ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Θέλεις να κάνεις τη γυμναστική μια μόνιμη συνήθεια, αλλά εξακολουθείς να χρησιμοποιείς δικαιολογίες για να την αποφύγεις; Ειδικοί απαντούν στις πιο συχνές δικαιολογίες που χρησιμοποιούμε κατά καιρούς.
«Δεν προλαβαίνω». «Νυστάζω». «Έχει πολύ κρύο για να κάνω γυμναστική». Όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει κάποια από τις παραπάνω δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγουμε την προπόνηση. Άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων μιλούν στους New York Times και καταρρίπτουν εννιά –αρκετά συχνές– δικαιολογίες.
1. «Δεν έχω χρόνο για γυμναστική»
Αν έχετε φορτωμένο πρόγραμμα και δεν μπορείτε να εντάξετε ούτε μερικές ώρες άσκησης την εβδομάδα, η Kate Baird, ειδική στη φυσιολογία της άσκησης στη Νέα Υόρκη, δίνει τη λύση. Η ειδικός συνιστά να ξεκινήσετε από μικρότερα βήματα, δοκιμάζοντας να συμπεριλάβετε την κίνηση ή μερικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Για παράδειγμα, κάντε έναν περίπατο γύρω από το τετράγωνο μετά το μεσημεριανό ή μερικές ασκήσεις στα διαλείμματα σας στο γραφείο. Ιδανικά, στοχεύστε να συμπληρώνετε συνολικά 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας και 30-60 λεπτά προπόνησης για ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος την εβδομάδα.
2. «Νιώθω αμηχανία στο γυμναστήριο»
Το γυμναστήριο μπορεί να προκαλεί άγχος, ιδιαίτερα στους ανθρώπους που γυμνάζονται για πρώτη φορά. Η Kelly Roberts, running coach και body-positive fitness influencer στη Νέα Υόρκη, συνιστά στους ανθρώπους που νιώθουν έτσι να κάνουν μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν αυτή την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Για να το κάνετε αυτό, η ειδικός προτείνει τρία βήματα:
- Θυμήστε στον εαυτό σας τον στόχο που έχει θέσει, δηλαδή τον λόγο που βρίσκεστε στο γυμναστήριο.
- Σκεφτείτε έναν φίλο στον οποίο μπορείτε να στείλετε μήνυμα εκείνη τη στιγμή και ο οποίος μπορεί να σας στηρίξει.
- Δοκιμάστε ένα άλλο γυμναστήριο ή μια άλλη ομάδα άθλησης. «Ορισμένοι χώροι είναι πιο φιλόξενοι από άλλους», εξηγεί η ειδικός.
3. «Δεν θέλω να ξοδέψω χρήματα»
Δεν χρειάζεστε ένα φανταχτερό γυμναστήριο για να γυμναστείτε, δήλωσε ο Grayson Wickham, φυσικοθεραπευτής στη Νέα Υόρκη. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με το βάρος του σώματος (όπως η «σανίδα», οι κάμψεις, τα καθίσματα) ή αν θέλετε να κάνετε αερόβια άσκηση μπορείτε να επενδύσετε σε ένα σχοινάκι, που κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ και είναι εύκολο στο κουβάλημα. Επιπλέον, αν έχετε πρόσβαση σε έναν υπαίθριο χώρο, μπορείτε να βγείτε για τρέξιμο ή περπάτημα.
4. «Έχει πολύ κρύο ή πολλή ζέστη»
Αντί να χρησιμοποιείτε τις αλλαγές στη θερμοκρασίας ως δικαιολογία για να μην κάνετε γυμναστική, σκεφτείτε τις ως μια ευκαιρία να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο ή να εντάξετε λίγη ποικιλία στην προπόνησή σας. Αυτό προτείνει ο Δρ Edward Phillips, καθηγητής φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Ίσως τα μέσα του χειμώνα να είναι μια καλή στιγμή για να ενισχύσετε την προπόνηση δύναμης και να δουλέψετε τον κορμό σας, να ασχοληθείτε επιτέλους με ένα μάθημα pilates ή να βυθιστείτε σε λίγη γιόγκα», δήλωσε ο ειδικός.
5. «Δεν έχω τον χώρο για να κάνω γυμναστική»
Υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ότι αν έχετε χώρο για ένα στρώμα γιόγκα, τότε έχετε αρκετό χώρο για να κάνετε προπόνηση! Εκτός από τη γιόγκα, σε έναν μικρό χώρο μπορείτε να κάνετε σχοινάκι, ασκήσεις με το βάρος του σώματος, βαράκια ή λάστιχα αντίστασης.
6. «Πονάω»
Όπως εξήγησε ο Δρ Phillips, στα άτομα που ζουν με χρόνιο πόνο (π.χ. στη μέση ή στον αυχένα) ή παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτδα, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του πόνου. «Ο χρόνιος πόνος είναι απαίσιος, αλλά για πολλούς ανθρώπους η αδράνεια επιβαρύνει αυτόν τον πόνο», ανέφερε ο ειδικός.
Αν και η άσκηση μπορεί να μην ανακουφίσει όλους τους πόνους, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ολοκληρώνουν τις καθημερινές δραστηριότητες με μεγαλύτερη ευκολία και κατ' επέκταση να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αν ζείτε με χρόνιο πόνο, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, έναν personal trainer ή έναν φυσικοθεραπευτή για να σας δείξει τις κατάλληλες για την περίπτωσή σας ασκήσεις.
7. «Νιώθω μόνιμα εξάντληση»
Μήπως πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάποια ώρα της ημέρας που δεν έχετε πολλή ενέργεια, όπως για παράδειγμα το βράδυ μετά τη δουλειά; Ή δεν κοιμάστε αρκετά, με αποτέλεσμα να νιώθετε το σώμα σας αδύναμο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας;
Αν η κούραση που νιώθετε δεν οφείλεται στα παραπάνω, δοκιμάστε να ξεκινήσετε τη γυμναστική σιγά σιγά και να δίνετε κίνητρα στον εαυτό σας (π.χ. βάλτε την αγαπημένη σας μουσική). Να θυμάστε ότι η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι έντονη για να λειτουργήσει υπέρ σας. Οι διατάσεις, η γιόγκα, το pilates, το περπάτημα ή το τζόκινγκ είναι πολύ καλές επιλογές.
8. «Δεν μου αρέσει η γυμναστική»
Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε πιθανότατα δεν έχετε βρει κάποια μορφή γυμναστικής που να σας ευχαριστεί. Οι ειδικοί συνιστούν να συνεχίσετε το ψάξιμο και να σκεφτείτε «out of the box». Για παράδειγμα, δεν είναι ανάγκη να ξεκινήσετε το τρέξιμο ή να γραφτείτε στο γυμναστήριο. Μπορείτε να αθληθείτε κάνοντας χορό ή μια πεζοπορία στη φύση.
Το σημαντικό είναι να κινείστε με τρόπους που σας δίνουν χαρά, καθώς όπως αναφέρει στους New York Times η Katy Milkman, επιστήμονας που ασχολείται με θέματα συμπεριφοράς στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι όταν δίνουμε προτεραιότητα στη διασκέδαση κατά την κίνηση, είναι πιο πιθανό να επιμείνουμε στη δεύτερη με την πάροδο του χρόνου.
9. «Φοβάμαι μήπως τραυματιστώ»
Οι τραυματισμοί κατά την άσκηση μπορεί να συμβούν, όμως από την άλλη, η καθιστική ζωή θεωρείται πιο επικίνδυνη. Όπως επισημαίνει ο Δρ Phillips, η άσκηση ενέχει κάποιους κινδύνους, αλλά υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας υπερτερούν αυτών.
Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αποφύγετε τους τραυματισμούς είναι να προχωρήσετε σταδιακά και να μην υπερεκτιμήσετε τις δυνάμεις σας. Για εξειδικευμένες οδηγίες, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό φυσικής αγωγής ή έναν personal trainer.