ΕΙΝΑΙ ΤΟ «BED ROTTING» Η ΜΟΡΦΗ ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ;
Μπορεί να μην γνωρίζεις τη σύγχρονη ορολογία, αλλά κάποια στιγμή είναι πολύ πιθανό να έχεις επιδοθεί σε αυτό που το TikTok έχει ονομάσει «bed rotting».
Αν κοιτάξει κάποιος το ημερολόγιο στο κινητό μου, θα δει τις εργάσιμες μέρες να γεμίζουν ασφυκτικά με υποχρεώσεις. Τόσο ασφυκτικά, που το σπίτι με βλέπει μόνο το βράδυ που θα πάω για ύπνο. Σε αντίθεση με τις καθημερινές, η ρουτίνα του σαββατοκύριακου προσπαθώ να είναι τελείως διαφορετική, χωρίς πάντα να τα καταφέρνω. Το καλύτερο μέρος του διημέρου είναι πάντα οι ώρες που περνάω κάτω από τα σκεπάσματα του κρεβατιού, χαζεύοντας στο κινητό ή «βλέποντας» το ένα επεισόδιο μετά το άλλο κάποιας σειράς, αγνοώντας τα πάντα και τους πάντες.
Αυτή η μικρή κίνηση αυτοφροντίδας βρήκε το όνομά της στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων, ιδίως στο TikTok, και έγινε viral με τον όρο «bed rotting». Στην ουσία, περιγράφει την πρακτική του να «χώνεσαι» για παρατεταμένες περιόδους κάτω από το άνετο παπλωματάκι σου και να είσαι σκόπιμα αντιπαραγωγικός. Στα ελληνικά το λέμε «σαπίζω στο κρεβάτι, όχι για να κοιμηθώ, αλλά για να επιδοθώ σε μια παθητική δραστηριότητα, όπως η κατανάλωση σνακ, η παρακολούθηση τηλεόρασης και το σκρολάρισμα στο κινητό».
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας, ώστε να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε το άγχος και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας με ενέργεια. Πόσο βοηθητική είναι, ωστόσο, η συγκεκριμένη πρακτική; Η απάντηση είναι «Εξαρτάται, από τον τρόπο που την εφαρμόζει ο καθένας».
Ποια είναι τα οφέλη του «bed rotting»;
Το να «σαπίζεις» κατά καιρούς στο κρεβάτι σου έχει τα πλεονεκτήματά του, σύμφωνα με την ψυχολόγο Courtney DeAngelis, αφού σε μικρές δόσεις μπορεί να ηρεμήσει το σώμα και το μυαλό και να προσφέρει ανακούφιση από το στρες και την εξάντληση της καθημερινότητας. Επίσης, σε έναν βαθμό απενοχοποιεί το… άραγμα ως τρόπο χαλάρωσης, σε μια κοινωνία που τείνει να δίνει έμφαση στην παραγωγικότητα και την πολυπραγμοσύνη, με αποτέλεσμα να μας οδηγεί στο burnout.
Ο τρόπος έχει σημασία
Σύμφωνα με τον Ryan Sultan, επίκουρο καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το «bed rotting» μπορεί να ωφελήσει μερικούς ανθρώπους βραχυπρόθεσμα. Από την άλλη, αν διαρκέσει για περισσότερες από μία ή δύο ημέρες ή αν γίνει μια συνήθης συμπεριφορά, τότε καλό είναι να το διερευνήσουμε, γιατί μπορεί να αποτελεί σημάδι κατάθλιψης ή άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Επίσης, το να περνάς πολλή ώρα ξαπλωμένος, μπορεί να περιορίσει τον χρόνο που θα αφιέρωνες στους αγαπημένους σου ανθρώπους, σε αγαπημένες σου δραστηριότητες και στην απαραίτητη σωματική άσκηση. Μπορεί ακόμα να καθυστερήσει την ολοκλήρωση εργασιών, με αποτέλεσμα να επιδεινώσει το άγχος σου.
Ωστόσο, πέρα από τη διάρκεια, σημαντικό ρόλο στην πρακτική αυτή παίζει και το τι κάνεις την ώρα που «λιώνεις» στο κρεβάτι. Αν, λοιπόν, περνάς τον χρόνο σου βυθισμένος στα κοινωνικά δίκτυα, τότε οι έρευνες έχουν δείξει ότι η ψυχική σου υγεία δέχεται μεγάλο πλήγμα.
Επίσης, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς το κρεβάτι και την κρεβατοκάμαρα για δύο βασικές απολαύσεις: τον ύπνο και το σεξ. Αν στον ίδιο χώρο κάνεις και «bed rotting», είναι πιθανό να μπερδέψεις τον οργανισμό σου, ο οποίος δεν θα καταλαβαίνει αν προσπαθείς να αποκοιμηθείς ή να… σαπίσεις.
Πώς να «σαπίσεις στο κρεβάτι» με ασφάλεια
- Αφιέρωσε τον χρόνο ανάπαυσής σου σε δραστηριότητες που αποδεδειγμένα σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά, όπως το διάβασμα, ο διαλογισμός ή η ήπια γιόγκα, αντί για πράγματα που τελικά ενισχύουν το άγχος ή τη δυσαρέσκεια.
- Ο καθορισμός χρονικών ορίων με τη χρήση π.χ. ξυπνητηριού, μπορεί να σε αποτρέψει από το να μένεις πολύ ώρα στο κρεβάτι.
- Ενώ το «bed rotting» μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, δεν θα πρέπει να αποτελεί τακτικό μοτίβο και την πρώτη γραμμή θεραπείας για την αντιμετώπιση της κούρασης και του άγχους.