iStock

ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΣΟΥ

Σύμφωνα με τον βιοχημικό Θεόδωρο Πρεβεδώρο, αν είναι να κάνεις φέτος ένα δώρο στον εαυτό σου και το έντερό σου, μάθε να αναπνέεις.

Πιθανώς έχεις ακούσει –ειδικά τα τελευταία χρόνια– ότι το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος. H αλήθεια είναι ότι όσο αυξάνονται οι έρευνες γύρω από τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, τόσο περισσότερο δυναμώνει αυτή η σύνδεση. Το έντερο, εκτός του ότι έχει και δικό του, ιδιόκτητο νευρικό σύστημα, ενώνεται απευθείας με την κεντρική μονάδα, τον εγκέφαλο, με πολλούς τρόπους. Ίσως ο πιο σημαντικός είναι η σύνδεση μέσω ενός μεγάλου νεύρου, του μεγαλύτερου στο σώμα μας, του πνευμονογαστρικού νεύρου. Tο όνομά του δεν είναι τυχαίο...

Το νεύρο αυτό πέραν του εντέρου αγκαλιάζει και ρυθμίζει τη λειτουργία των πνευμόνων μας, αλλά και αντίστροφα. Δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο αναπνέουμε επηρεάζει τη λειτουργία του νεύρου και όλων των άλλων οργάνων που ελέγχει, όπως το γαστρεντερικό. Συνεπώς, υπάρχει μια αμφίδρομη επικοινωνία γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος, με διαμεσολαβητή το πνευμονογαστρικό νεύρο – και μάλιστα πολύ στενή.

Είναι αρκετά συχνό να μου αναφέρει κάποιος πως πιάνει τον εαυτό του να μην θυμάται πότε πήρε αναπνοή τελευταία φορά. Ο τρόπος και το βάθος της αναπνοής επηρεάζουν σημαντικά την κίνηση του εντέρου και επομένως τα λειτουργικά συμπτώματα που προκαλούνται από κακή κινητικότητα (δηλαδή τα περισσότερα, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή και εντερικός πόνος).

Ειδικός προτείνει μια κίνηση που θα βοηθήσει αφάνταστα το έντερό σου
Ο βιοχημικός Θεόδωρος Πρεβεδώρος.
Ο βιοχημικός Θεόδωρος Πρεβεδώρος.

Αρχικά, η σωστή, διαφραγματική εισπνοή αυξάνει ελαφρά για ελάχιστα δευτερόλεπτα την πίεση στους εντερικούς μυς, ενώ κατά την εκπνοή την απελευθερώνει. Στην ουσία κάνει κυριολεκτικά ένα massage στους εντερικούς μυς. Και ποιος δεν έχει απολαύσει τη χαλάρωση στους μυς μετά από ένα χαλαρωτικό massage; Το έντερο δεν διαφέρει.

Όμως η σωστή, διαφραγματική αναπνοή βοηθάει και μέσω της μείωσης των ορμονών του «στρες». Η ασύγχρονη και κακή κινητικότητα που συσσωρεύει τον αέρα στο έντερο και οδηγεί σε όλα αυτά τα ανυπόφορα συμπτώματα προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Από την άλλη, το πνευμονογαστρικό νεύρο ανήκει στο παρασυμπαθητικό κομμάτι του νευρικού συστήματος, που με απλά λόγια είναι το ηρεμιστικό τμήμα. Αναπνέοντας σωστά, ειδικά πριν τα γεύματα, βοηθάς στο να χαλαρώσουν οι έκτακτες συσπάσεις του εντέρου και να πλοηγηθεί το γεύμα σωστά καθ’ όλη την διάρκεια της πέψης. Μάλιστα, το ίδιο νεύρο ελέγχει και εκκρίσεις κατά μήκος του σωλήνα, όπως τα υγρά του στομάχου αλλά και τα ένζυμα του παγκρέατος. Πολυεργαλείο, δηλαδή!

Δεν είναι τυχαίο που ασθενείς με ευερέθιστο έντερο αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους βελτιώνονται όταν είναι στο σπίτι, όταν είναι σε διακοπές, ή ακόμη και μετά την γιόγκα ή τον διαλογισμό. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κάνεις ειδικές ασκήσεις ή να πηγαίνεις σε κέντρα διαλογισμού. Μπορείς να επανεκπαιδεύσεις το πνευμονογαστρικό σου.

Φρόντισε να παρακολουθείς κατά διαστήματα την αναπνοή σου και ανά 2-3 ώρες να κάνεις κάποιο διάλειμμα και να προσπαθείς να αναπνέεις βαθιά, διαφραγματικά για 2-3 λεπτά. Επίσης, καλό είναι να το κάνεις και λίγη ώρα πριν το γεύμα. Επιπλέον, προσπάθησε να είσαι ενσυνείδητος κατά τη διάρκεια του γεύματος. Ακόμα και μικρές διασπάσεις κατά τη λήψη τροφής αλλάζουν τον τρόπο που αναπνέουμε. (Διαβάζεις ένα άσχημο νέο και μπαίνεις κατευθείαν σε παρασυμπαθητική κατάσταση). Απόλαυσε το φαγητό σου για 15 λεπτά χωρίς κινητό, τηλεόραση ή σκέψεις για τη δουλειά. Με τον καιρό θα αρχίσει να σου γίνεται συνήθεια και θα δεις διαφορά, όχι μόνο στην πέψη αλλά και σε άλλους τομείς της καθημερινότητάς σου. Θέλει χρόνο, αλλά αξίζει τον κόπο.

Ο Θεόδωρος Πρεβεδώρος είναι βιοχημικός MSc, με εξειδίκευση στο μικροβίωμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.