ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ;
Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση που απασχολεί κυρίως γυναίκες και η άσκηση είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούν να την εξαφανίσουν. Είναι, όμως, εφικτό;
Το αιώνιο ερώτημα. Αυτή η κυτταρίτιδα ακόμα μας βασανίζει και χαρακτηρίζεται πρόβλημα από το οποίο θεωρούμε ότι πρέπει επειγόντως να απαλλαγούμε. Για δεκαετίες το μάρκετινγκ προωθούσε –και η κοινωνία αποδεχόταν– συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς. Άντε τώρα να σε πείσουν οι ειδικοί ότι αποτελεί κομμάτι του ανθρώπινου σώματος και εμφανίζεται στο 80-90% των ανθρώπων.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν: Η κυτταρίτιδα είναι μία πολυπαραγοντική κατάσταση του δερματικού ιστού. Επηρεάζει πολύ περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες λόγω των υψηλότερων επιπέδων οιστρογόνων και ανατομικών διαφορών. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, ενώ κάποιο ρόλο (αν και όχι τον σημαντικότερο) παίζει και η ηλικία (ο συνδετικός ιστός εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου). Το υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να αυξήσει την εμφάνισής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αδύνατα άτομα δεν έχουν κυτταρίτιδα. Ακόμα και ο τρόπος ζωής μπορεί να βελτιώσει ή να επιδεινώσει την εμφάνισή της. Για παράδειγμα, το καθισιό, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να την επιδεινώσουν.
Άσκηση και κυτταρίτιδα
Ας είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή: η άσκηση μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας, δεν κάνει όμως θαύματα. Δεν μπορεί να την εξαφανίσει. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να ενδυναμώσει τους μυς κάτω από το υποδόριο λίπος, να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα και να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σου (τώρα που το σκέφτομαι, δεν τα λες και λίγα αυτά!).
Όσο για όλα εκείνα που ακούγονται για ασκήσεις που στοχεύουν σε μία μόνο περιοχή, οι personal trainers Danielle Hildreth και Katey Davidson γράφουν στην ιστοσελίδα Healthline ότι δεν μπορείς να απαλλαγείς από την κυτταρίτιδα μόνο με την άσκηση. Εξίσου αδύνατο είναι το αδυνάτισμα ενός συγκεκριμένου σημείου του σώματος με επιπλέον ασκήσεις.
Τι χρειάζεται να περιλαμβάνει το πλάνο γυμναστικής σου
Οι δύο γυμνάστριες προσφέρουν μερικές οδηγίες για το πώς να σχεδιάσεις ένα πρόγραμμα άσκησης που θα σε βοηθήσει να περιορίσεις κάπως την εμφάνιση κυτταρίτιδας. «Βεβαιώσου ότι συνδυάζεις αερόβιες ασκήσεις (π.χ. περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι) και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (π.χ. άρση βαρών, χρήση λάστιχων αντίστασης, πιλάτες κ.λπ.), 4 με 7 μέρες την εβδομάδα. Έτσι, θα πετύχεις απώλειας βάρους και θα προλάβεις την απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης».
Καλό είναι να συνδυάζεις μέτριας και υψηλής έντασης αερόβια άσκηση. Για παράδειγμα, τη μια μέρα μπορείς να πας για περπάτημα και την άλλη για τρέξιμο. Όσον αφορά τη μυϊκή ενδυνάμωση, καλό είναι να κάνεις τουλάχιστον 2-3 προπονήσεις την εβδομάδα. «Αν στόχος σου είναι να “χτίσεις” μυς σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως οι γλουτοί, μπορείς να αφιερώσεις δύο προπονήσεις την εβδομάδα σε αυτή την περιοχή».
Για να γίνουν πιο ορατοί οι μύες, η διαδικασία απαιτεί απώλεια σωματικού λίπους (που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, όχι μόνο μια περιοχή) και αύξηση μυϊκής μάζας. Με άλλα λόγια, χρειάζεται και ισορροπημένη διατροφή. Απαιτείται, επομένως, η τήρηση σε βάθος χρόνου ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής.