ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΟΙΑΣ
Αναρωτιέσαι πώς θα ενισχύσεις τη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου; Υπάρχει ένα είδος άσκησης που μπορεί να μειώσει ακόμα και τον κίνδυνο άνοιας.
Η σωματική δραστηριότητα συγκαταλέγεται στις συνήθειες που μπορούν να επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής μας. Όλα τα είδη άσκησης είναι ευεργετικά, ενώ συχνά ο συνδυασμός διαφορετικών ειδών (βάρη και τρέξιμο, για παράδειγμα) προσφέρει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη.
Καθένας μας επιλέγει τη γυμναστική που του αρέσει ανάλογα με τις ανάγκες, τους στόχους και τις δυνατότητές του. Πολλές φορές πρέπει να δοκιμάσεις διαφορετικά είδη προπόνησης για να καταλήξεις σε αυτό που τελικά σου ταιριάζει. Άλλες φορές, το σώμα σου σε καθοδηγεί. Για παράδειγμα, μπορεί να σε πονάνε οι αρθρώσεις των γονάτων σου όταν κάνεις καθίσματα και γι' αυτό να προτιμάς μια χαμηλής έντασης άσκηση, όπως η γυμναστική στο νερό.
Ποια άσκηση μπορεί να προλάβει την άνοια;
Υπάρχει ένα είδος άσκησης που γυμνάζει παράλληλα σώμα και μυαλό. Για την ακρίβεια, μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα διάγνωσης άνοιας. Αυτό διαπίστωσε παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Endocrinology. Σύμφωνα με αυτή, τα άτομα που έκαναν 3 φορές την εβδομάδα μέτρια έως έντονη αερόβια άσκηση, η οποία αυξανόταν σε ένταση κατά τη διάρκεια της 6μηνης μελέτης, παρουσίασαν ενίσχυση σε υγιείς βιοδείκτες του εγκεφάλου.
Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 23 ενήλικες προχωρημένης μέσης ηλικίας, με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη, και εξέτασαν τρεις συγκεκριμένους βιοδείκτες που εμπλέκονται στη μάθηση και τη μνήμη. Στους μισούς ανατέθηκε να ακολουθήσουν τα «κλασικά πρότυπα σωματικής δραστηριότητας» (τα οποία περιλάμβαναν λιγότερα από τα συνιστώμενα 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα), ενώ στους άλλους μισούς ανατέθηκε «ενισχυμένη σωματική δραστηριότητα» ή 3 εβδομαδιαίες συνεδρίες cardio άσκησης που γίνονταν σταδιακά πιο απαιτητικές κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Η ομάδα της ενισχυμένης σωματικής δραστηριότητας παρουσίασε θετικές αλλαγές τόσο στους μεταβολίτες του εγκεφάλου όσο και στο μικροβίωμα του εντέρου. Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης στην εγκεφαλική λειτουργία και υγεία σε ασυμπτωματικά άτομα που διέτρεχαν κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Και άλλες έρευνες επιβεβαιώνουν
Η έρευνα αυτή δεν είναι η μοναδική που έχει καταλήξει σε τέτοιου είδους συμπεράσματα. Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αερόβια άσκηση (δηλαδή οποιαδήποτε μορφή cardio άσκησης, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία και ο χορός) μπορεί να ενισχύσει την ποσότητα της φαιάς και λευκής ουσίας στον εγκέφαλο και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να διατηρήσει ή ίσως και να βελτιώσει τη μνήμη.
Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η έντονη άσκηση είναι αυτή που έχει τα μεγαλύτερα οφέλη για τον εγκέφαλο, ενώ θετικά μπορούν να λειτουργήσουν και εργασίες όπως το να ασχολείται κανείς με τις δουλειές του σπιτιού.
Ιδέες για να ξεκινήσετε
Αν θέλετε να βοηθήσετε κι εσείς τον εγκέφαλό σας αλλά δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε, σας έχουμε μερικές ιδέες:
- Βάλτε στη ζωή σας το περπάτημα.
- Κάντε ποδήλατο επιλέγοντας όμορφες διαδρομές στην πόλη ή την εξοχή ή προπονηθείτε στο ποδήλατο του γυμναστηρίου.
- Γραφτείτε στο κολυμβητήριο της γειτονιάς.
- Για πιο έντονη άσκηση, προτιμήστε το τρέξιμο.
- Επιλέξτε κάποιο μηχάνημα cardio στο γυμναστήριο, όπως το ελλειπτικό ή το κωπηλατικό.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.