5 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ (ΣΧΕΔΟΝ) ΟΛΟΙ
Όχι, δεν φταίει ο ιδρώτας που μυρίζει το δέρμα σου. Είναι κι αυτός ένας από τους μύθους που συνδέεται με την πολύ σημαντική για το σώμα μας λειτουργία της εφίδρωσης.
Ο καθένας μας έχει ένα δικό του, ιδιαίτερο άρωμα. Το «βγάζει» το δέρμα μας και δη σε συνθήκη εφίδρωσης. Αν δεν έχουμε πάρει τα μέτρα μας με κάποιο αποσμητικό, τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ άβολα. Τελικά όμως, τι μυρίζει άσχημα; Ποια είναι η σχέση της υγιεινής και του οσμικού αποτελέσματος, και τι ρόλο παίζουν αυτά που τρώμε; Πολλά τα ερωτήματα και ακόμα περισσότεροι είναι οι μύθοι που αφορούν τον τίμιο ιδρώτα μας.
Οι δερματολόγοι Dr. Michelle Henry και Dr. Dhaval Bhanusali κατέρριψαν τους επικρατέστερους, μέσω του Insider Science.
Μύθος #1: Ο ιδρώτας μυρίζει άσχημα
Υπάρχουν δύο είδη ιδρώτα:
- Αυτός που βγαίνει από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες –οι οποίοι είναι παντού στο σώμα μας και βοηθούν να ρυθμίζεται η θερμοκρασία του, ώστε να μένουμε ζωντανοί στις ακραίες θερμοκρασίες.
- Ο ιδρώτας που βγαίνει από τους αποκρινείς αδένες. Οι αποκρινείς αδένες βρίσκονται σε σημεία όπως οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα, το στήθος και όλες τις άλλες περιοχές που συχνά συνδέονται με το άσχημο άρωμα που αποπνέει κάποιος.
Ο ιδρώτας από τους αποκρινείς αδένες δεν μυρίζει. Αυτό που μυρίζει είναι τα βακτήρια (υπάρχουν χιλιάδες τύποι) που βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές και χρησιμοποιούν ως τροφή ό,τι παράγουν οι αδένες. Το υποπροϊόν είναι η άσχημη μυρωδιά.
Μύθος #2: Όλες οι μασχάλες παράγουν δυσοσμία
Το 2% του γενικού πληθυσμού έχει μια ιδιαίτερη μετάλλαξη (το γονίδιο ABCC11) που παράγει λιγότερα αμινοξέα, τα οποία προάγουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Εντωμεταξύ, υπάρχουν πολλοί τρόποι να μη μυρίζουν οι μασχάλες.
Ο πρώτος είναι το ντους με αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Ο δεύτερος αφορά φάρμακα που λαμβάνονται διά στόματος. Ένας τρίτος είναι τα συνταγογραφούμενα αντιιδρωτικά και τέταρτος τo botox, που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό – ναι, μειώνει την εφίδρωση.
Μύθος #3: Τα πόδια που μυρίζουν δηλώνουν κακή υγιεινή
Όπως είπαμε ήδη, ο ιδρώτας είναι η τροφή των βακτηρίων. Τα πόδια είναι μια πολύ ιδιαίτερη περιοχή, από εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ιδρωτοποιών αδένων στο σώμα μας. Έτσι, δημιουργείται ένα περιβάλλον με πολλή υγρασία, που είναι το «βούτυρο στο ψωμί» των βακτηρίων και των ζυμομυκήτων. Δεδομένου ότι τα πέλματα μας είναι συχνά κλεισμένα σε παπούτσια, αυξάνεται η υγρασία. Όλο αυτό κάνει τα πόδια μας πιο επιρρεπή στη μυρωδιά.
Βοηθά να τα καθαρίζουμε πιο προσεκτικά όταν κάνουμε ντους. Όπως και να αφαιρούμε στο 100% την υγρασία, πριν βάλουμε κάλτσες ή παπούτσια. Παρεμπιπτόντως, οι βαμβακερές απορροφούν περισσότερη υγρασία και βοηθούν στο να μη μυρίζουν τα πόδια μας.
Μύθος #4: Ο ιδρώτας είναι ένας καλός τρόπος για να κάνουμε αποτοξίνωση
Το σώμα μας είναι μια απίστευτη «μηχανή». Το 99% του τρόπου που αποτοξινωνόμαστε είναι μέσω του συκωτιού και των πνευμόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρούμε ασφαλή αυτά τα όργανα. Η δουλειά του σώματος μας είναι να διατηρεί αυτήν την ισορροπία. Και ως προς αυτό βοηθά ο ιδρώτας.
Μύθος #5: Τα αντιιδρωτικά είναι επικίνδυνα
Η παρουσία ενός συστατικού δεν σημαίνει απαραίτητα αιτιότητα. Για παράδειγμα, τον χειμώνα πίνουμε ζεστό τσάι για να ζεσταθούμε. Παράλληλα όμως, έχουμε κρυολογήματα. Αυτό σημαίνει πως τα προκάλεσε το ζεστό τσάι;
Στις βιοψίες που γίνονται σε ιστό του στήθους που είναι κοντά στη μασχάλη (σημείο όπου συχνά εμφανίζεται ο καρκίνος του στήθους), παρατηρούμε την ύπαρξη αλουμινίου εκεί όπου βάζουμε προϊόντα που περιέχουν αλουμίνιο. Έως τώρα, όμως, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν πως αυτά τα προϊόντα προκαλούν καρκίνο. Πρόκειται για το μόνο υλικό που έχει την έγκριση των αρμοδίων αρχών ως αντιιδρωτικό. Και σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν εναλλακτικές για όσους θέλουν να αποφύγουν προϊόντα με αλουμίνιο.