iStock

EΙΝΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΩΤΟΑΣΠΙΔΕΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ;

Αν φοράς ωτοασπίδες έχεις μικρότερες πιθανότητες να πάθεις εξωτερική ωτίτιδα που είναι μία κοινή καλοκαιρινή και επώδυνη περιπέτεια. Αν δεν φοράς, καιρός να το ξανασκεφτείς γνωρίζοντας τα υπέρ και τα κατά.

Όλο και πιο συχνά συναντώ φίλους κολυμβητές στην πισίνα τον χειμώνα, στη θάλασσα το καλοκαίρι, οι οποίοι δυσκολεύονται να με ακούσουν και μιλούν δυνατά. Το έχω μάθει πια: φορούν ωτοασπίδες. Ο λόγος; Να προλάβουν την εξωτερική ωτίτιδα, δηλαδή τη φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, η οποία οφείλεται σε βακτήρια ή μύκητες, που με τη «βοήθεια» του νερού –ή και λόγω μικροτραυματισμών– περνούν στο αυτί μας.

Πώς και πέρασε στη νοοτροπία αυτής της γενιάς η χρήση ωτοασπίδων, η άλλοτε συνήθεια των υπερηλίκων; Η αγορά τον έπαιξε πάλι τον ρόλο της προωθώντας προϊόντα με ευφάνταστα χρώματα, σχέδια και υλικά που εφαρμόζουν τέλεια στο αυτί και το κρατούν –σχεδόν– στεγνό χωρίς να μειώνουν δραματικά την ακοή.

Ποτέ χωρίς τις ωτοασπίδες μου

«Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συχνά εξωτερική ωτίτιδα καλό είναι να προστατεύουν τα αυτιά τους από τις βουτιές φορώντας ωτοασπίδες», συμβουλεύει η χειρουργός-ωτορινολαρυγγολόγος, Καλλή Κοντογεώργη. Πράγματι, η υγρασία είναι ο «εχθρός» για τα ευαίσθητα αυτιά που φλεγμαίνουν συχνά το καλοκαίρι σαμποτάροντας τα αυγουστιάτικα κέφια.

ωτοασπίδες
iStock

Προσωπικά δεν μπορώ να τις συνηθίσω γιατί με ενοχλεί αυτή η έστω μικρή απώλεια ακοής. Όμως φίλη καρδιακή δεν βουτάει πια ποτέ χωρίς τις ωτασπίδες της, έχοντας κάνει «επιστήμη» τη χρήση τους: Αγοράζει ειδικού τύπου ωτοασπίδες για κολύμβηση, έχει ειδικό γκάτζετ για να τις μεταφέρει, έχει πάντα μαζί της ένα καθαριστικό για να τις απολυμαίνει… Όλα αυτά επειδή μερικά χρόνια πριν διόλου δεν απόλαυσε την όμορφη Ίο εξαιτίας της εξωτερικής ωτίτιδας. Από τότε λοιπόν δεν ξεχνάει τις ωτοασπίδες της στο σπίτι.

Υπάρχουν αντενδείξεις στη χρήση τους;

Αν και οι ωτοασπίδες θεωρούνται εξαιρετικό προληπτικό μέσο για την αποφυγή εξωτερικής ωτίτιδας, σε περίπτωση που τελικά παρουσιάζετε τη συγκεκριμένη φλεγμονή στο αυτί σας, η χρήση τους θα πρέπει να γίνετε πολύ προσεκτικά: Αν χρησιμοποιείτε πολλαπλών χρήσεων ωτοασπίδες, πρέπει να τις απολυμαίνετε πολύ καλά προκειμένου να μην επιδεινώσετε την ήδη υπάρχουσα φλεγμονή. Ακόμη, αν δεν είστε προσεκτικοί/ές και φορέσετε στο υγιές αυτί εκείνη που φορούσατε στο πάσχον, θα μεταφέρετε τα μικρόβια με πιθανό αποτέλεσμα να πάθετε ωτίτιδα και στο άλλο αυτί.

Συμπέρασμα για τους/τις παθόντες: Φοράτε για λίγη ώρα τις ωτοασπίδες σας και δεν βουτάτε καθόλου το κεφάλι σας στη θάλασσα ή στην πισίνα, γιατί έστω και μία σταγόνα νερού μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση. Η πιο ασφαλής οδηγία, πάντως, για όσους εμφανίζουν ωτίτιδα είναι να μην μπαίνουν καθόλου στη θάλασσα για να αποφύγουν και τη χρήση της ωτοασπίδας. Αλλά αυτό μερικές φορές είναι αδύνατον. Ειδικά για παιδιά και εφήβους.

ωτοασπίδες
iStock

Προσοχή με τις ωτοασπίδες!

Οι ωτοασπίδες είναι γενικά ασφαλείς στη χρήση τους. Αν όμως τις σπρώξεις πολύ βαθιά ίσως να μην μπορέσεις να τις αφαιρέσεις και να ψάχνεις στη Δονούσα για γιατρό που θα τις βγάλει όπως πρέπει. (Μην προσπαθήσεις με το τσιμπιδάκι των φρυδιών). Ακόμη, πρέπει να τηρείς τους κανόνες υγιεινής που αφορούν στο πλύσιμο των χεριών. Δηλαδή, δεν τις φοράμε αφού έχουμε πιάσει σαγιονάρες, άμμο, αντηλιακό, το πεντάευρο για τους φρέντο και νομίζουμε ότι γλιτώσαμε τα μικρόβια επειδή σκουπιστήκαμε στην πετσέτα θαλάσσης.

Τι άλλο προσέχουμε; Το επίπεδο ακοής μας. Σκοπός μας είναι να κρατήσουμε τα αυτιά μας στεγνά βουτώντας στο νερό και όχι να κοιμηθούμε. Γι’ αυτό ζητάμε από τον/τη φαρμακοποιό ειδικές για κολύμβηση ωτοασπίδες οι οποίες μειώνουν τους ήχους του περιβάλλοντος, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να μας απομονώνουν από τους άλλους και σε περίπτωση ανάγκης να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε. Αν όμως κολυμπάμε με ένα μικρό παιδί ή με κάποιο πρόσωπο που χρήζει προσοχής δεν φοράμε καθόλου ωτοασπίδες γιατί όλες μας οι αισθήσεις πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

Υπάρχει εναλλακτική λύση;

Ναι, η παλιά «ιδέα» των γιαγιάδων μας: βαμβάκι εμποτισμένο σε λάδι. Αλλά η χρήση του δεν είναι για «χόρταση». Στις βουτιές μόνο και για λίγο.

Ευχαριστούμε τη Καλλή Κοντογεώργη, χειρουργό-ωτορινολαρυγγολόγο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.