Credit: https://damimmoelina.com

ΑΥΤΗ Η ΜΠΡΟΥΣΚΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΜΠΕΡΓΚΑΜΟ

Δοκιμάσαμε στο Μπέργκαμο την ωραιότερη μπρουσκέτα που έχουμε γευτεί ποτέ και βρήκαμε τη συνταγή για να την ετοιμάσεις στο σπίτι!

Το Μπέργκαμο είναι η πόλη της Ιταλίας που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας Covid-19. Ποιος ξεχνά τα καραβάνια με νεκροφόρες που ίσως μας επηρέασαν περισσότερο από οποιαδήποτε ιατρική έκκληση προκειμένου να δούμε πραγματικά στα σοβαρά τη νόσο, παίρνοντας όσο το δυνατόν πιο αυστηρά μέτρα προστασίας; Στο μυαλό μου τότε το Μπέργκαμο ήταν μια πόλη-φάντασμα. Η συγκίνηση που ένιωσα όταν τον περασμένο μήνα βρέθηκα εκεί και την είδα να σφύζει από ζωή, γεμάτη επισκέπτες και πολύβουα καταστήματα, δεν περιγράφεται!

Το Μπέργκαμο, αυτή τη μεσαιωνική πόλη της Λομβαρδίας στη βόρεια Ιταλία, αξίζει να το επισκεφθείς ούτως ή άλλως αν βρεθείς στο Μιλάνο, από το οποίο απέχει μόλις μία ώρα. Φτάνοντας εκεί θα διαπιστώσεις ότι η πόλη ουσιαστικά χωρίζεται στα δύο: στην κάτω πόλη με τις μεγάλες πλατείες, τους πλακόστρωτους πεζοδρόμους και τα σύγχρονα καταστήματα, και στην άνω πόλη, τη λεγόμενη Città Alta, στην οποία μπορείς να φτάσεις χρησιμοποιώντας το τελεφερίκ.

Εκεί σε περιμένει ένα διαφορετικό περιβάλλον, μια πραγματική, υπέροχα διατηρημένη καστροπολιτεία, με τη γραφική πλατεία Vecchia και την Porta San Giacomo, που οδηγεί στα βενετσιάνικα τείχη από τα οποία μπορείς να απολαύσεις πανοραμική θέα της πόλης.

Αυτή η μπρουσκέτα είναι λόγος για να πας στο Μπέργκαμο
Έλενα Μπούλια

Την άνω πόλη πρέπει να την περπατήσεις, να χαθείς στα στενά της, να φωτογραφίσεις κάθε της γωνιά και τότε κάποια στιγμή, ειδικά όταν θα περνάς από τα αμέτρητα ταχυφαγία με τις τοπικές λιχουδιές, σίγουρα θα σου ανοίξει ο όρεξη. Εμείς δεν παρασυρθήκαμε από τα λαχταριστά panini και τις πίτσες, παρά καθίσαμε σε ένα εστιατόριο.

Αυτή η μπρουσκέτα είναι λόγος για να πας στο Μπέργκαμο
Έλενα Μπούλια

Τότε ήταν που είχα την τύχη να δοκιμάσω την ωραιότερη μπρουσκέτα που έχω φάει ποτέ στη ζωή μου: Φρέσκο τραγανό ψωμάκι καλυμμένο με ένα μείγμα μπλε τυριού και λουκάνικου που γλυκαίνει στο τέλος από μέλι και ώριμες φετούλες αχλαδιού! Τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψω τη νοστιμιά αυτή.

Και επειδή πιστεύω βαθιά ότι τα ωραία πρέπει να μοιράζονται, κατάφερα να βρω τη συνταγή για να μπορέσεις να την δοκιμάσεις κι εσύ.

Την ωραιότερη μπρουσκέτα της ζωής σου θα τη γευτείς στο «Μimi – La Casa dei Sapori»

Στον κεντρικό δρόμο Via Bartolomeo Colleoni, στον αριθμό 26, βρίσκεται το «Mimi» ή αλλιώς «Το Σπίτι των Γεύσεων» στο οποίο βρεθήκαμε εντελώς τυχαία και το επιλέξαμε γιατί, παρά το τουριστικό σημείο, έμοιαζε τίμια παραδοσιακό.

Επειδή η μπρουσκέτα στην Ιταλία επιβάλλεται, παραγγείλαμε μεταξύ άλλων από το μενού τις «Bruschette del Goloso». Όπως μάθαμε, πρόκειται για ένα τυπικό τοπικό ορεκτικό, τα φρέσκα υλικά του οποίου προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Μπέργκαμο.

Όπως χαρακτηριστικά μου είπαν οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου, το πιάτο αυτό «είναι ένας φόρος τιμής στην ιταλική κουζίνα, που πάντα ξέρει πώς να τιμά τα τοπικά προϊόντα με καινοτόμες και χορταστικές συνταγές»,

Πώς παρασκευάζεται;

Για να ετοιμάσεις αυτή την μπρουσκέτα χρειάζεσαι φρέσκο τραγανό ψωμί, τύπου μπαγκέτα, τις φέτες του οποίου θα γκρατινάρεις για να ενισχύσεις τη γεύση και την υφή του.

(Σύμφωνα με τον σεφ Πάνο Ιωαννίδη «γκρατινάρω» σημαίνει: δημιουργώ μια χρυσοκάστανη κρούστα πάνω στο φαγητό. Στρώνω στην επιφάνειά του τυρί, φρυγανιά και βούτυρο και το βάζω στον φούρνο, συνήθως μέσα σε σχετικά ρηχό πυρίμαχο σκεύος. Στη συνέχεια το ψήνω στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να σχηματιστεί μια κρούστα, που θα δώσει χρώμα και επιπλέον γεύση στο φαγητό. Προσωπικά έχω την αίσθηση πως στην περίπτωση των εν λόγω μπρουσκετών δεν χρησιμοποιήθηκε τυρί, θα δεις παρακάτω γιατί).

Πάνω στο γκρατιναρισμένο ψωμί στρώνεται ένα άλειμμα από ψιλοκομμένο χωριάτικο λουκάνικο, τοπικής προέλευσης, το οποίο έχει μαγειρευτεί και αναμειχθεί με το κρεμώδες και ελαφρώς πικάντικο τυρί buffalo blue, ένα μπλε τυρί σπουδαίου χαρακτήρα, σύμφωνα με τον σεφ.

Αυτή η μπρουσκέτα είναι λόγος για να πας στο Μπέργκαμο
Credit: https://damimmoelina.com

Οι μπρουσκέτες στη συνέχεια περιχύνονται με μέλι από τα βουνά του Μπέργκαμο, το οποίο τους προσδίδει μια ραφιναρισμένη γλυκάδα, «εξισορροπώντας τις αλμυρές νότες και εντείνοντας το αρωματικό προφίλ του πιάτου».

Τέλος, γαρνίρονται με λεπτές φετούλες φρέσκου ώριμου αχλαδιού, που είναι ζουμερό, γλυκό και απαλό στην υφή, καθώς και με μία κομπόστα ψιλοκομμένων φρούτων από την Κρεμόνα, τονίζοντας έτσι τον τοπικό χαρακτήρα της συνταγής.

«Μαζί όλα αυτά τα υλικά δημιουργούν μία πολυαισθητηριακή εμπειρία που αξίζει ο καθένας να δοκιμάσει!» καταλήγει ο σεφ του εστιατορίου και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο.

Επισκεφθείτε το «Μimi – La Casa dei Sapori» στη Via Bartolomeo Colleoni, 26, στο Bergamo, τηλ. +39 035 236263.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.