Unsplash Milan Popovic

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρά τον όγκο πληροφοριών που κυκλοφορούν, οι απορίες μας γύρω από τον διαλογισμό φαίνεται να μην λιγοστεύουν.

Μπορεί να διαβάζουμε πολλά και να ακούμε ακόμα περισσότερα για τα οφέλη του διαλογισμού στην καθημερινότητά μας, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε απορίες. Μπορεί, ακόμα, να έχουμε δοκιμάσει να διαλογιστούμε, αλλά κάτι να μην μας… κάθεται καλά.

Δεν είναι, λοιπόν, λίγες οι ερωτήσεις που δέχομαι κατά καιρούς από ασκούμενους, οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι τελικά ο διαλογισμός και πώς μπορούν να τον εντάξουν στη δική τους ζωή. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο συχνές.

– Προσπάθησα να κάνω διαλογισμό, αλλά βαρέθηκα ή δεν μπόρεσα να συγκεντρωθώ. Κάνω κάτι λάθος;

Μάλλον κάνεις κάτι σωστά. Ο νους μας έχει συνηθίσει να σκέφτεται πολλά πράγματα ταυτόχρονα (όπως σχέσεις, απογοητεύσεις, φαγητό, email, δουλειά, εκπομπές, άσκηση, παιδιά, γονείς, ραντεβού, οικονομικά), πράγματα που μας απασχολούν καθημερινά!

Όταν κάνουμε διαλογισμό, ζητάμε από το μυαλό μας να επικεντρωθεί συνήθως σε ένα πράγμα (π.χ. στην αναπνοή μας, έναν ήχο, μια εικόνα) και από εκεί που είχε 1.000 tab ανοιχτά, ξαφνικά του ζητάμε να έχει μόνο ένα.

Φαντάσου ένα παιδί που είχε μάθει να παίζει μόνο ηλεκτρονικά παιχνίδια σε υπολογιστές και ξαφνικά του δίνεις μια κούκλα. Θα βαριόταν απίστευτα. Κάπως έτσι βιώνει ο νους μας την εμπειρία του διαλογισμού. Είναι απόλυτα λογικό να βαριόμαστε ή και να νομίζουμε πως κάτι κάνουμε λάθος.

Την επόμενη φορά που θα κάνεις διαλογισμό, θυμήσου πως στόχος δεν είναι να μην βαριόμαστε, αλλά να ανακαλύψουμε πού βρίσκεται ο νους μας κάθε στιγμή και κάθε φορά να τον επαναφέρουμε σε αυτό που έχουμε επιλέξει να επικεντρωθούμε.

Διαλογισμός: Οι πιο συχνές απορίες βρίσκουν απάντηση
Unsplash Greg Rosenke

– Πώς θα ξέρω ποιο είδος να διαλέξω και αν το κάνω σωστά; Από πού να ξεκινήσω;

Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες και πηγές για τον διαλογισμό. Είναι απόλυτα φυσικό να μπερδευτείς και να μην ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, πράγμα που μπορεί να σε εμποδίζει από το να δοκιμάσεις.

Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να κάνεις διαλογισμό. Μια καλή αρχή είναι να δοκιμάσεις π.χ. με τη βοήθεια ενός βίντεο έναν σύντομο καθοδηγούμενο διαλογισμό (5-10 λεπτά), οποιονδήποτε, για να δεις εάν σου αρέσει.

Καθένας από εμάς έχει διαφορετικές προτιμήσεις και ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να βρούμε τι μας ταιριάζει. Η πρόθεση όμως να ξεκινήσουμε είναι το πιο σημαντικό! Δοκίμασε, πειραματίσου και μόνο μέσα από τη δική σου εμπειρία και εξάσκηση θα καταλάβεις ποιος τρόπος σου ταιριάζει και θες να εντάξεις στην καθημερινότητά σου.

Ένας πιστοποιημένος δάσκαλος θα σε καθοδηγήσει καλύτερα, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

ΜOΝΟ ΜEΣΑ ΑΠO ΤΗ ΔΙΚH ΣΟΥ ΕΜΠΕΙΡIΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛAΒΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΔΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ.

– Πρέπει να κάθομαι για να κάνω διαλογισμό;

Δεν χρειάζεται να κάθεσαι για να κάνεις διαλογισμό. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια καρέκλα, αλλά εάν έχεις κάποιον σωματικό πόνο μπορείς να ξαπλώσεις, αρκεί να ακολουθήσεις τις οδηγίες για τη σωστή στάση του σώματος.

– Δεν μπορώ να καθίσω σε ησυχία. Ο δικός μου «διαλογισμός» είναι η άσκηση, να κολυμπάω, να τρέχω.

Οι σωματικές ασκήσεις όπως το κολύμπι και το τρέξιμο δεν είναι διαλογισμός, αν και έχουν διαλογιστικά στοιχεία και συντονίζουν νου και σώμα, επαναφέροντάς μας στο παρόν και προσφέροντάς μας ευεξία.

Ο διαλογισμός αυτός καθαυτός αναφέρεται στην αρχαία πρακτική που έχει ως βάση μια συγκεκριμένη στάση σώματος και τεχνική, προκειμένου να αναπτύξουμε ενσυνειδητότητα, συμπόνια, ειλικρίνεια, διαύγεια και επίγνωση. Έτσι, διαλογισμός και διαλογιστικές ασκήσεις δεν είναι το ίδιο, αν και έχουν κοινά στοιχεία.

Είναι καλό να ξεχωρίσουμε αυτά τα δύο. Εάν ο διαλογισμός είναι κάτι που θες να δοκιμάσεις, υπάρχουν πολλές πηγές από εκπαιδευτές και δασκάλους που θα σε καθοδηγήσουν.

Διαλογισμός: Οι πιο συχνές απορίες βρίσκουν απάντηση
Unsplash Silviu Zidaru

– Γιατί να επιλέξω την πρακτική αυτή;

Ο διαλογισμός μας βοηθάει να δούμε ακριβώς πώς λειτουργεί ο νους μας και τον ξεκουράζει. Η επίγνωση του νου μάς δίνει την ευκαιρία να έχουμε περισσότερες επιλογές, όπως για παράδειγμα για το πού να δώσουμε την προσοχή μας, πώς να αντιδράσουμε σε καταστάσεις, τι να κάνουμε και τι να πούμε. Πρόκειται για έναν τρόπο ενδυνάμωσης του εαυτού.

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες για τα σωματικά οφέλη του και τη διαχείριση του άγχους. Είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να έχουμε διαθέσιμο όταν το χρειαστούμε.

Δεν είναι, όμως, για όλους και σίγουρα δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα στην περίπτωση που δεν θέλεις να τον εντάξεις στη ζωή σου. Από την άλλη, δεν μπορεί κανένας να σου πει ακριβώς τα οφέλη του διαλογισμού. Η εμπειρία του καθενός με την πρακτική είναι διαφορετική και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δοκιμάσεις, για να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα.

Η Ντίνα Αργυροπούλου είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια διαλογισμού και δημιουργός του podcast THE ONE FIERCE HEART.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.