ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΣΑΟΥΝΑ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΟΥ ΤΗ!
Όλο και περισσότερες μελέτες συνηγορούν στα οφέλη που έχει η σάουνα, τόσο για τη σωματική υγεία όσο και και για την ψυχική.
Η σάουνα είναι μια συνήθεια που για πολύ καλούς λόγους έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής ως μέθοδος χαλάρωσης σε γυμναστήρια και wellness centers ανά τον κόσμο – ακόμα και στη χώρα μας, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες σχεδόν κατά τους 6 μήνες του έτους. Στη σάουνα οι περισσότεροι άνθρωποι χαλαρώνουν, ενώ απολαμβάνουν και ορισμένα οφέλη σημαντικά για την υγεία.
Σύμφωνα με έρευνες, η κλασική φινλανδικού τύπου σάουνα –το ξύλινο αυτό σπιτάκι μέσα στο οποίο δημιουργούνται συνθήκες ξηρής θερμότητας που μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 60 βαθμούς Κελσίου– μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος, αλλά και τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων.
Άλλη μελέτη σε άτομα που χρησιμοποιούν συχνά τη σάουνα του γυμναστηρίου αναφέρει ότι, αφού την έβαλαν στη ζωή τους, παρατηρήσαν πως αυξήθηκε η ενέργειά τους, βελτιώθηκε η διάθεση και ο ύπνος τους, ενώ σε πολλούς μειώθηκε η υπέρταση.
Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ειδικοί τονίζουν ότι η χρήση σάουνας έχει και περιορισμούς που χρειάζεται κανείς να γνωρίζει για να μην δημιουργηθούν προβλήματα εξαιτίας της.
Γιατί έχει νόημα να βάλεις τη σάουνα στη ζωή σου;
– Γιατί μπορεί να μειώσει την υπέρταση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακό επεισόδιο και αφορά τεράστιο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν εξετάσει κατά πόσο η χρήση σάουνας μπορεί να συμβάλει στη μείωση της υπέρτασης και τα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά – ωστόσο, όλες έχουν επικεντρωθεί σε άτομα που υποφέρουν ούτως ή άλλως από υψηλή αρτηριακή πίεση. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι οι μετρήσεις έδειξαν πως βγαίνοντας από τη σάουνα η πίεση των ατόμων αυτών ήταν μειωμένη, τα αποτελέσματα σχετικά με τη χρήση της δεν παύουν να είναι ενθαρρυντικά.
ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΣΑΟΥΝΑ 4-7 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΧΟΥΝ 47% ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΑΠΟ ΟΣΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.
Άλλη μελέτη, η οποία έγινε σε 16 άτομα με υπέρταση που δεν έχουν υποβληθεί σε κάποια αγωγή, σύγκρινε την επίδραση που είχε πάνω τους η σάουνα γενικά και τη σάουνας μετά τη γυμναστική ειδικότερα, και έδειξε ότι και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε σαφής μείωση της πίεσης.
Τέλος, άλλη μεγάλη μελέτη που έγινε σε 1.600 άτομα τα οποία χρησιμοποιούν τη σάουνα χρόνια έδειξε ότι όσοι κάνουν 4-7 φοράς ανά εβδομάδα έχουν 47% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση από αυτούς που τη χρησιμοποιούν μόνο μία φορά την εβδομάδα. Φυσικά, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη ότι κάποιος που έχει τον χρόνο για σάουνα σχεδόν καθημερινά ίσως ούτως ή άλλως να έχει λιγότερο στρες, άρα και μικρότερο κίνδυνο για υπέρταση. Ωστόσο, το 47% δεν παύει να είναι σημαντικό ποσοστό.
– Γιατί ενισχύει την υγεία της καρδιάς
Κάποιοι επιστήμονες ασχολήθηκαν με την επίδραση της σάουνας στην υγεία της καρδιάς γενικότερα και βρήκαν ότι τα άτομα που την απολάμβαναν περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα είχαν μικρότερο κίνδυνο για:
- Αιφνίδιο καρδιακό θάνατο
- Θανατηφόρα στεφανιαία νόσο
- Θανατηφόρα καρδιαγγειακά νοσήματα
- Θάνατο από άλλες αιτίες
Ακόμα περισσότερα οφέλη φάνηκε να έχουν τα άτομα που περνούν περισσότερο χρόνο σε αυτήν.
Τέλος, ερευνητές που μελέτησαν τη χρήση σάουνας από 1.600 ενήλικες άνω των 40 ετών σε βάθος 15ετίας βρήκαν ότι αυτοί που την επέλεγαν 4-7 φορές την εβδομάδα είχαν 62% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό, συγκριτικά με αυτούς που τη χρησιμοποιούσαν 1 φορά την εβδομάδα.
– Η σάουνα μπορεί να βοηθά στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις
Οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις έχουν να κάνουν με τη βραδεία, μη αναστρέψιμη έκπτωση της υγείας του εγκεφάλου. Περιλαμβάνουν τη νόσο Πάρκινσον, καθώς και τις άνοιες, όπως το Άλτσχαιμερ.
Καθώς οι παθήσεις αυτές σχετίζονται με αλλαγές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ορισμένοι επιστήμονες αναρωτήθηκαν κατά πόσο η σάουνα θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στην αποτροπή τους.
Μελέτη σε βάθος 20ετίας σε 2.315 υγιείς ενήλικες ηλικίας 42-60 ετών έδειξε ότι όσοι έκαναν σάουνα για 4-7 φορές ανά εβδομάδα είχαν κατά 60% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια κάποια στιγμή στη ζωή τους.
– Γιατί ενισχύει την υγεία των πνευμόνων
Πέρα από το κυκλοφορικό, η σάουνα δείχνει να έχει οφέλη και στην υγεία των πνευμόνων, αφού η τακτική χρήση της συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για αναπνευστικά προβλήματα ή λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως η πνευμονία.
Επίσης, μελέτες από τη δεκαετία του 1980 δείχνουν ότι η σάουνα μπορεί να ανακουφίζει τα συμπτώματα της αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, πάθησης που προκαλείται από βλάβη στους πνεύμονες, η οποία δυσκολεύει την αναπνοή.
– Η σάουνα συμβάλλει και στην ψυχική υγεία
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Circumpolar Health τον Δεκέμβριο του 2024 έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν σάουνα συχνά ανέφεραν λιγότερους πόνους, χαμηλότερα ποσοστά άγχους, περισσότερη ενέργεια, αυξημένα επίπεδα χαράς, καλύτερο ύπνο και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί οι σωματικές επιπτώσεις της σάουνας είναι παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν στον οργανισμό έπειτα από μέτρια άσκηση. Επιπλέον, η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να βοηθά στην έκλυση ενδορφινών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του πόνου και βελτιώνουν τη διάθεση.
Πότε χρειάζεται προσοχή
Καθώς οι παραπάνω μελέτες έχουν τους περιορισμούς τους (είτε έγιναν σε πολύ συγκεκριμένο δείγμα ανθρώπων, είτε πραγματοποιήθηκαν σε εύπορες χώρες, όπου οι άνθρωποι ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα υγείας), χρειάζεται να ληφθεί υπόψη ότι, παρόλο που η σάουνα είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους, μπορεί να ενέχει και κινδύνους.
Έτσι, πριν βάλεις τη σάουνα στη ζωή σου, φρόντισε να έχεις έγκριση από γιατρό και λάβε υπόψη τα εξής:
- Η χρήση της δεν συνιστάται αν έχεις καταναλώσει αλκοόλ ή αν λαμβάνεις ορισμένα φάρμακα.
- Η παραμονή στη σάουνα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15-20 λεπτά.
- Βγαίνοντας από τη σάουνα, προσπάθησε να «ρίξεις θερμοκρασία» σταδιακά.
- Πιες πολύ νερό για να αναπληρώσεις τα υγρά που έχασες μέσω του ιδρώτα.
- Αν υποφέρεις από κάποια ίωση ή κάποια λοίμωξη, απόφυγέ τη.
- Αν αρχίσεις να μη νιώθεις καλά ενώ είσαι μέσα, βγες αμέσως.