ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ;
Λέγεται και Saint John's wort και είναι αρκετά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης και άγχους. Πώς όμως πρέπει να πάρετε το βαλσαμόχορτο, ώστε να είναι δραστικό αλλά να μην έχει δυσάρεστες αλληλεπιδράσεις με άλλες ουσίες;
Αν τρίψεις απαλά τα κίτρινα λουλούδια του, τα δάχτυλά σου βάφονται κόκκινα. Αν και πρόκειται απλώς για το έλαιο του φυτού που στάζει από μικροσκοπικούς αδένες, δίνει την εντύπωση αίματος. Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς που το βαλσαμόχορτο συνδέθηκε με μαγικές ιδιότητες κατά την αρχαιότητα.
Τα χρόνια της επικράτησης του χριστιανισμού μάλιστα, το βαλσαμόχορτο πήρε το όνομα του Αγίου Ιωάννη. Ονομάστηκε Saint John’s wort, δηλαδή βότανο του Αγίου Ιωάννη, επειδή ο κόσμος πίστευε ότι το φυτό «αιμορραγούσε» κατά την επέτειο της γέννησης του Ιωάννη του Βαπτιστή.
Βαλσαμόχορτο: Οι ιαματικές του ιδιότητες
Το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο θεωρείται ένα πολύτιμο φυτό για τις ιαματικές του ιδιότητες για πάνω από 2.000 χρόνια. Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως τονωτικό και επουλωτικό βότανο.
Αρκετές σύγχρονες έρευνες αναφέρουν ότι το βαλσαμόχορτο είναι τόσο αποτελεσματικό στη θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης όσο και ορισμένα φάρμακα που περιέχουν αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Άλλες είναι πιο συγκρατημένες. Όπως και να ’χει, οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι το βαλσαμόχορτο δρα λίγο πιο αργά σε σχέση με αυτούς τους αναστολείς, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται από 2 έως 4 εβδομάδες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Οι ειδικοί της ευεξίας και οι βοτανοθεραπευτές συστήνουν το βαλσαμόχορτο για το άγχος, το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, την εποχική κατάθλιψη, ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και την αϋπνία. Επιπλέον, μία ακόμη σύγχρονη έρευνα του αποδίδει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιϊκές ιδιότητες.
Τι πρέπει να προσέξετε
Κάθε βότανο που χρησιμοποιείται για ιατρική χρήση είναι σημαντικό να είναι καθαρό, χωρίς προσμίξεις. Πριν από τη χορήγησή του, πρέπει να γίνεται ιατρική εξέταση από έμπειρο γιατρό με ανάλογη γνώση, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες. Αν παίρνετε φάρμακα για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τη λήψη βαλσαμόχορτου.
Σημαντικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν αν το βαλσαμόχορτο συνδυαστεί με άλλα φάρμακα ή βότανα, διότι το βαλσαμόχορτο αλληλεπιδρά σημαντικά με τον μεταβολισμό βοτάνων και φαρμάκων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα φαρμάκων και ουσιών είναι:
- Αντικαταθλιπτικά
- Αντισυλληπτικά χάπια
- Κυκλοσπορίνη (και άλλα ανασοκατασταλτικά)
- Διγοξίνη (χορηγείται για καρδιοπάθειες)
- Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της μόλυνσης από τον HIV
- Βαρφαρίνη και συναφή αντιπηκτικά
Σε ποιες μορφές διατίθεται το βαλσαμόχορτο
– Κάψουλες
Σκευάσματα με τη μορφή χαπιών δίνονται συνήθως σε άτομα με συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης και άγχους, προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, αϋπνίας και προεμμηνόπαυσης. Η δοσολογία είναι πολύ συγκεκριμένη και θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας.
– Υγρό εκχύλισμα
Σε αυτή τη μορφή, το βαλσαμόχορτο πρέπει να χορηγείται σε δόσεις μέσα στην ημέρα, μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό.
– Βαλσαμέλαιο
Διαθέσιμο σε καταστήματα βιολογικών ειδών, μπορεί να βοηθήσει στην απολύμανση ελαφριών τραυμάτων (κοψίματα και γρατζουνιές) και στην ανακούφιση του ταλαιπωρημένου και ερεθισμένου δέρματος.
Φτιάξτε το δικό σας βαλσαμόλαδο
- Γεμίστε ένα γυάλινο δοχείο των 500 ml (με καπάκι) με φρέσκα άνθη βαλσαμόχορτου.
- Προσθέστε αρκετό λάδι, ώστε να καλυφθούν εντελώς τα άνθη.
- Κλείστε το βάζο με το καπάκι και τοποθετήστε το σε ένα ηλιόλουστο πρεβάζι. Σταδιακά το λάδι θα αποκτήσει ένα ρουμπινί κόκκινο χρώμα.
- Μετά από 3 εβδομάδες σουρώστε το λάδι σε μία πολλές φορές διπλωμένη τσαντίλα (πανί που στραγγίζουν τα τυριά).
- Αποθηκεύστε το σε ένα σκουρόχρωμο γυάλινο δοχείο έως και 2 χρόνια.
Κάντε επάλειψη με 1-2 σταγόνες για την ανακούφιση δερματικών ερεθισμών. Καταπραΰνει φουσκάλες, εγκαύματα από τον ήλιο και τσιμπήματα. Ή κάντε ελαφρύ μασάζ για να ανακουφίσετε πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις.