ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΤΟ CHALLENGE ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Δύο συντάκτριες του OW δοκίμασαν τα βότανα, τα φυτά και τα μπαχάρια της αντιγήρανσης σε ένα γευστικό ρόφημα και... ιδού τα συμπεράσματά τους.
Το 2025 βρήκε την Πάτια και εμένα έτοιμες για ένα νέο challenge ευεξίας. Μετά το 30-day matcha challenge, κατά το οποίο πίναμε το συγκεκριμένο τσάι στο γραφείο για έναν ολόκληρο μήνα προκειμένου να βελτιώσουμε το μικροβίωμα του εντέρου μας, τον μεταβολισμό μας και την υγεία του εγκεφάλου μας, αυτή τη φορά δώσαμε έμφαση στην επιδερμίδα μας και αναζητήσαμε στο φαρμακείο της φύσης τα υλικά της αντιγήρανσης. Υπάρχουν;
Για τις σωστές απαντήσεις και οδηγίες απευθυνθήκαμε στη Βίκυ Κουλούρη, καθηγήτρια Βοτανοθεραπείας, Γεωλόγο Μηχανικό και σύμβουλο φυτοθεραπείας και παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, η οποία μας ενημέρωσε πως είναι πολλά τα βότανα, τα φυτά και τα μπαχάρια που έχει βρεθεί να έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, όμως για να έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει κανείς να τα συμπεριλάβει σε ένα πλαίσιο συνολικής αλλαγής του τρόπου ζωής του προς αυτή την κατεύθυνση.
Μας εξήγησε πως η αντιγήρανση είναι μια ολιστική διαδικασία που θα πρέπει να αφορά όλα μας τα όργανα, όχι μόνο την επιδερμίδα – εξάλλου, το γήρας ξεκινά από μέσα μας, σε κυτταρικό επίπεδο, και είναι μια πολυοργανική κατάσταση. Συνεπώς, το κάθε βότανο ή φυτό που θα χρησιμοποιήσουμε παίζει τον δικό του, διαφορετικό ρόλο στον οργανισμό μας. Επιπλέον, για άρτια αποτελέσματα θα πρέπει κανείς να λαμβάνει μια εξατομικευμένη συνταγή, με βότανα που θα ανταποκρίνονται στο ιστορικό και τις ανάγκες του.
Προσοχή: Η χρήση αυτού του ροφήματος θα πρέπει να αποφεύγεται από όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη!
Αφού της περιγράψαμε τον σκοπό του δικού μας challenge, μας πρότεινε μια συνταγή για ένα γευστικό ρόφημα που θα μπορούσαμε να πίνουμε τουλάχιστον για 15 ημέρες, το οποίο θα συνέβαλλε στην ολιστική αντιγήρανση εκ των έσω, προσφέροντας καλή θρέψη στην επιδερμίδα μας. Η κ. Κουλούρη τόνισε: Τις μέρες που θα πίνετε αυτό το ρόφημα, για να έχει αποτελέσματα, δεν πρέπει να πίνετε καφέ –κάτι που στην δική μου περίπτωση, αποδείχτηκε πρόβλημα– και με αυτή την οδηγία ξεκινήσαμε.
Γευστικό ρόφημα με βότανα, φυτά και μπαχάρια για ολιστική αντιγήρανση
Υλικά
- 100 γρ. αποξηραμένος κράταιγος
- 100 γρ. χαρούπι (ολόκληρο)
- 100 γρ. κανέλλα Κεϋλάνης
- 100 γρ. φρέσκο τζίντζερ
Αγοράσαμε τις συγκεκριμένες ποσότητες υλικών και τις χρησιμοποιήσαμε στα πρώτα μας ροφήματα ως εξής:
Για κάθε κούπα βράσαμε σε ένα μπρίκι μία κουταλιά της σούπας κράταιγο, ένα κομμάτι από χαρούπι (υπολόγισε μισό δάχτυλο σε μήκος), άλλο τόσο κανέλα Κεϋλάνης και ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (σε μέγεθος όσο ένα μεγάλο κέρμα). Έπειτα, με ένα σουρωτήρι για τσάι, κρατήσαμε το ρόφημα, στο οποίο προαιρετικά μπορούσαμε να προσθέσουμε λίγο μέλι. Δοκιμάζοντάς το, ωστόσο, κρίναμε ότι δεν ήταν απαραίτητο.
Η γεύση του ροφήματος εμένα αρχικά δεν με ενθουσίασε, ενώ η μυρωδιά του ήταν κάπως ενοχλητική – όπως πολλοί σχολίασαν στο γραφείο, παρέπεμπε λίγο σε… ψαρίλα. Ωστόσο, σύντομα τη συνηθίσαμε και δεν μας ενοχλούσε πια. Για την ακρίβεια, όπως και στο προηγούμενο challenge, ανυπομονούσαμε για την ώρα της ημέρας που θα ετοιμάζαμε παρέα και θα απολαμβάναμε το αντιγηραντικό ρόφημά μας.
Τι είχαν τα συγκεκριμένα φυτά και πώς μας ωφελούσαν;
– Κράταιγος
Ο κράταιγος περιέχει φλαβονοειδή, γνωστά για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, σαπωνίνες και γλυκοσίδια. Θεωρείται βότανο με καρδιοτονωτική δράση, αφού βοηθά στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και δρα ευεργετικά στα αγγεία, ενώ έχει χαλαρωτικές ιδιότητες.
– Χαρούπι
Το χαρούπι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ είναι και πολύ εύπεπτο. Τα αντιγηραντικά του οφέλη έχουν να κάνουν με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οπότε πίνοντάς το πολεμάμε τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που «σκοτώνουν» τα υγιή μας κύτταρα.
– Κανέλλα Κεϋλάνης
Πέρα από τα στομαχικά συμπτώματα που είναι γνωστό πως καταπραΰνει, η κανέλλα αυτή, η οποία θεωρείται ανώτερη ποιοτικά από κάθε άλλη, έχει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, και συντελεί στη σωστή κυκλοφορία του αίματος και στον μεταβολικό ρυθμό του σώματος.
– Τζίντζερ
Αμέτρητες φορές έχουμε μιλήσει για τα οφέλη του τζίντζερ, αλλά εν προκειμένω μας ενδιαφέρουν οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η αντιική δράση και η ικανότητά του να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εξάλλου, η πικάντικη γεύση του στο ρόφημα είναι αξεπέραστη.
Τι παρατηρήσαμε 20 ημέρες μετά
Έλενα: «Η διαδικασία της αντιγήρανσης απαιτεί θυσίες»
Η ιδέα ότι θα έπρεπε για τουλάχιστον 15 ημέρες να μην πίνω καφέ προκειμένου το ρόφημα να λειτουργήσει με τρόμαξε, μα η πρώτη μέρα του challenge με βρήκε αποφασισμένη: Το πρωί ήπια ένα ρόφημα με κακάο (η κ. Κουλούρη μου έδωσε το OK) και μέχρι το μεσημέρι... ένιωθα ότι θα λιποθυμήσω στο γραφείο. Όταν το πρώτο βράδυ κατέληξα με ημικρανία (έπειτα από μία ολόκληρη ημέρα στη δουλειά, έχοντας κάνει τον σοφέρ για τις απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών, διαβάσει τα μαθήματα της μικρής μου κόρης, ετοιμάσει τα γεύματα και τo κολατσιό τους για την επόμενη και δώσει μάχη μέχρι να σβήσουν το φως στο κομοδίνο τους και να κοιμηθούν), συνειδητοποίησα ότι η ζωή χωρίς καφέ δεν είναι για εμένα, συνεπώς ούτε και τα όνειρα για πιο νεανική επιδερμίδα.
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισα να πίνω το ρόφημα όλες τις επόμενες ημέρες –και δεν σκοπεύω να το διακόψω– έχοντας αντικαταστήσει με αυτό τον δεύτερο καφέ της ημέρα. Ελπίζω ότι μια κάποια επίδραση θα έχουν στον οργανισμό μου τα ευεργετικά αυτά φυτά, έστω και σε μικρότερο βαθμό. Προσπαθώ να το πίνω αρκετές ώρες μετά τον πρωινό καφέ, ώστε να έχει «φύγει» κάπως η καφεΐνη από το σύστημα, και θέλω να πιστεύω πως η επιδερμίδα μου ίσως πράγματι δείχνει πιο λαμπερή τελευταία!
Πάτια: «Παρατήρησα μια μικρή βελτίωση στην όψη και την υφή του προσώπου μου, μια φρεσκάδα και λάμψη, σα να είχα κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ»
Challenge accepted, λοιπόν, και για δύο εβδομάδες περίπου έπινα το βοτανικό ρόφημα με κράταιγο, κανέλλα Κεϋλάνης, τζίντζερ και χαρούπι που μας πρότεινε η βοτανολόγος Βίκυ Κουλούρη. Σε αντίθεση με την Έλενα, η γεύση του μου άρεσε ιδιαίτερα – ήταν ελαφρώς γλυκιά με μια διακριτική σπιρτάδα.
Η βοτανολόγος μάς είχε συμβουλεύσει να μην πίνουμε καφέ, γιατί επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος. Για μένα δεν ήταν δύσκολο να το εφαρμόσω, γιατί λόγω της ομοιοπαθητικής έχω κόψει την καφεΐνη εδώ και χρόνια – όταν μια στο τόσο έχω όρεξη να πιω κάτι που μοιάζει με καφέ, φτιάχνω έναν ελληνικό ντεκαφεϊνέ.
Εκτός από τη γεύση, ευχάριστη ήταν και όλη η διαδικασία, που την περάσαμε παρέα με την Έλενα, πέντε ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο. Αρχικά χωρίσαμε την αγορά των συστατικών και στη συνέχεια μοιραστήκαμε όλη την εμπειρία, από την προετοιμασία του ροφήματος κάθε πρωί μέχρι να συζητάμε γι’ αυτό αναλυτικά, όπως και για τις αλλαγές που βλέπαμε σταδιακά στην επιδερμίδα μας.
Ενώ λοιπόν απολάμβανα τη γεύση του, άρχισα να παρατηρώ μια μικρή βελτίωση στην όψη και την υφή του προσώπου μου. Το έβλεπα να έχει φρεσκάδα και λάμψη, σα να είχα κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ ή σαν να είχα μόλις φορέσει το τέλειο ρουζ για ροδαλά μάγουλα. Επίσης, ένιωθα την υφή της επιδερμίδας μου πιο απαλή. Σκέφτομαι τώρα ότι μπορεί να έβλεπα μεγαλύτερη διαφορά αν είχα ακολουθήσει μια ολιστική προσέγγιση στην αντιγήρανση, δηλαδή αν έτρωγα πιο υγιεινά (φυσικά χωρίς γλυκίσματα και σοκολάτες) και αν κάπνιζα λιγότερο. Η αλήθεια είναι ότι πέρασα μια περίοδο με στρες, όπου κάπνιζα περισσότερο από ό,τι συνήθως. Παρ’ όλα αυτά, οι ελεύθερες ρίζες του τσιγάρου δεν έβγαλαν νοκ άουτ την επιδερμίδα μου και αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ρόφημα.
Η αντιγήρανση είναι ένα αρκετά περίπλοκο θέμα: ξεκινάει από μέσα προς τα έξω, συνδέεται με όλα τα όργανα του σώματος και όσο μεγαλώνουμε επιτυγχάνεται πιο δύσκολα και με μεγαλύτερη προσπάθεια.