iStock

ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ: ΤΑ «ΝΑΙ» ΚΑΙ ΤΑ «ΟΧΙ» ΕΝΟΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Σκέφτεστε να δοκιμάσετε την έκθεση σε παγωμένο νερό; Αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε και τι όχι; Ο Andrew Huberman, καθηγητής νευροβιολογίας και οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και γνωστός podcaster, μας δίνει τη δική του λίστα με τα «ναι» και τα όχι».

Η έκθεση σε παγωμένο νερό, είτε είναι ένα κρύο ντους είτε βύθιση σε παγωμένο νερό, έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής. Σύμφωνα με μελέτες, η πρακτική αυτή μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας: η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, η μείωση του στρες, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η αύξηση της εγρήγορσης και η μείωση μυϊκών φλεγμονών είναι από τις σημαντικότερες.

Χρειάζεται, ωστόσο, να είμαστε προσεκτικοί, και να είμαστε σε επικοινωνία με τον γιατρό μας, καθώς από λανθασμένη εξάσκηση μπορούν να προκύψουν και προβλήματα (υποθερμία ή και καρδιοαναπνευστική δυσλειτουργία λόγω του αρχικού σοκ στον οργανισμό).

Τι θα ήταν, λοιπόν, καλό να προσέξουμε ξεκινώντας; Ο δρ Andrew Huberman, δημιουργός της σειράς podcast Huberman Lab, δίνει τις παρακάτω συμβουλές, προκειμένου να παραμένουμε ασφαλείς στο παγωμένο νερό και να κερδίζουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Έκθεση σε παγωμένο νερό: Τα «ναι» και τα «όχι» ενός νευροεπιστήμονα
iStock

Αν απεχθάνεστε το παγωμένο νερό, θα έχετε τα μεγαλύτερα οφέλη

Αν δεν θέλετε με τίποτα να έρθετε σε επαφή με παγωμένο νερό, αν στο μυαλό σας φαντάζει σαν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς χωρίς αναισθησία, τότε δοκιμάστε το. «Αυτή η οξεία αύξησης αδρεναλίνης που προκαλείται, αυτός ο πόνος, είναι που αυξάνει στη συνέχεια την αντοχή σας στον πόνο», λέει ο Huberman.

Μην μένετε πολλή ώρα

Έντεκα μόλις λεπτά έκθεσης στο κρύο νερό την εβδομάδα είναι αρκετά για να πετύχουμε την θερμογένεση του καφέ λίπους, που οδηγεί στην ενίσχυση του μεταβολισμού μας, αλλά και «στην παρατεταμένη απελευθέρωση ντοπαμίνης, η οποία φτιάχνει τη διάθεσή μας και βοηθάει στη συγκέντρωση», όπως επισημαίνει ο ειδικός.

Βρέξτε/βυθίστε και το πρόσωπό σας

Εκθέτοντας και το πρόσωπο, από την αρχή, ενεργοποιείται το αντανακλαστικό κατάδυσης, το οποίο συμβάλλει, όπως υπογραμμίζει ο νευροεπιστήμονας, «στη μείωση του καρδιακού ρυθμού και του άγχους, ενώ αυξάνει την αντοχή». Τονίζει, επιπλέον, πως έτσι μπορούν να αποφευχθούν και οι πονοκέφαλοι που προκύπτουν συχνά λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας κεφαλιού και σώματος.

Μην μένετε ακίνητοι στο παγωμένο νερό

Αν δεν κινούμαστε μέσα σε ένα ice bath ή ενώ κάνουμε ένα κρύο ντους, δημιουργείται γύρω από το σώμα ένα «θερμικό στρώμα», το οποίο θα βοηθούσε τον οργανισμό μας να επιβιώσει υπό ακραίες συνθήκες, αλλά τώρα δεν επιτρέπει να αυξηθεί η αντοχή στον πόνο. Ο Huberman προτείνει να κινείτε τα χέρια και τα πόδια σας, ενώ κρατάτε τις παλάμες και τα πέλματα μέσα στο ice bath.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.