Unsplash Alvin Mahmudov

ΔΥΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΥΘΟΙ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΑΛΛΙΩΣ

Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε καθημερινά; Μπορεί το περπάτημα να βοηθήσει την ψυχική μας υγεία; Και πόσο γρήγορα πρέπει να περπατάμε; Παρακάτω καταρρίπτουμε τρεις μύθους και υπενθυμίζουμε δύο αλήθειες για το περπάτημα ως μορφή άσκησης.

Ο Ιπποκράτης θεωρούσε το περπάτημα «το καλύτερο φάρμακο» και η χρήση αυτού του χαρακτηρισμού σίγουρα δεν ήταν τυχαία. Το περπάτημα ως μορφή άσκησης έχει πολλά και μερικές φορές απροσδόκητα οφέλη για την υγεία. Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι το ελαφρύ περπάτημα μετά από ένα γεύμα βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα; Ή ότι και το ανάποδο περπάτημα κρύβει οφέλη για το σώμα και τον εγκέφαλο;

Τα ερωτήματα γύρω από τη συχνότητα, τον ρυθμό αλλά και τον χρόνο που πρέπει να περπατάμε στην καθημερινότητά μας είναι πολλά. Αν μπερδεύεστε κι εσείς σχετικά με το τι ισχύει και τι δεν ισχύει για το θέμα, παρακάτω καταρρίπτουμε τρεις συνηθισμένους μύθους και ξεκαθαρίζουμε δύο αληθείς ισχυρισμούς.

Μύθος #1: Ιδανικά πρέπει να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα

Γενικά, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα 10.000 βήματα είναι ένας καλός ημερήσιος στόχος. Ωστόσο, τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύουν ότι αυτός ο ισχυρισμός αληθεύει. Οι ειδικοί θεωρούν ότι πρέπει πάντα να συνεκτιμώνται και άλλοι παράγοντες, όπως ο χρόνος και η συχνότητα της άσκησης.

Πράγματι, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 έδειξε ότι το να κάνεις περισσότερα βήματα κάθε μέρα (μέχρι τα 10.000 βήματα ημερησίως) συνδεόταν σταδιακά με μεγαλύτερο όφελος όσον αφορά τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό που η έρευνα καθιστά σαφές είναι ότι τα περισσότερα βήματα συνδέονται γενικά με μεγαλύτερο όφελος.

Ακόμη, σύμφωνα με μελέτη του 2020, οι άνθρωποι που έκαναν 8.000 βήματα την ημέρα είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που έκαναν μόνο 4.000 βήματα. Και οι άνθρωποι που έκαναν 12.000 βήματα είχαν 65% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που έκαναν μόνο 4.000 βήματα.

περπάτημα
Unsplash Camylla Battani

Μύθος #2: Το περπάτημα μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη

Το περπάτημα, όπως και πολλές μορφές σωματικής άσκησης, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ψυχική υγεία αλλά όχι να θεραπεύσει από μόνο του μια κλινική διαταραχή. Με άλλα λόγια, η άποψη ότι το περπάτημα μπορεί να λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά δεν ισχύει. Εξάλλου, όπως έχει εξηγήσει στο OW ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου,  η ψυχοθεραπευτική διαδικασία δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τη σωματική άσκηση – ειδικά αν υπάρχει διαταραχή ή τραύμα.

Μύθος #3: Το περπάτημα είναι λιγότερο ευεργετικό από το τρέξιμο

Ορισμένοι θεωρούν ότι το τρέξιμο λειτουργεί πάντα και σε όλους τους ανθρώπους πιο αποτελεσματικά από το περπάτημα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αληθεύει. Τόσο το περπάτημα όσο και το τρέξιμο θεωρούνται καλές μορφές καρδιαγγειακής άσκησης, χωρίς καμία από τις δύο να θεωρείται ανώτερη από την άλλη.

Οι ειδικοί λένε ότι όλα εξαρτώνται από παράγοντες όπως οι στόχοι, η φυσική κατάσταση και η υγεία του ατόμου. Για παράδειγμα, εάν κάποιος επιθυμεί να χάσει γρήγορα βάρος ή να κάψει περισσότερες θερμίδες, το τρέξιμο είναι μια καλή επιλογή. Αν όμως στόχος είναι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η βελτίωση της υγείας των οστών, τότε το περπάτημα είναι ιδανικότερο.

περπάτημα
Unsplash Brooke Cagle

Αλήθεια #1: Το περπάτημα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην πέψη

Όπως εξηγεί ο Michael Fredericson, γιατρός και φυσιοθεραπευτής αθλητικής ιατρικής, στο διαδικτυακό περιοδικό Everyday Health, οι άνθρωποι που περπατούν τείνουν να παθαίνουν λιγότερα κρυολογήματα επειδή η ήπια άσκηση διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συμπληρώνει μάλιστα ότι όταν περπατάμε ή γυμναζόμαστε αυξάνουμε τον καρδιακό ρυθμό και τη ροή του αίματος, γεγονός που βοηθάει στην κίνηση του πεπτικού μας συστήματος.

Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας επιβεβαιώνουν τους παραπάνω ισχυρισμούς. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι ασκούνταν πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα (η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα την αερόβια άσκηση, αλλά όχι απαραίτητα μόνο το περπάτημα) είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως το κοινό κρυολόγημα, σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Αλήθεια #2: Για να κάψεις περισσότερες θερμίδες πρέπει να περπατάς πιο γρήγορα

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη ένταση έχει κανείς στην προπόνησή του τόσο περισσότερες θερμίδες καίει. Αν ο στόχος του ατόμου είναι η απώλεια λίπους, θα πρέπει να περπατήσει σε υψηλότερη ένταση ή για πολύ περισσότερη ώρα συγκριτικά με άλλες δραστηριότητες. Ωστόσο, στην περίπτωση που στόχος είναι η απώλεια βάρους θα πρέπει η σωματική δραστηριότητα να συνδυαστεί με μειωμένη κατανάλωση θερμίδων, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.