ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ ΚΑΙ ΣΩΣΕ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟ
Το να ανεβαίνεις σκάλες καθημερινά μπορεί να γίνει σύμμαχος της υγείας σου, μειώνοντας τον κίνδυνο για μια δυσλειτουργία της καρδιάς που μπορεί να αποβεί μοιραία.
Η καρδιά μας περνάει πολλά, ειδικά στη σύγχρονη εποχή που βάλλεται από παντού, προκαλώντας μας άγχος για τα πάντα. Μοιραία, η κολπική μαρμαρυγή, δηλαδή το φτερούγισμα στην καρδιά που μπορεί να προκληθεί από πολλούς λόγους (υψηλή αρτηριακή πίεση, λοιμώξεις στο στήθος, υπερδραστήριο θυρεοειδή, μεγάλη ποσότητα καφέ ή αλκοόλ κ.ά.) έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο. Πόσο σύνηθες;
Μεταξύ 2010 και 2019, τα κρούσματα παγκοσμίως ανήλθαν από 33,5 εκατομμύρια σε 59 εκατομμύρια. Ο αφρόντιστος ακανόνιστος χτύπος της καρδιάς οδηγεί στον θάνατο 1 στα 25 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ μετά την ηλικία των 45 ετών απειλεί την υγεία 1 στους 3-5 ανθρώπους. Μάλιστα, έχει εκτιμηθεί πως έως το 2060 η κολπική μαρμαρυγή θα πλήττει 17,9 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στην Ευρώπη.
Στα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνονται ο πόνος στο στήθος, η ζάλη και η κόπωση, ωστόσο πολλοί δεν τους δίνουν σημασία μέχρι να πάθουν εγκεφαλικό. Βλέπετε, καθώς η καρδιά δεν χτυπά πλέον με κανονικό τρόπο, λόγω της ακανόνιστης ηλεκτρικής δραστηριότητας, αίμα που θα έπρεπε να διοχετεύεται σε όλο το σώμα αρχίζει να συσσωρεύεται και να πυκνώνει μέσα στην αριστερή κοιλία, που είναι ο κύριος θάλαμος άντλησης της καρδιάς. Εάν ο θρόμβος που δημιουργείται εκεί σπάσει και ταξιδέψει μέσα από τα στενά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο εγκεφαλικό, εμποδίζοντας την παροχή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο.
Τι μπορεί να βοηθήσει καρδιά και εγκέφαλο
Ερευνητές από τη Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη UK Biobank, που περιέχει δεδομένα περισσότερων από 500.000 ατόμων ηλικίας από 39 έως 70 ετών. Για την ακρίβεια, εστίασαν στα στοιχεία 117.384 συμμετεχόντων με μέσο όρο ηλικίας τα 56 έτη, που είχαν ολοκληρώσει δυο διατροφικά ερωτηματολόγια.
Χρησιμοποιώντας τις αντίστοιχες αξιολογήσεις έδωσαν σε κάθε συμμετέχοντα μια βαθμολογία για καθεμία από τις 4 δίαιτες στις οποίες αξιολογήθηκε. Κατόπιν ελήφθησαν υπόψη μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ή να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα: ηλικία, φύλο, φυλή και εθνικότητα, εκπαίδευση, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, κάπνισμα, ποτό, συνολική πρόσληψη ενέργειας, σωματική δραστηριότητα, ύπνο διάρκεια, ΔΜΣ, αρτηριακή πίεση και επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν και πληροφορίες για τη συχνότητα που ανέβαιναν σκάλες καθημερινά, βάσει 5 κατηγοριών (καθόλου, 10-50 σκαλοπάτια την ημέρα, 110-150 την ημέρα και 150+ την ημέρα).
Ακολούθησαν στατιστικές αναλύσεις που έδειξαν πως τα άτομα που ανέβαιναν τουλάχιστον 150 σκαλοπάτια την ημέρα είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Την ίδια ώρα, είχαν την υψηλότερη μέση συνολική πρόσληψη ενέργειας (κατά μέσο όρο 2.074 θερμίδες την ημέρα), ενώ σημείωσαν επίσης υψηλότερη βαθμολογία και στα τέσσερα πρότυπα υγιεινής διατροφής.
Στη δημοσίευση της εργασίας στην επιστημονική έκδοση Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, οι μελετητές πρότειναν να προωθηθεί το ανέβασμα σκαλοπατιών ως «απλός και αποτελεσματικός τρόπος αποτροπής εγκεφαλικών επεισοδίων», καθώς φάνηκε πως οι ενήλικες που ανεβαίνουν τουλάχιστον 110 σκαλιά την ημέρα (επτά φορές μια τυπική σκάλα) έχουν 31% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη δυνητικά απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση.