iStock

8 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΟΥ ΥΓΙΗ

Νευρολόγοι συγκέντρωσαν τις πιο καλές καθημερινές συνήθειες για να προασπίσεις αποτελεσματικά την υγεία του εγκεφάλου σου και να προλάβεις την άνοια και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.

Η διανοητική υγεία είναι πολύ σημαντική, αφού χωρίς αυτήν ακόμη και η καλή σωματική υγεία δεν μπορεί να προσφέρει μια καλή ποιότητα ζωής. Με το προσδόκιμο ζωής να αυξάνεται συνεχώς, η πρόληψη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου γίνεται όλο και πιο σημαντική.

«Όλοι μας θέλουμε να είμαστε γνωστικά ακμαίοι για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο Δρ. Seemant Chaturvedi, νευρολόγος και ειδικός στα εγκεφαλικά επεισόδια στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. Τα καλά νέα είναι πως πολλοί από τους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας ή άλλων εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου είναι αναστρέψιμοι αν υιοθετήσει κανείς μια σειρά από καλές συνήθειες.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε οκτώ πράγματα που συνιστούν οι νευρολόγοι να κάνεις για να διατηρήσεις ακμαίο τον εγκέφαλό σου μέχρι τα βαθιά γεράματα.

8 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να κρατάς τον εγκέφαλό σου υγιή
iStock

1. Να ρυθμίσεις τις χρόνιες παθήσεις σου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις και να φροντίσεις τυχόν χρόνιες παθήσεις, όπως για παράδειγμα την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη ή τον διαβήτη. «Όλες αυτές οι τιμές πρέπει να ρυθμιστούν, γιατί καθεμία από αυτές τις παθήσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις αρτηρίες του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή άνοια», αναφέρει ο Seemant Chaturvedi.

2. Να ασκείσαι τακτικά

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η άσκηση βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες και τη μνήμη, αυξάνοντας το πάχος του φλοιού του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνος για τη γλωσσική λειτουργία, τη σκέψη και τα συναισθήματα. «Ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα στοιχεία για τα οφέλη της τακτικής άσκησης στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ακόμη και στους ασθενείς με ήπια άνοια, συστήνουμε να κάνουν κάποια μορφή άσκησης τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα», αναφέρει ο Chaturvedi.

Η Carolyn Fredericks, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale, διευκρινίζει πως «όποια άσκηση και να επιλέξεις, περπάτημα, ποδήλατο, ή κολύμπι, η ιδανική ένταση είναι στο 50% με 80% του καρδιακού σου ρυθμού, στο επίπεδο δηλαδή που λαχανιάζεις αλλά μπορείς να συζητάς».

8 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να κρατάς τον εγκέφαλό σου υγιή
iStock

3. Να κοιμάσαι αρκετά

Η έλλειψη ύπνου είναι ο βασικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση άνοιας. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα στην ηλικία των 50 ή των 60 που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα είναι 30% πιθανότερο να διαγνωστούν με άνοια σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται από επτά ώρες και πάνω.

4. Να εντάξεις στη ζωή σου τη μεσογειακή διατροφή

Η Fredericks συνιστά στους ασθενείς της να υιοθετήσουν τις αρχές της μεσογειακής διατροφής στην εβδομαδιαίο τους μενού, επιλέγοντας φρούτα, λαχανικά, ψάρι, προϊόντα ολικής άλεσης και καλά λιπαρά. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν τι ακριβώς κάνει συγκεκριμένες τροφές να προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και να προλαμβάνουν την εκδήλωση άνοιας, ούτε ποια είναι τα συστατικά που βοηθούν. Εκείνο που γνωρίζουν με βεβαιότητα είναι πως το αλάτι και τα τρανς λιπαρά βλάπτουν ιδιαίτερα την υγεία του εγκεφάλου.

5. Να φοράς μάσκα σε μέρη με υψηλά επίπεδα ρύπανσης

Η κακή ποιότητα του αέρα δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στα μάτια ή στο αναπνευστικό, αλλά και στις εγκεφαλικές λειτουργίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρατηρηθεί υψηλά ποσοστά εκδήλωσης άνοιας στις περιοχές που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

6. Εξάσκησε το μυαλό σου

Συναρμολόγησε παζλ, λύσε sudoku, παίξε επιτραπέζια, διάβαζε βιβλία ή υιοθέτησε όποια συνήθεια βάζει το μυαλό σου σε λειτουργία. Δεν υπάρχει χρυσός κανόνας, ούτε κάποια δραστηριότητα που είναι καλύτερη από άλλη στο να προλαμβάνει την άνοια. Προτίμησε αυτές που σου αρέσουν και φρόντισε να τις εναλλάσεις, όχι μόνο για να μη βαριέσαι αλλά και για να εξασκείς διαφορετικές λειτουργίες του εγκεφάλου σου.

8 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να κρατάς τον εγκέφαλό σου υγιή
iStock

7. Να έχεις κοινωνικές συναναστροφές

Δεν έχει υπολογιστεί πόση ακριβώς ώρα πρέπει κανείς να είναι σε διάδραση με άλλους ανθρώπους για να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου του. Ωστόσο, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους ενισχύει τα νευρωνικά δίκτυα που είναι υπεύθυνα για την συγκέντρωση και τη μνήμη. Σε μελέτη, άτομα ηλικίας από 70 έως 90 ετών που δήλωσαν ότι είχαν ευχάριστες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μια δεδομένη ημέρα είχαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις την ίδια ημέρα και τις δύο επόμενες, σε σύγκριση με τις μέρες στις οποίες δεν είχαν τέτοιες συναντήσεις.

8. Να μειώσεις το στρες

Σύμφωνα με έρευνα, τα άτομα με υψηλά επίπεδα στρες είχαν 37% υψηλότερο ρίσκο να εκδηλώσουν προβλήματα μνήμης και άλλες γνωστικές δυσλειτουργίες. Το να μειώσεις το στρες είναι ίσως το δυσκολότερο πράγμα στις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατεύσεις την υγεία του εγκεφάλου σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.