ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙΡΟ
Η αποξένωση των ανθρώπων είναι πλέον συχνό φαινόμενο, τόσο λόγω των κοινωνικών αποστάσεων που έχει επιβάλλει η πανδημία όσο και λόγω άλλων υποχρεώσεων. Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι η προσέγγιση ενός φίλου απ' τα παλιά, μπορεί να εκτιμηθεί πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε.
Έχετε καιρό να δείτε έναν φίλο σας και θέλετε να του στείλετε ένα μήνυμα αλλά διστάζετε; Μια νέα μελέτη σάς παροτρύνει να το κάνετε, αφού όπως υποστηρίζει, θα εκτιμηθεί πολύ περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε.
Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh πραγματοποίησαν 13 πειράματα σε περίπου 6.000 Αμερικανούς ενήλικες όλων των ηλικιών και διαπίστωσαν ότι, σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι υποτιμούσαν την αξία του να «προσεγγίσουν» κάποιον από τον κοινωνικό τους κύκλο, με τον οποίο δεν είχαν έρθει σε επαφή εδώ και καιρό.
Η σημασία της μελέτης έγκειται στο ότι τέτοιου είδους κοινωνικές συναναστροφές μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και γι' αυτό θα ήταν καλό να μην τις αμελούμε. Όπως δήλωσε η ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, Peggy Liu, «γνωρίζουμε ότι οι κοινωνικές επαφές ενισχύουν την ευημερία μας, οπότε γιατί δεν το κάνουμε πιο συχνά;».
Η επαφή με παλιούς φίλους ενισχύει την ευημερία
Τα περισσότερα από τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν ως εξής: Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν κάποιον με τον οποίο είχαν φιλικές σχέσεις αλλά δεν είχαν έρθει σε επαφή για καιρό (δια ζώσης ή διαδικτυακά) και στη συνέχεια να τον προσεγγίσουν.
Η προσέγγιση θα γινόταν είτε με την αποστολή ενός σύντομου μηνύματος, είτε με την αποστολή ενός μηνύματος και ενός μικρού δώρου, όπως μια σακούλα μπισκότα ή ένας καφέ. Έπειτα, οι αποστολείς δήλωσαν τον βαθμό στον οποίο περίμεναν ότι η χειρονομία θα εκτιμηθεί.
Όταν οι ερευνητές επικοινώνησαν με τους παραλήπτες για να μάθουν πόσο πραγματικά εκτίμησαν αυτή την κίνηση, κατάλαβαν ότι οι αποστολείς είχαν τελικά υποτιμήσει τον αντίκτυπο που είχε η χειρονομία τους. «Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν το μήνυμα ή το δώρο, έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στο στοιχείο της έκπληξης από ό,τι εκείνοι που ξεκίνησαν την επικοινωνία, και αυτή η αυξημένη εστίαση στην έκπληξη, σχετιζόταν με υψηλότερη εκτίμηση», δήλωσε η Liu. Όπως αποδείχθηκε, οι παραλήπτες εκτίμησαν πολύ τη χειρονομία, ακόμα κι αν το μόνο που έλαβαν ήταν ένα απλό σημείωμα.
Τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα ίδια αν δύο άνθρωποι χάσουν επαφή εξαιτίας τσακωμού. Σε αυτή την περίπτωση ένα γραπτό μήνυμα μπορεί να μην είναι καλοδεχούμενο, ανέφερε η Liu.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ίδια μερικές φορές κάνει παύση πριν προσεγγίσει ανθρώπους από τον προ-πανδημικό της κοινωνικό κύκλο για διάφορους λόγους. «Όταν συμβαίνει αυτό, σκέφτομαι τα ευρήματα της έρευνας και υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι και άλλοι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να έρθουν σε επαφή μαζί μου και να διστάζουν για τους ίδιους λόγους».
Όπως έχουν δείξει παλαιότερες μελέτες, αυτές οι μικρές στιγμές θετικής σύνδεσης και επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους, μπορεί να λειτουργήσουν ως «συναισθηματική τροφή» και να συμβάλλουν στη συνολική μας ευημερία.
Τα ευρύματα της παραπάνω έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology.