Unsplash Ryoji Iwata

8 ΕΙΔΗ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ: ΠΟΙΟ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΣΕΝΑ;

Μπορεί να θεωρούμε ότι το τρέξιμο είναι ένα, αλλά όπως φαίνεται υπάρχουν 8 διαφορετικά είδη. Καθένα από αυτά στοχεύει σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Το τρέξιμο είναι από τα πιο απλά είδη άσκησης που μπορούμε να κάνουμε. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, άνετα ρούχα και ένα ταρτάν (ή έναν δρόμο) να ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

Αν και το τρέξιμο είναι τόσο απλό, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη προπονήσεων που μπορεί κάποιος να κάνει, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλει να πετύχει. Ποια είναι αυτά;

1. Recovery Run: τρέξιμο αποκατάστασης

Ρυθμός: Χαλαρός

Το επιλέγουμε κυρίως μετά από δυνατές και επίπονες προπονήσεις ή έπειτα από έναν αγώνα και βοηθάει στην ταχύτερη αποκατάσταση του οργανισμού.

2. Easy Run: καθημερινό τρέξιμο

Ρυθμός: Χαλαρός - Μέτριος

Πρόκειται για συνεχόμενο τρέξιμο που βοηθάει στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας. Όσον αφορά τους έμπειρους δρομείς, βοηθάει στη συμπλήρωση του χιλιομετρικού εβδομαδιαίου όγκου.

8 είδη τρεξίματος και τι προσφέρει καθένα
Unsplash Clique Images

3. Progression Run: τρέξιμο προοδευτικά αυξανόμενης έντασης

Ρυθμός: Προοδευτικά αυξανόμενος

Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ένα είδος τρεξίματος που βοηθά στη διατήρηση του ρυθμού με ένα δυνατό τελείωμα και προσομοιάζει μια κατάσταση αγώνα. Αυτό το είδος τρεξίματος βελτιώνει την ικανότητα διατήρησης της ταχύτητας.

4. Fartlek Run: παιχνίδι ταχύτητας

Ρυθμός: Εναλλασσόμενος

Το συγκεκριμένο είδος τρεξίματος προέρχεται από τη Σουηδία. Είναι ένας συνδυασμός συνεχόμενου τρεξίματος και διαλειμματικής προπόνησης, που αυξάνει τόσο την αερόβια όσο και την αναερόβια αντοχή. Ταιριάζει σε κάθε προπονητική περίοδο και η παιγνιώδης μορφή του το κάνει ιδιαίτερα ευχάριστο.

8 είδη τρεξίματος και τι προσφέρει καθένα
Unsplash Franzi Meyer

5. Long Run: τρέξιμο μεγάλης διάρκειας

Ρυθμός: Μέτριος

Είναι μέρος του προπονητικού προγράμματος ενός δρομέα και βοηθάει στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας. Κατά τη διάρκειά του, το σώμα χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και αυξάνεται η ποσότητα θρεπτικών συστατικών που μεταφέρονται στους μυς, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο αποδοτικοί στην καύση λιπαρών για την παραγωγή ενέργειας. Αυξάνεται, επίσης, η πυκνότητα των τριχοειδών αγγείων (έτσι βελτιώνεται η μεταφορά οξυγόνου) και η πυκνότητα και το μέγεθος των μιτοχονδρίων (είναι υπεύθυνα για την απόδοση της ενέργειας και με τη βοήθειά τους τα κύτταρα διασπούν τους υδατάνθρακες και τα λίπη).

6. Hill Repeats: τρέξιμο σε ανηφόρα

Ρυθμός: Έντονος

Το τρέξιμο στην ανηφόρα αυξάνει την αερόβια ισχύ, την αντοχή στην κούραση, τη δύναμη στα κάτω άκρα και βελτιώνει την τεχνική τρεξίματος. Χρησιμοποιείται από δρομείς όλων των επιπέδων σε στοχευμένες προπονητικές περιόδους.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΣΤΙΛ ΤΡΕΞΙΜΑΤΟΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΣΟΥ.

7. Tempo Run: τρέξιμο στο αναερόβιο «κατώφλι»

Ρυθμός: Έντονος

Στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε στο συνεχόμενο τρέξιμο υψηλής έντασης. Προσομοιάζει τον αγώνα, καθώς ο ρυθμός είναι παρεμφερής, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη δρομική οικονομία. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεπερνάει τα 50-60 λεπτά, γιατί μετά θεωρείται αγώνας.

8. Interval Training: διαλειμματική προπόνηση

Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές προπονήσεις στο πρόγραμμα ενός δρομέα. Αποτελείται από έντονα κομμάτια τρεξίματος με διάλειμμα στα ενδιάμεσα διαστήματα. Η επιβάρυνση εξαρτάται από το διάλειμμα ανάμεσα στα κομμάτια τρεξίματος, τη συχνότητα των κομματιών και τον συνολικό όγκο προπόνησης. Ο λόγος που εκτελούμε διαλειμματικές προπονήσεις είναι για να έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε σε σχετικά υψηλές ταχύτητες για μεγαλύτερο συνολικά χρονικό διάστημα από ό,τι αν τρέχαμε συνεχόμενα. Με την προπόνηση αυτή βελτιώνουμε παραμέτρους όπως η ταχύτητα, η δρομική οικονομία, η αερόβια και η αναερόβια ικανότητα, η αντοχή στην κόπωση, η καρδιαγγειακή λειτουργία.

8 είδη τρεξίματος και τι προσφέρει καθένα
Unsplash Mike Cox

Πώς να επιλέξεις το είδος τρεξίματος που σου ταιριάζει

Για να επιλέξεις το στιλ τρεξίματος που ταιριάζει σε σένα και στο προπονητικό σου πρόγραμμα, πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσεις ποιος είναι ο στόχος σου. Τι θέλεις; Απλά να χάσεις βάρος; Να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση; Να τερματίσεις σε έναν μαραθώνιο; Έπειτα, σημαντικό ρόλο παίζει το αθλητικό σου υπόβαθρο, η ηλικία και τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά σου. Είναι απαραίτητο να λάβεις υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες για να πετύχεις τον στόχο σου γρηγορότερα και μεθοδικότερα, αλλά και για να αποφύγεις τραυματισμούς

Ο Δημοσθένης Χρονόπουλος είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών, προπονητής αθλητικών δρόμων και κολύμβησης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.