ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΫΠΝΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Φυσικές λύσεις για καθημερινά προβλήματα υγείας, από τον πονόλαιμο και τη δυσκοιλιότητα μέχρι τη ναυτία και το hangover, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές.
Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου τα φάρμακα χρησιμοποιούνταν με φειδώ. Έτσι, από μικρή είχα μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον για τα βότανα και τα παραδοσιακά γιατροσόφια που έμαθα από τις γιαγιάδες μου, αλλά και από βιβλία διαφόρων βοτανολόγων με εναλλακτικές θεραπείες. Δεν είμαι κατά των φαρμάκων – τα θεωρώ αναγκαία σε σοβαρές περιπτώσεις. Ωστόσο, για τις κοινές καθημερινές παθήσεις, από τον πονοκέφαλο και τους πόνους περιόδου, μέχρι τη διάρροια και το κοινό κρύωμα, υπάρχουν φυσικές λύσεις που είναι οικονομικές, αποτελεσματικές και φιλικές προς τον οργανισμό μας.
Σημαντικό είναι στις σπιτικές συνταγές να χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας υλικά. Καλό είναι τα βότανα που επιλέγουμε να είναι όσο το δυνατόν άγρια και αγνά ή βιολογικά, το ίδιο και τα μπαχαρικά. Αν χρησιμοποιούμε φλούδες φρούτων ή εσπεριδοειδών θα πρέπει τα φρούτα να είναι ακέρωτα, κατά προτίμηση βιολογικά, και πολύ προσεκτικά πλυμένα.
Οι φυσικές λύσεις βασίζονται στη γνώση και στην παράδοση, αλλά δεν αντικαθιστούν τη συμβουλή γιατρού σε σοβαρότερες περιπτώσεις ή αν πάσχουμε από κάποια ασθένεια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στα βότανα που χρησιμοποιούμε σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού. Πριν πάρουμε οποιοδήποτε βότανο, συμβουλευόμαστε πρώτα τον γιατρό μας.
Ας δούμε αναλυτικά μερικές καθημερινές παθήσεις και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε φυσικά.
Φυσικές λύσεις για τις πιο κοινές καθημερινές παθήσεις
Τι να κάνεις αν έχεις πονοκέφαλο ή ημικρανία
Κομπρέσα με αιθέρια έλαια
Σε 500 ml κρύο ή παγωμένο νερό, προσθέτουμε 3-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή αιθέριο έλαιο μέντας. Βουτάμε μέσα ένα καθαρό πανί, το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε στο μέτωπο ή πίσω από τον αυχένα για 10-15 λεπτά.
Η λεβάντα βοηθά στη χαλάρωση και την ανακούφιση από τον πόνο και η μέντα είναι πολύ βοηθητική στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο.
Αφέψημα μέντας, χαμομηλιού ή μαντουράνας
Σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μέντα ή χαμομήλι ή μαντζουράνα και αφήνουμε για 5 λεπτά. Ιδανικά σκεπάζουμε το φλιτζάνι για να μην χαθούν οι σπουδαίες ιδιότητες των βοτάνων. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και απολαμβάνουμε το αφέψημα.
Το αφέψημα μέντας έχει δροσιστική δράση και βοηθά στην ανακούφιση από την ένταση, ενώ το χαμομήλι είναι χαλαρωτικό. Η μαντζουράνα είναι επίσης γνωστή για την αναλγητική και χαλαρωτική της δράση, και ένα ρόφημα από μαντζουράνα καλής ποιότητας είναι ιδανικό για πονοκεφάλους και ημικρανίες.
Βότανα για το άγχος, το στρες και την αϋπνία
Αφέψημα με χαμομήλι, τίλιο και μέλι
Ανακατεύουμε ίση ποσότητα τίλιου και χαμομηλιού. Σε φλιτζάνι με βραστό νερό βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα που ετοιμάσαμε, σκεπάζουμε το φλιτζάνι και αφήνουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώνουμε, προσθέτουμε λίγο μέλι και πίνουμε το αφέψημα ζεστό πριν τον ύπνο ή και οποιαδήποτε άλλη στιγμή μέσα στη μέρα θέλουμε να χαλαρώσουμε.
Αφέψημα με 6 υλικά
Ενώνουμε ίση ποσότητα από κάθε ένα από τα παρακάτω υλικά (αν δεν έχουμε κάτι από αυτά μπορούμε απλώς να το παραλείψουμε). Για μία κούπα βραστό νερό, βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα που φτιάξαμε, αφήνουμε για 5 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε.
- 1 μέρος χαμομήλι (ηρεμεί και χαλαρώνει).
- 1 μέρος λεβάντα (έχει καταπραϋντικές και ηρεμιστικές ιδιότητες).
- 1 μέρος μελισσόχορτο (μειώνει το άγχος και προάγει την ηρεμία).
- 1 μέρος βαλεριάνα ή πασιφλόρα (για βαθύ ύπνο).
- 1/2 μέρος τριαντάφυλλο, τα αποξηραμένα πέταλα (δίνει υπέροχη γεύση και χαλαρώνει το μυαλό).
- 1/2 μέρος τίλιο (αντιμετωπίζει την ένταση και μειώνει τους πονοκεφάλους).
Φυσικές λύσεις για τη δυσπεψία
Έγχυμα με δυόσμο
Ο δυόσμος διευκολύνει την πέψη. Βράζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα φύλλα δυόσμου σε ένα φλιτζάνι νερό για 5-7 λεπτά και πίνουμε όσο είναι ζεστό.
Αφέψημα με γλυκάνισο
Ο γλυκάνισος βοηθά στη μείωση του φουσκώματος και των αερίων. Φτιάχνουμε αφέψημα, βάζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά σουρώνουμε. Το πίνουμε ζεστό ή χλιαρό μετά από γεύμα.
Αφέψημα μαραθόσπορου
Ο μαραθόσπορος χρησιμοποιείται για τη μείωση της δυσφορίας και των αερίων. Μπορούμε να μασήσουμε μερικούς σπόρους μάραθου μετά το φαγητό ή να ετοιμάσουμε αφέψημα, ρίχνοντας με ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Το αφήνουμε 5 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε.
Ζεστό νερό με λεμόνι και μέλι
Το λεμόνι βοηθά στην εξισορρόπηση των οξέων του στομάχου, ενώ το μέλι μάς ωφελεί με τις καταπραϋντικές του ιδιότητες.
Πώς θα απαλλαγείς από τον πονόλαιμο
Γαργάρες με ζεστό αλατόνερο
Διαλύουμε μισό κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και κάνουμε γαργάρες 3-4 φορές την ημέρα. Το γιατροσόφι αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.
Έγχυμα με φασκόμηλο και μέλι
Το φασκόμηλο έχει αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ το μέλι μαλακώνει τον λαιμό. Βράζουμε μία κουταλιά της σούπας φασκόμηλο σε ένα φλιτζάνι νερό και προσθέτουμε λίγο μέλι πριν το πιούμε. Με το ίδιο μείγμα μπορούμε να κάνουμε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα.
Έγχυμα μολόχας
Η μολόχα ανακουφίζει από τον ερεθισμό και μαλακώνει τον λαιμό. Βράζουμε τη μολόχα για 5-10 λεπτά και πίνουμε ως το έγχυμα σκέτο ή με λίγο μέλι.
Αφέψημα με κουρκουμά, τζίντζερ και μέλι
Η αντιφλεγμονώδης και αντιμικροβιακή τους δράση κάνουν τον κουρκουμά και το τζίντζερ ιδανικά για την καταπολέμηση του πονόλαιμου, ιδιαίτερα όταν συνδυαστούν με μέλι. Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά και 1/2 τζίντζερ σε σκόνη. Αφήνουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε μέλι και πίνουμε.
Έγχυμα με φρέσκο τζίντζερ, κουρκουμά και μέλι
Βράζουμε μερικές φέτες φρέσκο τζίντζερ σε νερό για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε μισό κουταλάκι κουρκουμά σε μια κούπα από το ζεστό έγχυμα τζίντζερ. Προσθέτουμε λίγο μέλι και αν θέλουμε και λίγο λεμόνι.
Οι φυσικές λύσεις που αντιμετωπίζουν τον βήχα
Έγχυμα με θυμάρι
Το θυμάρι είναι εξαιρετικό για τον ξηρό ή τον παραγωγικό βήχα. Βράζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι σε ένα φλιτζάνι νερό για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και το πίνουμε ζεστό με λίγο μέλι.
Μέλι με λεμόνι
Ανακατεύουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι με λίγες σταγόνες λεμόνι και το πίνουμε σιγά-σιγά.
Βήχιο με γλυκόριζα
Το βήχιο είναι βότανο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να βοηθήσει στη θεραπεία του βήχα, του άσθματος, και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων λόγω των αντισπασμωδικών του ιδιοτήτων. Περιέχει αλκαλοειδή, όπως η υοσκυαμίνη και η σκοπολαμίνη, που έχουν καταπραϋντική δράση στους μυς του αναπνευστικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον βήχα. Ωστόσο, το βήχιο είναι ένα δηλητηριώδες φυτό και πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή. Η κακή ή υπερβολική χρήση του μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες.
Η γλυκόριζα έχει καταπραϋντικές ιδιότητες για τον λαιμό και βοηθά στη μείωση του βήχα, ενώ παράλληλα δίνει γλυκιά γεύση. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγα κομματάκια γλυκόριζας συνδυασμένα με το βήχιο (ή άλλο αφέψημα). Η γλυκόριζα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα με υψηλή πίεση ή καρδιολογικά προβλήματα.
Όσα βοηθούν στην απλή ίωση
Αφέψημα με τζίντζερ, μέλι, πιπέρι καγιέν και λεμόνι
Το τζίντζερ καταπραΰνει τη φλεγμονή, το πιπέρι καγιέν βοηθά στη διεύρυνση των αεραγωγών και στην αποσυμφόρηση, αφού περιέχει καψαϊκίνη, η οποία έχει θερμαντική δράση και βοηθά στην αποβολή της βλέννας.
Το λεμόνι και το μέλι ενισχύουν το ανοσοποιητικό και το μέλι είναι καταπραϋντικό. Αυτό το μείγμα βοηθά σε όλα τα συμπτώματα της κοινής γρίπης.
Σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό, προσθέτουμε ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν και ¼ κ.γ. σκόνη (ή φρέσκο τριμμένο) τζίντζερ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν τα υλικά στο νερό. Προσθέτουμε το μέλι και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον χυμό από ένα λεμόνι και μία κουταλιά της σούπας μέλι καλής ποιότητας. Ανακατεύουμε καλά και το πίνουμε ζεστό.
Ζεστό νερό με κουρκουμά και μέλι
Ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς σε σκόνη (κατά προτίμηση βιολογικός), διαλυμένος σε ζεστό νερό, μαζί με λίγο μέλι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε τον κουρκουμά στις σούπες μας.
Αντιμετώπισε το hangover με φυσικές λύσεις
Σε περίπτωση hangover πίνουμε καταρχάς πολύ νερό για να ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας που έχει αφυδατωθεί.
Έγχυμα με μέντα ή τζίντζερ
Η μέντα ανακουφίζει από τη ναυτία, το ίδιο και το τζίντζερ, ενώ μειώνει και τον ερεθισμό στο στομάχι. Βράζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού μέντα ή μερικές φέτες φρέσκο τζίντζερ σε νερό, σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό. Αν θέλουμε προσθέτουμε μέλι.
Νερό καρύδας
Το νερό καρύδας είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες και μας βοηθά να ενυδατωθούμε.
Νερό με αλάτι και σόδα
Σε ένα ποτήρι κρύο νερό προσθέτουμε 1/4 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε καλά και πίνουμε. Μετά από την κατανάλωση αλκοόλ, το σώμα είναι αφυδατωμένο. Το αλάτι και η σόδα βοηθούν στην αποκατάσταση των χαμένων ηλεκτρολυτών και στη γενικότερη αναζωογόνηση του οργανισμού.
Τι να κάνεις όταν έχεις διάρροια
Μαύρο τσάι με λεμόνι
Ετοιμάζουμε ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι και στύβουμε μέσα χυμό από μισό λεμόνι.
Νερό από ρύζι
Βράζουμε ρύζι και κρατάμε το νερό, το οποίο πίνουμε ζεστό ή χλιαρό.
Αφέψημα ρίγανης
Η ρίγανη είναι ένα μαγικό βότανο με αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη διάρροια που προκαλείται από λοιμώξεις.
Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη (κατά προτίμηση άγρια ή βιολογική) σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Το αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε 2-3 φορές την ημέρα. Εναλλακτικά και για πιο δυνατά αποτελέσματα προσθέτουμε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο ρίγανης σε ένα λίτρο νερό και το πίνουμε μέσα στην μέρα.
Πώς θα αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα
Αφέψημα με φύλλα σέννα
Το τσάι από φύλλα Αλεξανδρείας (λέγονται και Αιγύπτου ή Σέννα) βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο γιατί μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές ενοχλήσεις. Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από τα φύλλα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, αφήνουμε για 5 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε.
Νερό από δαμάσκηνα και λιναρόσπορο
Από το προηγούμενο βράδυ ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό μία κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο και 2-3 δαμάσκηνα. Καλύπτουμε το ποτήρι και το αφήνουμε όλη νύχτα. Το πρωί σουρώνουμε και πίνουμε.
Νερό με λεμόνι, μέλι και ελαιόλαδο
Σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό ρίχνουμε μερικές σταγόνες λεμόνι, λίγο μέλι και λίγο ελαιόλαδο. Το μείγμα αυτό βοηθά στη διευκόλυνση της πέψης και στη φυσική κινητικότητα του εντέρου.
Βότανα για τους πόνους περιόδου
Έγχυμα με χαμομήλι και κανέλα
Το χαμομήλι χαλαρώνει τις κράμπες, ενώ η κανέλα βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος. Βράζουμε ένα ξυλάκι κανέλας σε νερό για 5-10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το χαμομήλι. Αφήνουμε να σταθεί 5-10 λεπτά και σουρώνουμε. Πίνουμε ζεστό ή χλιαρό.
Αφέψημα δυόσμου
Ο δυόσμος είναι γνωστός για τις σπασμολυτικές του ιδιότητες και βοηθά στη μείωση της έντασης των πόνων. Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δυόσμο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, αφήνουμε για 5 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε.
Κομπρέσα με αιθέριο έλαιο λεβάντας ή μαντζουράνας
Διαλύουμε 3-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή μαντζουράνας σε 500 ml ζεστό νερό. Τοποθετούμε την κομπρέσα στην κοιλιά για να χαλαρώσουμε τους μυς και να μειώσουμε την ένταση και τις κράμπες.
Λύσεις για τη ναυτία
Έγχυμα με τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι εξαιρετικό για τη ναυτία. Βράστε φρέσκες φέτες σε νερό, σουρώστε και πιείτε αργά.
Λεμονόνερο
Ανακατέψτε φρέσκο χυμό λεμονιού σε νερό και πιείτε το για να μειώσετε τη ναυτία.