ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΑ ΩΦΕΛΙΜΟ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΕΥΜΑ
Πιστεύετε ότι το φαγητό «βαραίνει» και το μόνο που θέλετε μετά είναι ένας σύντομος υπνάκος; Η επιστήμη προειδοποιεί ότι είναι προτιμότερο να περπατήσετε μετά από ένα γεύμα –έστω και λίγο– αφού έτσι μπορείτε να αποκομίσετε απροσδόκητα οφέλη.
Ο Ιπποκράτης φαίνεται να αποκαλούσε το περπάτημα «το καλύτερο φάρμακο», ενώ ο Νίτσε πίστευε ότι όλες οι σπουδαίες σκέψεις συλλαμβάνονται όταν περπατάμε.
Προσωπικά, τα οφέλη του περπατήματος μου τα έμαθε από μικρή ηλικία ο πατέρας μου. Ως ειδικός στον τομέα του αθλητισμού, μου τόνιζε επανειλημμένα πόσο καλό μας κάνει το περπάτημα και γιατί είναι σοφό να το προτιμώ αντί για το τρέξιμο. Με τον καιρό κατάλαβα ότι ενώ το τρέξιμο έβλαπτε τα γόνατά μου, το περπάτημα βοηθούσε το σώμα, την καρδιά, το στομάχι, ακόμα και το μυαλό μου.
Για την αξία του περπατήματος οι επιστήμονες μιλούν εδώ και πολλά χρόνια, αφού μελέτες έχουν επιβεβαιώσει αυτά που εμείς μόνο εμπειρικά έχουμε καταλάβει. Πρόσφατη έρευνα, όμως, κατέληξε σε ένα νέο συμπέρασμα: ότι το ελαφρύ περπάτημα –διάρκειας από 2 έως 5 λεπτά– μετά από ένα γεύμα, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Ειδικότερα, τα πορίσματα προέκυψαν από μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sports Medicine. Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα 7 μελετών που συνέκριναν τις επιδράσεις του καθισιού έναντι της ορθοστασίας ή του περπατήματος σε μετρήσεις της υγείας της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα.
Το ελαφρύ βάδισμα μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Στις 5 από τις 7 μελέτες που εξετάστηκαν, οι συμμετέχοντες δεν είχαν προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2. Στις υπόλοιπες 2 μελέτες, ορισμένα άτομα είχαν, ενώ κάποια δεν είχαν τις παραπάνω ασθένειες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν είτε να στέκονται είτε να περπατούν για 2 έως 5 λεπτά κάθε 20 με 30 λεπτά, κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας.
Και οι 7 μελέτες κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι λίγα μόνο λεπτά ήπιου περπατήματος μετά από ένα γεύμα αρκούσαν για τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, συγκριτικά με το να ξαπλώσει κανείς στον καναπέ ή να καθήσει στο γραφείο.
Μάλιστα, όταν οι συμμετέχοντες έκαναν έναν σύντομο περίπατο, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ανέβαιναν και έπεφταν πιο σταδιακά, σημαντική πληροφορία για τα άτομα με διαβήτη, τα οποία θα πρέπει να προσέχουν τις απότομες διακυμάνσεις. Επίσης, όπως αναφέρεται στους New York Times, οι απότομες διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορούν να συμβάλουν και στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Μάλιστα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και η ορθοστασία μετά από ένα γεύμα είναι πιο ωφέλιμη από το καθισιό, αφού βοήθησε και αυτή στη μείωση των επιπέδων σακχάρου (αν και όχι στον βαθμό που το έκανε το ήπιο περπάτημα).
Σημαντική η ήπια κίνηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα
«Το να κινείστε έστω και λίγο αξίζει τον κόπο και μπορεί να οδηγήσει σε μετρήσιμες αλλαγές στους δείκτες της υγείας σας, όπως έδειξαν αυτές οι μελέτες», δήλωσε ο Dr Euan Ashley, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Όταν είστε στο γραφείο, αναζητήστε μια ευκαιρία για λίγα λεπτά περπατήματος. Πάρτε έναν καφέ ή κάντε μια σύντομη βόλτα στον διάδρομο. Σε βάθος χρόνου, κάθε ηπιότερη ή εντονότερη κίνηση, αλλά ακόμα και η ορθοστασία, μπορεί να έχει οφέλη. Ιδανικά, κάντε έναν σύντομο περίπατο στα επόμενα 60-90 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, όπως συνιστά η μελέτη.