ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ;
Θέλεις νεανικό δέρμα χωρίς ρυτίδες; Ίσως ήρθε η ώρε να αρχίσεις την άσκηση με βαράκια, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Δεν σταματούν να με εκπλήσσουν τα μαντάτα που προκύπτουν από έρευνες που γίνονται σχετικά με τα οφέλη της τακτικής σωματικής άσκησης. Να διαβάζω για όσα προσφέρω στον οργανισμό μου, μέσω μιας συνήθειας που απέκτησα προκειμένου να μπορώ να περπατώ χωρίς μπαστούνι, όταν –στα 27 μου χρόνια– ένας σπόνδυλος άρχισε να «χτυπά» το νεύρο του αριστερού ποδιού μου.
Θα σου έλεγα να φτιάξεις καφέ να σου πω πόσο χάλια είναι το μυοσκελετικό μου και τι καλό μου έχει κάνει η γυμναστική, αλλά έχω να μεταφέρω μια πολύ καλή εξέλιξη.
Πέραν της ψυχικής ανάτασης και της αναδιαμόρφωσης των μυών, της καρδιάς, των πνευμόνων, του συκωτιού και άλλων οργάνων, όπως ενημερώνει πρόσφατη μελέτη η άσκηση «ανασταίνει» και το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος: το δέρμα.
Κάνε άσκηση για να ξανανιώσει το δέρμα σου
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports. αναφέρουν ότι τόσο η αερόβια άσκηση όσο και η προπόνηση με βάρη μπορούν να αλλάξουν την έκφραση των γονιδίων και να βελτιώσουν την υποκείμενη υγεία των κυττάρων και των ιστών του δέρματος του προσώπου.
Μάλιστα, οι προπονήσεις με αντιστάσεις φάνηκε ότι παρήγαγαν οφέλη πέρα από αυτά της άσκησης αντοχής.
Τα ευρήματα «προσθέτουν στα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η κάθε είδους άσκηση είναι ευεργετική για την υγεία του δέρματος», είπε στη Washington Post ο Mark Tarnopolsky, καθηγητής, γιατρός και διευθυντής του Neuromuscular and Neurometabolic, στην Κλινική στο Πανεπιστήμιο McMaster, στο Χάμιλτον του Καναδά.
Οι ερευνητές παρατήρησαν πως αφότου οι συμμετέχοντες άρχισαν να ασκούνται το δέρμα τους έγινε «πιο νεανικό σε κυτταρικό επίπεδο», όπως είπε ο επιβλέπων της μελέτης, επιστήμονας άσκησης στο Πανεπιστήμιο Ritsumeikan στο Κιότο της Ιαπωνίας Satoshi Fujita.
Ο Fujita εστίασε στην κοινή αντίληψη πως η άσκηση και δη αυτή που περιλαμβάνει αναπήδηση (π.χ. τρέξιμο) μπορεί να τεντώσει και να βλάψει τη δομή και την εμφάνιση του δέρματος. Τα πιο έντονα αποτελέσματα εμφανίστηκαν όταν οι άνθρωποι σήκωναν βάρη.
Τα γνωστά οφέλη της άσκησης αντοχής
Μελέτη του 2015, που περιλάμβανε συμμετέχοντες κάποιοι εκ των οποίων ήταν δραστήριοι ενώ άλλοι δεν ασκούνταν, επικέντρωσε σε βιοψία του δέρματος στους γλουτούς (περιοχή που δεν τη βλέπει πολύ ο ήλιος και άρα δείχνει την τρέχουσα εσωτερική κατάσταση του δέρματος, χωρίς τη ζημιά που προκαλεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία).
Φάνηκε πως το δέρμα των δραστήριων ανθρώπων εμφάνιζε λεπτότερη κεράτινη στιβάδα (βλ. το εξωτερικό στρώμα του δέρματος) και παχύτερο χόριο (βλ. βαθύτερο, δομικό στρώμα), σε σύγκριση με το δέρμα ανενεργών ατόμων της ίδιας ηλικίας. Τα κύτταρα του δέρματός τους είχαν επίσης περισσότερα και πιο υγιή μιτοχόνδρια, που είναι τα ενεργειακά κέντρα των κυττάρων. Όλες οι διαφορές που καταγράφηκαν σχετίζονται με το νεότερο δέρμα.
Όταν ο επικεφαλής ερευνητής (ήταν ο Tarnopolsky) και οι συνεργάτες του ζήτησαν από ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες να κάνουν τζόκινγκ ή ποδήλατο μερικές φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες, φάνηκε ότι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος των γλουτών τους λέπτυνε. Την ίδια ώρα, το εσωτερικό στρώμα μεγάλωσε, ενώ τα κύτταρα του δέρματος πρόσθεσαν μιτοχόνδρια. Στην πραγματικότητα, το δέρμα τους έγινε πιο νεανικό.
Η εξερεύνηση όσων στο δέρμα δίνουν τα βάρη
Στην πρόσφατη έρευνα, ο Fujita –ο οποίος σηκώνει βάρη συνδυαστικά με αερόβιες προπονήσεις– αναρωτήθηκε εάν οι ασκήσεις με αντιστάσεις μπορεί να έχουν ανάλογα ή ίσως ανώτερα οφέλη στην εσωτερική υγεία του δέρματος.
Με τους συνεργάτες του συγκέντρωσαν 56 μεσήλικες γυναίκες, οπαδούς της καθιστικής ζωής, και αξιολόγησαν την ελαστικότητα, το πάχος και δομή των δερματικών στιβάδων στο δέρμα του προσώπου τους, χρησιμοποιώντας υπερήχους και άλλα «εργαλεία».
Στη συνέχεια ανέθεσαν στις μισές γυναίκες να ξεκινήσουν ποδήλατο για 30 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα. Οι υπόλοιπες άρχισαν να σηκώνουν βάρη, επίσης για περίπου 30 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα. Μετά από 16 εβδομάδες, οι ερευνητές επανέλαβαν όλες τις δοκιμές.
Είδαν πως οι γυναίκες που έκαναν ποδήλατο βελτίωσαν τη φυσική τους κατάσταση και αυτές που σήκωναν βάρη είχαν γίνει πιο δυνατές. Δηλαδή, τις είχε αλλάξει η άσκηση. Κατόπιν διαπιστώθηκε πως είχε αλλάξει και το δέρμα τους. Είχε βελτιωμένη ελαστικότητα (ήταν λιγότερο χαλαρό), ενώ τα γονίδια που εμπλέκονται στη δημιουργία του κολλαγόνου του δέρματος ήταν πιο απασχολημένα. Αυτά είναι χαρακτηριστικά αναζωογόνησης του δέρματος.
Ωστόσο, μόνο η προπόνηση με αντιστάσεις αύξησε το πάχος του δερματικού στρώματος. Εικάζεται ότι αυτό έχει να κάνει με την αύξηση της δραστηριότητας αρκετών εξειδικευμένων γονιδίων, που αντλούν πρωτεΐνες οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για τη δημιουργία και την ενίσχυση του συνδετικού ιστού. Ο Fujita ομολόγησε πως δεν είναι σίγουρος για τον λόγο που η άσκηση αντοχής δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.
Είναι η άσκηση το νέο «αντιρυτιδικό» για το δέρμα;
Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν αξιολόγησαν την εμφάνιση του γυναικείου δέρματος, αν και «θεωρητικά αυτές οι αλλαγές μπορεί να μειώσουν τις ρυτίδες, να βελτιώσουν την εμφάνιση και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να φαίνονται νεότεροι», όπως είπε ο Fujita.
Συνολικά, τα ευρήματα «υποδηλώνουν ότι το δέρμα επηρεάζεται έντονα όχι μόνο από εξωτερικούς παράγοντες –όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και η ξηρότητα–, αλλά και από εσωτερικούς παράγοντες – όπως η γονιδιακή έκφραση και η φλεγμονή. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν όταν ασκούμαστε».
Εξυπακούεται πως και αυτή η δημοσίευση επισήμανε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, σε μεγαλύτερο και περισσότερο πολυδιάστατο δείγμα.