ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ 40 ΣΟΥ
Το τένις είναι ένα συναρπαστικό αθλητικό παιχνίδι –και– ενηλίκων, που συνδυάζει την αεροβική με την πνευματική άσκηση, καθώς απαιτεί καλή φυσική κατάσταση αλλά και πνευματική εγρήγορση. Δεν είναι κι εύκολο να μαντέψεις από που θα σου 'ρθει το κίτρινο μπαλάκι!
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έμαθε αρκετούς από εμάς να παρακολουθούμε άοκνα πολύωρους αγώνες τένις στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Κάποιοι εξ ημών έσπευσαν να γράψουν τα παιδιά τους σε ομίλους αντισφαίρισης, όπως είναι ελληνιστί ο όρος «τένις», και τα σαββατοκύριακα παρακολουθούν τα βλαστάρια τους να κάνουν προπόνηση – ενώ συχνά οι ίδιοι μασουλάνε διάφορα και κερδίζουν όχι σετ αλλά θερμίδες.
Πιο θαυμαστοί, όμως, είναι οι άντρες και γυναίκες που –χωρίς παρελθόν στην αντισφαίριση και δίχως να ζηλεύουν τον Τσιτσιπά– αποκαλύπτουν γάμπες και μηρούς και τρέχουν πάνω-κάτω στα γήπεδα με μία ρακέτα στο χέρι επιχειρώντας το «smash» ή το «ground stroke». Τι λόγο έχουν;
Στα γήπεδα τένις η μέση ηλικία αναστενάζει
Η αντισφαίριση περιγράφεται από τους μυημένους στο τένις ως «ισόβιο άθλημα» και όχι άδικα: Ενήλικες με ή χωρίς αθλητικό παρελθόν στο τένις κλείνουν δυο-δυο το γήπεδο για ένα παιγνίδι μετά τη δουλειά ή μέσα στο σαββατοκύριακο. Αρχάριοι σαρανταπεντάρηδες και σαρανταπεντάρες τρέχουν σαν σχολιαρόπαιδα στις προπονήσεις, όχι για να εκτονώσουν το στρες ή για να αλλάξει η εικόνα του σώματός τους στον καθρέφτη, αλλά για να παίξουν. Γιατί πάνω απ’ όλα το τένις είναι παιχνίδι.
Μετά από ένα φιλικό ματσάκι, που δοκιμάζει τη φυσική σου κατάσταση, εκλύονται ενδορφίνες, όπως συμβαίνει μετά από κάθε αεροβική άσκηση, και η ψυχική ευφορία δικαιώνει την αθλητική προσπάθεια. Αν είσαι και νικητής ή νικήτρια έχοντας πάρει το match point, ακόμη καλύτερα.
Το τένις όμως, δεν αφορά μόνο τη σωματική αλλά και την πνευματική άσκηση, καθώς είναι ένα παιχνίδι –και– στρατηγικής, που απαιτεί πνευματική εγρήγορση σε όλη τη διάρκεια ενός αγώνα.
Ακόμη, η αντισφαίριση είναι το μοναδικό ολυμπιακό άθλημα που οι αγώνες του δεν έχουν χρόνο λήξης. Κι αν αυτό για τους θεατές είναι μειονέκτημα, για τους παίκτες είναι χαρά παρά τη σωματική τους εξάντληση.
Παίξε τένις να δεις καλό
- Ακόμη και στα πρώτα «βήματά» σου συμμετέχεις στο παιχνίδι. Και αυτό είναι αρκετό για να συνεχίσεις, μέχρι να μάθεις καλά το μάθημά σου και να μπεις στο γήπεδο με αυτοπεποίθηση.
- Το τένις δεν χρειάζεται μεγάλη παρέα, ούτε ομάδα. Αρκεί ένας αντίπαλος για να χαρείς το ματς. Δεν είναι 5x5, που πρέπει να μαζευτεί μια ολόκληρη παρέα.
- Παίζοντας τένις γυμνάζεις ολόκληρο το σώμα, αν και, όσον αφορά στα χέρια, η άσκηση είναι μονόπλευρη: το χέρι που κρατά τη ρακέτα γυμνάζεται πιο εντατικά.
- Οι τραυματισμοί είναι λιγότεροι από εκείνους των ομαδικών παιγνιδιών. Δεν έρχεσαι σε στενή σωματική επαφή με τον αντίπαλο και δεν αγωνίζεσαι σώμα με σώμα για τη μπάλα όπως για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ.
- Όσοι και όσες ξεκινούν τένις ως μέσο ενίσχυσης της προσπάθειάς τους να χάσουν βάρος, θα χαρούν ανεβαίνοντας στη ζυγαριά: Σε μία πραγματικά αγωνιστική παρτίδα τένις καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες από ό,τι στον αντίστοιχο χρόνο συμμετοχής σε τάξη αεροβιακής άσκησης.
- Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Southern Connecticut State University οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες παίκτες του τένις έχουν μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοεκτίμηση και χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, θυμού και άγχους σε σχέση με άλλους αθλητές ή με άτομα που δεν ασκούνται καθόλου.
- Παίζοντας τένις αποκτάς συντονισμό, έλεγχο και ακρίβεια κινήσεων ειδικά με χτυπήματα αφής όπως το γωνιακό βολέ.
- Οι ερασιτέχνες τενίστες που υιοθετούν συμπεριφορές επαγγελματιών αθλητών μαθαίνουν να ακολουθούν σωστές διατροφικές συνήθειες ικανοποιώντας την πραγματικά λυσσαλέα μετά τον αγώνα πείνα τους με μικρές ποσότητες υψηλής ποιότητας τροφής.
- Παρότι το τένις είναι «ατομικό» άθλημα -με εξαίρεση το διπλό παιχνίδι- οι άνθρωποι που ασχολούνται με το τένις γίνονται πιο κοινωνικοί καθώς στα γήπεδα αντισφαίρισης παραδοσιακά μέλη ή όχι αλληλεπιδρούν πριν και μετά το παιγνίδι.
- Το τένις είναι ένα παιχνίδι που παίζεται σε υπαίθριο γήπεδο. Όταν έχει ηλιοφάνεια «φωτοσυνθέτεις», όταν παίζεις νύχτα, ειδικά καλοκαιρινή, αδειάζεις από τα άγχη και κλείνεις την ημέρα σου με τον καλύτερο τρόπο.
Για την ιστορία
Λέγεται ότι κατά τον Μεσαίωνα οι μοναχοί σε κάποια μοναστήρια έπαιζαν ένα άθλημα, που θεωρείται πρόδρομος του σημερινού τένις. Η προέλευση πάντως της σύγχρονης αντισφαίρισης ξεκινά το 1856, όταν οι Χάρι Γκεμ και Αουγκούριο Περέιρα έπαιζαν ένα παιχνίδι που ονόμασαν pallelleota.
Μην ξεχνάς τα απαραίτητα
Ο εξοπλισμός του τένις δεν αφορά μόνο τα βασικά, δηλαδή τη ρακέτα και τα μπαλάκια του τένις (που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα και για να ανακουφιστείς από πόνους). Καλό είναι να φοράς τα ειδικά σορτσάκια ή «φούστες» που δεν περιορίζουν τις κινήσεις σου και οπωσδήποτε αθλητικά παπούτσια σχεδιασμένα για το συγκεκριμένο το άθλημα.
Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τη λίστα αγορών, η βιομηχανία τένις έχει πολλά να σας προτείνει: θήκη για τη ρακέτα, ειδικά καπελάκια και ελαστικές κορδέλες για τα μαλλιά, περικάρπια, μπουκάλια για νερό ή άλλα ροφήματα, ειδικά προστατευτικά για τον αγκώνα... Τα τελευταία μην τα ξεχάσετε: Το «tennis elbow» ή «έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα» στα ελληνικά είναι μία επώδυνη ορθοπεδική πάθηση, που παρουσιάζεται συχνότερα στους τενίστες. Πρωταθλητές ή αρχάριους, χρόνια και κύπελλα δεν κοιτά.
Ευχαριστούμε τον Άκη Τρικεριώτη, προπονητή τένις, απόφοιτο ΤΕΦΑΑ.