Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

8 TIPS ΓΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

Το πρωινό ξύπνημα δεν είναι για όλους παιχνίδι. Κάποιοι δυσκολευόμαστε λίγο παραπάνω να ανοίξουμε τα μάτια μας το πρωί, αλλά οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να μας βοηθήσουν.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η ζωή μας κινείται κυρίως σε πρωινούς ρυθμούς. Οι περισσότερες δουλειές έχουν πρωινό ωράριο, οι υπηρεσίες λειτουργούν το πρωί, γενικά είμαστε φτιαγμένοι να λειτουργούμε με το φως της μέρας. Ωστόσο, κάποιοι από εμάς ζοριζόμαστε με το πρωινό ξύπνημα. Ανοίγουμε τα μάτια με δυσκολία και χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα δίωρο για να αρχίσουμε να επικοινωνούμε με το περιβάλλον.

Τα πράγματα βέβαια αλλάζουν και μπορεί η ζωή να μας τα φέρει έτσι, που να χρειάζεται να αλλάξουμε ωράρια. Στην περίπτωση αυτή, ίσως οι παρακάτω συμβουλές σου φανούν χρήσιμες.

1. Άλλαξε ρουτίνα ύπνου

Ένα πιο ήρεμο πρωινό ξύπνημα ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ. Ο οργανισμός των περισσότερων έχει ανάγκη από 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να ξεκουράζεται επαρκώς. Αφού υπολογίσεις τον δικό σου ιδανικό αριθμό ωρών, στη συνέχεια πρόσθεσε μια ώρα περίπου το βράδυ για να χαλαρώσεις και να προετοιμαστείς για τον Μορφέα. Δώσε επίσης προσοχή στο πόσες οθόνες υπάρχουν στο δωμάτιό σου, γιατί το μπλε φως μπορεί να σου χαλάσει τον ύπνο.

2. Αποτύπωσε το πρωινό σου πρόγραμμα

Γράψε σε ένα χαρτί τι θες να κάνεις το πρωί που ξυπνάς και πόσο χρόνο θα χρειαστείς για να το κάνεις, χωρίς όμως βιασύνη. Έτσι, θα ρυθμίσεις ανάλογα το ξυπνητήρι σου, ώστε να έχεις χρόνο πριν φύγεις για δουλειά π.χ. να πας για προπόνηση, να κάνεις ένα ντους, να φας ένα θρεπτικό πρωινό, να παίξεις λίγο με τα κατοικίδιά σου.

3. Προσπάθησε να είσαι συνεπής

Μπορεί στην αρχή να σου είναι δύσκολο και δυσάρεστο, αλλά είναι σημαντικό να κοιμάσαι και να ξυπνάς περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Έτσι, θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να καθιερώσει μια ρουτίνα και σταδιακά το πρωινό ξύπνημα θα γίνει ευκολότερο.

πρωινό ξύπνημα
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

4. Σήκω αμέσως από το κρεβάτι

Αν μέχρι τώρα πατούσες snooze στο ξυπνητήρι σου ή άνοιγες τα μάτια και χάζευες τις νεότερες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, χρειάζεται να κόψεις τις συνήθειες αυτές. Οι έρευνες δείχνουν, άλλωστε, ότι δεν σε βοηθούν, αλλά αντιθέτως σου προκαλούν περισσότερο άγχος.

5. Άσε κάτω το τηλέφωνό σου

Αν χρησιμοποιείς το ξυπνητήρι του κινητού τηλεφώνου, φρόντισε να το αφήσεις κάπου μακριά. Έτσι, θα πρέπει να σηκωθείς από το κρεβάτι για να το κλείσεις. Στη συνέχεια, προσπάθησε να αντισταθείς στην επιθυμία να σκρολάρεις σε ειδήσεις και κοινωνικά δίκτυα ή να διαβάσεις τη λίστα με τις υποχρεώσεις σου. Αν έχεις διαθέσιμο χρόνο, προτίμησε να τον αφιερώσεις σε κάποια άλλη δραστηριότητα που μπορεί να σου φτιάξει τη μέρα, όπως π.χ. η πρωινή γυμναστική.

6. Πρωινό ξύπνημα σημαίνει φως

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι είναι να ανοίξεις τις κουρτίνες για να μπει στο σπίτι φως. Έτσι, το σώμα σου θα λάβει το μήνυμα ότι είναι ώρα να ξυπνήσει, σταματώντας την παραγωγή μελατονίνης, και θα ρυθμίσεις σιγά σιγά το βιολογικό σου ρολόι.

7. Κάνε κάτι που σου αρέσει

Η αλήθεια είναι ότι το να αλλάξεις την ώρα του πρωινού σου ξυπνήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι' αυτό χρειάζεται να συμπεριλάβεις στην πρωινή σου ρουτίνα πράγματα που απολαμβάνεις. Αυτό μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως το να πίνεις καφέ στην αγαπημένη σου κούπα.

8. Μην χάσεις το πρωινό

Μπορεί να προτιμάς να παραλείπεις το πρωινό γεύμα για να κερδίσεις μερικά λεπτά ύπνου, αλλά ο έξτρα αυτός χρόνος δεν θα σε σώσει. Καλύτερα, λοιπόν, να ξεκινήσεις τη μέρα σου με… καύσιμα, με ένα δυναμωτικό πρωινό που θα σε βοηθήσει να αντέξεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.