λίπους),
- ήταν 0,6 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για το τηγάνισμα σε air fryer.
Στις πτητικές οργανικές ενώσεις, που μετρήθηκαν σε μέρη ανά δισεκατομμύριο, το μέγιστο νούμερο ήταν:
- 260 για το pan frying,
- 20 για το τηγάνισμα σε air fryer.
Σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης εσωτερικών χώρων καταγράφηκαν έως και μία ώρα μετά το τέλος του 10λεπτου τηγανίσματος.
Τι να λάβουμε υπόψη μας
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα επηρεάσουν τα επίπεδα ρύπανσης από το μαγείρεμα, πέρα από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται η ποσότητα λαδιού που θα βάλουμε, καθώς και η θερμοκρασία της εστίας, αναφέρει ένας από τους ερευνητές.
Μην ξεχνάς, επίσης, ότι τα σωματίδια παραμένουν στον αέρα για αρκετή ώρα αφού τελειώσεις το μαγείρεμα. Επομένως, είναι σημαντικό να συνεχίσεις να αερίζεις τον χώρο ή να κρατήσεις σε λειτουργία τον απορροφητήρα για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να αποφύγεις τη συσσώρευση ρύπων στους εσωτερικούς χώρους.