ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Μία ειδικός στη Λειτουργική Ιατρική απαντά στο ερώτημα αν η αρωματοθεραπεία μπορεί όντως να επηρεάσει το πώς νιώθουμε.
Μπορεί μια μυρωδιά να σε χαλαρώσει ή να σε κάνει να νιώσεις πιο δραστήριος; Πόσο αποτελεσματική είναι η αρωματοθεραπεία, αυτή η συμπληρωματική και «εναλλακτική» θεραπεία που εδώ και εκατοντάδες χρόνια εφαρμόζεται σε διάφορους πολιτισμούς;
Σε ένα ενδιαφέρον podcast της Cleveland Clinic, η Δρ Melissa Young, ειδικός στη Λειτουργική Ιατρική, απαντά σε απορίες που όλοι έχουμε και μοιράζεται μαζί μας χρήσιμες πληροφορίες, ξεκινώντας με τη συμβουλή να μιλήσουμε πρώτα με τον γιατρό μας ή έναν ειδικό, ιδίως αν πάσχουμε από κάποια πάθηση ή λαμβάνουμε κάποια αγωγή. Πριν δοκιμάσουμε την συμπληρωματική αυτή «θεραπεία», είναι απαραίτητο να μάθουμε αν ενδείκνυται ή όχι για την περίπτωσή μας και πόσο ασφαλής είναι για εμάς.
Πώς λειτουργεί η αρωματοθεραπεία;
Με απλά λόγια, στην αρωματοθεραπεία έχουμε τη χρήση αιθέριων ελαίων (συμπυκνωμένα αποστάγματα από διαφορετικά μέρη φυτών), τα οποία μπορούμε να εισπνεύσουμε ή να εφαρμόσουμε τοπικά.
Όσον αφορά την εισπνοή τους, οι ενεργές χημικές τους ουσίες ανέβουν από τη μύτη στο οσφρητικό νεύρο, το οποίο συνδέεται με τον εγκέφαλο (ειδικά το μεταιχμιακό σύστημα που μεταξύ άλλων ελέγχει τα συναισθήματα). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε diffuser, απλώς να ανοίξουμε το μπουκαλάκι ή να τα απλώσουμε στο δέρμα (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες ενός ειδικού).
Όταν γίνεται τοπική εφαρμογή, όπως στην περίπτωση των πόνων περιόδου, η δράση τους οφείλεται στα μόρια που εισπνέουμε, αλλά και στην ηρεμιστική επίδραση του μασάζ.
Τι δείχνουν οι μέχρι τώρα έρευνες;
Όπως αναφέρει η ειδικός, υπάρχουν πλέον αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις άγχους και στρες, όπως πριν από μια ιατρική διαδικασία (π.χ. η εξέταση σε μαγνητικό τομογράφο), καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Μπορεί, επίσης, να συμβάλλει στην ανακούφιση από τις κράμπες περιόδου. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει η ίδια, χρειαζόμαστε ακόμα αρκετές μελέτες για να επιβεβαιώσουμε την όποια αποτελεσματικότητά της σε σχέση με διάφορα ιατρικά προβλήματα.
Τι πρέπει να προσέχουμε;
Καταρχάς, διαλέγουμε τα σκούρα μπουκάλια, καθώς τα έλαια σε διαφανείς συσκευασίες αλλοιώνονται πιο γρήγορα. Επίσης, επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από αρμόδιους φορείς. Φυσικά, προτιμάμε γνωστές εταιρίες και διαβάζουμε με προσοχή τις διαθέσιμες πληροφορίες. Είναι υποχρέωση κάθε υπεύθυνου καταναλωτή.
ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΛΑΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΑΙΩΣΕΙ ΣΕ ΕΛΑΙΟ ΒΑΣΗΣ (Π.Χ. ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ)
Τα έλαια είναι τόσο συμπυκνωμένα που μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα, αλλά και φωτοευαισθησία (άρα καλύτερα να μην εκτεθούμε στον ήλιο μετά την εφαρμογή τους).
Προτείνει, ακόμα, η Young να αποφύγουμε τη χρήση τους κοντά σε παιδιά και κατοικίδια και τονίζει ότι η αρωματοθεραπεία δεν ενδείκνυται για άτομα που πάσχουν από επιληπτικές κρίσεις, ημικρανία, άσθμα και αναπνευστικά προβλήματα.
Έλαια που καταπολεμούν το άγχος
Σύμφωνα με την ειδικό, ένα από τα πιο μελετημένα αιθέρια έλαια είναι το έλαιο λεβάντας, που χρησιμοποιείται συχνά για το άγχος και τον ύπνο. Μερικοί ρίχνουν μια σταγόνα σε ένα βαμβάκι και το βάζουν ανάμεσα στη μαξιλαροθήκη και στο μαξιλάρι. Συχνά, επίσης, χρησιμοποιούνται για την ηρεμιστική τους δράση το φασκόμηλο, το χαμομήλι και το γεράνι.
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι σε γενικές γραμμές, μια μικρή δόση αρωματοθεραπείας μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητά μας και να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε μετά από μια δύσκολη μέρα.