ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΟΙ 6 ΩΡΕΣ ΥΠΝΟΥ;
Συχνά το να κοιμάσαι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, γιατί τρέχουν καθημερινά άλλες υποχρεώσεις, που δεν αφήνουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης. Όμως, πώς επηρεάζει τελικά την υγεία σου ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος;
Εσύ πόσες ώρες καταλήγεις να κοιμάσαι κάθε βράδυ; Οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι δεν κοιμόμαστε το ίδιο σε κάθε δεκαετία της ζωής μας. Καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται η μελατονίνη (ορμόνη ύπνου) και κατ’ επέκταση αλλάζουν και οι κύκλοι του ύπνου που χρειαζόμαστε για να αισθανόμαστε ξεκούραστοι. Κατά μέσο όρο οι ηλικίες 18 έως 64 χρειάζονται 7 με 9 ώρες ύπνου ανά 24ωρο, αν και ο χρόνος μπορεί φυσικά να διαφέρει και μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στο ίδιο ηλικιακό γκρουπ.
Πώς επηρεάζει ο ανεπαρκής ύπνος τον οργανισμό σου;
Η έλλειψη ύπνου δεν σε κάνει μόνο να αισθάνεσαι κούραση, να πεινάς περισσότερο και να μην αποδίδεις μέσα στη μέρα. Δυστυχώς, φαίνεται πως επηρεάζει ακόμα περισσότερους τομείς της υγείας σου, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, αύξηση της χοληστερόλης και του κινδύνου για διαβήτη, φλεγμονές, καρδιακή προσβολή, ακόμα και ψυχικές διαταραχές και κατάθλιψη σύμφωνα με σχετική μελέτη.
Τα συμπτώματα της στέρησης ύπνου περιλαμβάνουν:
- Κόπωση
- Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Κακή διάθεση
- Πονοκέφαλοι
- Αργός χρόνος αντίδρασης
- Προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης
Η σημασία του ύπνου για την υγεία και την ευεξία
1. Ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί
Ενώ κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που έλαβε, οι οποίες βοηθούν στο σχηματισμό μνήμης, στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και στην επίλυση προβλημάτων. Επιπλέον, ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί και οι ξεκούραστοι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται πιο καθαρά και με μεγαλύτερη διαύγεια, να συγκεντρώνονται καλύτερα και να λαμβάνουν αποφάσεις πιο εύκολα.
2. Συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσης
Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ορμονών, επηρεάζοντας ιδιαίτερα της ορμόνες της πείνας, όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη. Έρευνες δείχνουν ότι συχνά έχουμε αυξημένη όρεξη και τρώμε περισσότερες θερμίδες όταν δεν έχουμε κοιμηθεί τις απαιτούμενες ώρες.
3. Επηρεάζει τη σύνθεση του σώματος
Ο επαρκής ύπνος έχει βρεθεί από σχετικές έρευνες ότι επηρεάζει τη σύνθεση του σώματος, με την απώλεια ύπνου να οδηγεί σε μείωση της μυϊκής μάζας και αύξηση της λιπώδους μάζας.
4. Τονώνει το ανοσοποιητικό
Ο τακτικό ύπνος διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό και υγιές. Έρευνα σε εφήβους διαπίστωσε ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν.
Στρατηγικές για επαρκή ύπνο
Προσπάθησε να ακολουθήσεις μερικές από τις παρακάτω στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι περισσότερο:
- Βάλε ένα ξυπνητήρι για να σου υπενθυμίζει να πηγαίνεις για ύπνο στην ώρα σου, ακριβώς όπως βάζεις ένα ξυπνητήρι για να ξυπνήσεις.
- Αύξησε σταδιακά τον χρόνο που κοιμάσαι. Αν έχεις συνηθίσει να κοιμάσαι 6 ώρες, σπρώξε την ώρα ύπνου σου προς τα πίσω κατά 5 έως 10 λεπτά επιπλέον κάθε βράδυ, μέχρι να φτάσεις στο ελάχιστο όριο των 7 ωρών που συνίσταται.
- Αποσυνδέσου και απενεργοποίησε τις ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά, τηλεοράσεις, υπολογιστές) τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσεις στο κρεβάτι.
- Πρόσεχε την κατανάλωση αλκοόλ και ροφημάτων με καφεΐνη. Μπορεί τα αλκοολούχα ποτά να σε κάνουν να νυστάξεις και να σε βοηθήσουν να αποκοιμηθείς γρηγορότερα, ενώ η κατανάλωση καφέ, μαύρου τσαγιού ή ενεργειακών ποτών αργά το απόγευμα να μοιάζει απολαυστική, όμως και οι δύο επιλογές μπορούν να διαταράξουν τελικά τον ύπνο σου.
- Αντιμετώπισε τα προβλήματα ύπνου με τον προσωπικό σου γιατρό. Εάν δυσκολεύεσαι συστηματικά να κοιμηθείς, ή απλά κοιμάσαι ανήσυχα και διακοπτόμενα, συμβουλέψου έναν γιατρό που εξειδικεύεται σε αυτά τα θέματα για να σε κατευθύνει.
Ακόμα κι αν νιώθεις λοιπόν ότι είσαι λειτουργικός μέσα στη μέρα σου με μόνο 6 ώρες ύπνου, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείς πώς η έλλειψή του μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό σου μακροπρόθεσμα, τόσο σε σχέση με τη σωματική, όσο και με την ψυχική και συναισθηματική σου υγεία. Η προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευημερία σου.