iStock

ΕΙΣΑΙ 50+ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ; ΔΕΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΘΗ

Αν το τρέξιμο είναι η αδυναμία σου και έχεις φτάσει τα 50, ίσως η προπονητική σου ρουτίνα χρειάζεται μερικές προσαρμογές.

Υπάρχουν κάποιες αλήθειες που δεν μπορούμε να αρνηθούμε όσο κι αν θέλουμε. Μία από αυτές είναι ότι ο χρόνος περνά, μεγαλώνουμε και το σώμα μας αλλάζει. Όσον αφορά το τρέξιμο, αυτό σημαίνει ότι οι προπονήσεις που έκανες στα 20 και στα 30 πιθανότατα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις δυνατότητες που έχει το σώμα σου μετά τα 50. Είναι απαραίτητο να προσαρμοστούν (όπως έγινε και με τις βραδινές σου εξόδους).

Αν, λοιπόν, ήσουν και εξακολουθείς να είσαι λάτρης της συγκεκριμένης δραστηριότητας, οι δρομικές σου συνήθειες ίσως χρειάζονται κάποια αλλαγή. Οι ρουτίνες που ακολουθούσες τις προηγούμενες δεκαετίες μπορεί πλέον να μην σε εξυπηρετούν και ίσως σε επιβαρύνουν.

Συνεχίζεις να ακολουθείς γενικά πλάνα προπόνησης;

Αν είσαι από αυτούς που έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο εφαρμογές με προγράμματα τρεξίματος, θα έχεις ήδη αντιληφθεί ότι παρά τις παραμέτρους που μπορείς να ορίσεις, οι προπονήσεις δεν είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα σου. Αν δεν μπορείς να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία προπονητή, φρόντισε να ακούς το σώμα σου, γιατί μπορεί π.χ. να χρειάζεται να το ξεκουράζεις συχνότερα. Μην το πιέζεις, δες τι πραγματικά λειτουργεί για σένα.

Νομίζεις ότι δεν χρειάζεσαι μυϊκή ενδυνάμωση;

«Use it or lose it», που λένε και οι φίλοι μας οι Βρετανοί. Με άλλα λόγια, ό,τι αφήνεις σε αφήνει, κι αυτό ισχύει και με τους μυς σου. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης είναι απαραίτητες για όλους, και για τους δρομείς. Μην περιμένεις να τραυματιστείς για να ξεκινήσεις βάρη.

iStock
Closeup cropped portrait of a male caucasian mature athlete sportsman runner choosing sound track on smart phone listening to the music while jogging on stadium in the morning.

Αποφεύγεις τους αγώνες δρόμου;

Το να συμμετέχεις σε έναν αγώνα δρόμου δεν είναι μόνο θέμα ταχύτητας. Πέρα από τους επαγγελματίες δρομείς, πάρα πολλοί από τους συμμετέχοντες είναι δρομείς αναψυχής. Ο υγιής ανταγωνισμός δεν έχει ηλικία, αρκεί να αφιερώσεις χρόνο στις προπονήσεις σου και φυσικά να έχεις συμβουλευτεί τον γιατρό σου και έναν επαγγελματία φυσικής αγωγής. Άλλωστε, η συμμετοχή σε τέτοιου είδους οργανώσεις σου δίνει έναν στόχο, είναι μια πρόκληση και σε φέρνει σε επαφή με τη δρομική κοινότητα.

Κρατάς σταθερή τη ρουτίνα σου;

Μην τρέχεις κάθε φορά με τον ίδιο ρυθμό και μην κάνεις κάθε φορά την ίδια διαδρομή. Το σώμα συνηθίζει και δεν βελτιώνεσαι. Επίσης, μην το παρακάνεις. Ο υπερβολικός ζήλος δεν βγαίνει πάντα σε καλό. Δεν χρειάζεται σε κάθε τρέξιμο να βάζεις τα δυνατά σου, το σώμα χρειάζεται και ξεκούραση. Επίσης, το περπάτημα και το τζόκινγκ έχουν πολλά οφέλη, γι’ αυτό μην τα απορρίπτεις.

iStock
Portrait of athletic mature woman resting after jogging. Beautiful senior blonde woman running at the park on a sunny day. Female runner listening to music while jogging.

Παραλείπεις τις ασκήσεις κινητικότητας;

Γιατί να μην παραλείπεις τις ασκήσεις κινητικότητας; Γιατί κάνοντάς τις περιορίζονται μεταξύ άλλων οι πιθανότητες τραυματισμού των ασκούμενων μυών, τενόντων, συνδέσμων κατά το τρέξιμο, μειώνεται η αντίσταση των ανταγωνιστών μυών κατά τη διάρκεια προσπαθειών δύναμης, ταχύτητας και αντοχής, αποφεύγονται μυϊκές ανισορροπίες και επιταχύνεται η διαδικασία αποκατάστασης, αναφέρει η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.