ΑΥΤΗ Η FITNESS ΤΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΣΕ ΒΛΑΨΕΙ
Νέα έρευνα εστίασε σε αναρτήσεις που κάνουν fitness influencers στα social media για να διαπιστώσει ποιο είδος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην διάθεση και τα συναισθήματά σου.
Η σωματική άσκηση σε βοηθάει να ελέγξεις το βάρος σου, αυξάνει τις ενδορφίνες σου και σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Συνήθως. Γιατί όπως προέκυψε από νέα έρευνα, η τάση που θέλει τους ανθρώπους που ασκούνται να συγκρίνονται με fitness influencers στα social media έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα: Τους κάνει να μην νιώθουν καλά με τον εαυτό τους.
Όταν σκρολάρεις στο Instagram ή στο TikTok, είναι σχεδόν αδύνατο να μην δεις αναρτήσεις από κάποιον σούπερ γυμνασμένο fitness influencer που διαφημίζει τι τρώει μέσα στη μέρα, ή την πολύ σύντομη πρωινή του προπόνηση (ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαζόταν ώρες άσκησης την ημέρα για να έχει αυτούς τους κοιλιακούς).
Πολλοί από αυτούς τους λογαριασμούς υποτίθεται ότι προωθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά στην πραγματικότητα πωλούν προϊόντα και views. Όπως προκύπτει, η έκθεση σε περιεχόμενο που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να προσφέρει κάποιου είδους έμπνευση και κινητοποίηση για ένα πιο υγιή και δραστήριο τρόπο ζωής μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Μια πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα είχε ως στόχο να εξετάσει τις επιπτώσεις τριών δημοφιλών τάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
- fitspiration,
- body positivity»,
- body neutrality.
Η έρευνα εξέτασε τις επιπτώσεις που μπορεί να είχαν αναρτήσεις που εμπίπτουν στις τρεις αυτές κατηγορίες στη συναισθηματική κατάσταση των γυναικών.
Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Ιουνίου 2024 στο περιοδικό Body Image, μια ομάδα τεσσάρων Γερμανών ερευνητών με ειδίκευση στην κλινική ψυχολογία και την ψυχοθεραπεία ανέθεσε σε τυχαίο δείγμα 382 γυναικών (172 με διατροφικές διαταραχές και 210 χωρίς), να δουν 30 fitness αναρτήσεις στο Instagram που ανήκαν σε μία από τις τρεις κατηγορίες:
- Οι αναρτήσεις της κατηγορίας «Fitspiration» παρουσίαζαν αδύνατες μυώδεις γυναίκες, που προωθούσαν την υγεία και τη γυμναστική.
- Οι αναρτήσεις της κατηγορίας «Body positivity» παρουσίαζαν εικόνες πληθωρικών γυναικείων σωμάτων, που ενθάρρυναν την αγάπη για το σώμα και τον εαυτό.
- Οι αναρτήσεις της κατηγορίας «Body Neutrality» περιλάμβαναν περιεχόμενο και κείμενα που επικεντρώνονταν στην εκτίμηση της λειτουργικότητας του σώματος.
Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη δυσαρέσκεια για το σώμα και τη διάθεσή τους τόσο πριν όσο και μετά την προβολή των σχετικών αναρτήσεων. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Η προβολή εικόνων «fitspiration» αύξησε τη δυσαρέσκεια για το σώμα τους, ενώ τόσο οι αναρτήσεις «body positivity» όσο και οι αναρτήσεις «body neutrality» οδήγησαν σε μείωση των αρνητικών συναισθημάτων για το σώμα τους.
Όσον αφορά τη συναισθηματική κατάσταση και τη διάθεσή τους, οι αναρτήσεις «fitspiration» οδήγησαν σε μείωση των θετικών συναισθημάτων αλλά δεν είχαν καμία επίδραση στα αρνητικά συναισθήματα. Οι fitness αναρτήσεις «body positivity» διατήρησαν τα θετικά συναισθήματα και μείωσαν τα αρνητικά, ενώ είναι ενδιαφέρον ότι παρά τη μείωση της αρνητικής διάθεσης, οι αναρτήσεις «body neutrality» μείωσαν επίσης και τη θετική διάθεση των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα αυτών των τάσεων ταυτίζονταν τόσο για τις γυναίκες με ή χωρίς διατροφικές διαταραχές.
Αν χρειάζεσαι λίγη έμπνευση ή λίγη έξτρα κινητοποίηση για να πας για τρέξιμο ή προπόνηση, μην αναζητήσεις λοιπόν τη λύση στο κινητό σου, αφού το πιθανότερο είναι πως αυτό θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Καλύτερα θα ήταν να την αναζητήσεις στην πραγματική ζωή ή στις συμβουλές ενός γυμναστή ή ενός διατροφολόγου.