ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ ΤΟ ΚΡΥΟ
Ακούστε τους ειδικούς και βγείτε μια βόλτα έξω στο κρύο ή πηγαίνετε μια εκδρομή στα χιόνια, αφού πρώτα ντυθείτε καλά.
Οι θερμοκρασίες, μετά την πρωτοφανή για την εποχή άνοδο, πήραν την κατηφόρα. Μπορεί να μην χαρήκαμε πολύ (κυρίως λόγω της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου), αλλά κάποια στιγμή το θερμόμετρο θα συμβάδιζε με το ημερολόγιο.
Μιας και τα κλιματιστικά ή τα καλοριφέρ δεν γίνεται να δουλεύουν διπλοβάρδια, ας αδράξουμε την ευκαιρία και ας βγούμε μια βόλτα στα χιόνια που κάνουν πλέον την εμφάνισή τους (αφού πρώτα περάσει η κακοκαιρία!). Άλλωστε, ο κρύος καιρός και το λευκό τοπίο έχουν πολλά να προσφέρουν στη σωματική και ψυχική μας υγεία, αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία.
Χιονισμένα τοπία και η εικόνα για το σώμα μας
Ένα από τα οφέλη αυτά τονίζει ομάδα ερευνητών, σε δημοσίευσή της στο International Journal of Environmental Research and Public Health, προτρέποντάς μας να φορέσουμε το ζεστό μας μπουφάν και να βγούμε έξω στη φύση. Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει, το να περνάμε χρόνο σε χιονισμένα περιβάλλοντα μπορεί να βελτιώσει το πώς νιώθουμε για το σώμα μας. Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τους χώρους πρασίνου και τις μπλε περιοχές (π.χ. λίμνες και ποτάμια) με τη βελτίωση της αυτοεικόνας, η ίδια θετική επίδραση αναγνωρίζεται και για τους… «λευκούς χώρους».
Οι επιστήμονες κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα, αφού μελέτησαν δεδομένα 87 γυναικών (με μέσο όρο ηλικίας τα 24 έτη), οι οποίες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της εκτίμησης που είχαν για το σώμα τους πριν και μετά τη βόλτα τους σε ένα χιονισμένο δάσος της Πολωνίας. Επιπλέον, πριν από τη βόλτα ρωτήθηκαν σχετικά με τον βαθμό σύνδεσής τους με τη φύση και την αυτοσυμπόνια.
40 λεπτά είναι αρκετά
Στην περίπτωση των γυναικών αυτών, περίπου 40 λεπτά έκθεσης σε ένα χιονισμένο τοπίο αρκούσαν για την τόνωση της εκτίμησης που έδειχναν απέναντι στο σώμα τους. Επίσης, οι συμμετέχουσες με υψηλά επίπεδα αυτοσυμπόνιας εμφάνισαν μεγαλύτερη βελτίωση.
Η έκθεση σε φυσικά περιβάλλοντα θεωρείται ότι περιορίζει τις αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με την εμφάνιση, απομακρύνει την προσοχή από την αισθητική του σώματος και βοηθά να εστιάσουμε στη λειτουργικότητά του.
Με παρέα είναι καλύτερα
Η μελέτη τονίζει και τη σημασία του να μοιραζόμαστε την εμπειρία της φύσης με άλλους ανθρώπους. «Υπάρχει μεγάλος αριθμός στοιχείων που δείχνει ότι η έκθεση στη φύση σχετίζεται με μια σειρά από οφέλη για τη σωματική και ψυχολογική ευεξία. Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενες εργασίες, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι θετικές επιδράσεις όσον αφορά την εκτίμηση του σώματός μας εμφανίζονται και σε ομάδες ατόμων και κατά τους χειμερινούς μήνες, πιο συγκεκριμένα όταν ο τόπος είναι καλυμμένος με χιόνι», αναφέρει.
Η πρόσβαση σε κάθε είδους φυσικά περιβάλλοντα μπορεί να είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος να βελτιώσουμε την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας, αλλά και τη γενικότερη ψυχολογική μας ευημερία. Σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εμφάνισή τους, η αναζήτηση πρακτικών και εφικτών λύσεων είναι πλέον αδιαπραγμάτευτη.