Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

7 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΔΙΑΛΟΓΙΣΤΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ

Δύο ειδικοί μοιράζονται συμβουλές για την εξάσκηση του διαλογισμού, βοηθώντας όσους δυσκολεύονται με τις κλασικές μορφές του να βρουν την ηρεμία που αποζητούν.

Κάποτε ο διαλογισμός ανήκε αποκλειστικά στη μακρινή φιλοσοφία της Ανατολής, σε λαούς και φυλές που ζούσαν πολύ διαφορετικά από τους ανθρώπους του δυτικού κόσμου. Λέγεται ότι ο διαλογισμός άρχισε να απασχολεί τη Δύση τον 18ο αιώνα, όταν ορισμένα κείμενα της ανατολικής φιλοσοφίας, που περιείχαν αναφορές σε τεχνικές και πρακτικές του διαλογισμού, μεταφράστηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά. Πλέον, γνωρίζουμε πολλά για τα είδη του διαλογισμού και έχουμε εντρυφήσει ακόμα και σε εναλλακτικές μορφές του, όπως ο περιπατητικός διαλογισμός. Σχεδόν όλοι έχουμε εκείνο τον φίλο ή τη φίλη που κάνει διαλογισμό προσπαθώντας να ηρεμήσει το «μέσα» του/της από τα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Ο παραδοσιακός διαλογισμός δεν λειτουργεί σε όλους το ίδιο

Βέβαια, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο διαλογισμός δεν είναι για όλους. Για κάποιους μπορεί να λειτουργεί ως βάλσαμο, όμως για άλλους μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις της ψυχολόγου και δασκάλας γιόγκα Suzy Reading στον Guardian, η οποία ανέφερε ότι για να επωφεληθούμε από τις αναζωογονητικές ιδιότητες του διαλογισμού, δεν χρειάζεται να είμαστε ακίνητοι εστιάζοντας στην αναπνοή μας. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται απαραίτητα να εξασκούμαστε στον διαλογισμό με τον παραδοσιακό τρόπο για να επωφεληθούμε.

Παραδέχεται, μάλιστα, ότι και η ίδια έχει δυσκολευτεί με παραδοσιακές πρακτικές του διαλογισμού οι οποίες μπορεί να είναι απρόσιτες για πολλούς ανθρώπους. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο διαλογισμός δεν είναι γι' αυτούς», αναφέρει.

διαλογισμός
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Πρακτικές που μπορούν να προσφέρουν ηρεμία

Μπορείτε να αποκομίσετε πολλά τόσο μέσω του παραδοσιακού διαλογισμού όσο και μέσω αρκετών δραστηριοτήτων, όπως αναφέρονται παρακάτω.

– Περπάτημα

Το περπάτημα με επίγνωση είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής πρακτική. Η Joy Rains, συγγραφέας του βιβλίου «Meditation Illuminated: Simple Ways to Manage Your Busy Mind», συνιστά να εξασκούμαστε στην ενσυνειδητότητα όταν περπατάμε επειδή αυτή είναι μια πολύ καλή στιγμή «για να φέρουμε την επίγνωση στα πόδια μας καθώς [αυτά] συνδέονται με το έδαφος».

Ειδικότερα, για όσους βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους, η ειδικός προτείνει να εστιάζουν την προσοχή τους στο κατοικίδιό τους, και συγκεκριμένα σε σημεία όπως το κούνημα της ουράς, ο ήχος που κάνουν οι πατούσες του στο δρόμο ή η αναπνοή του.

– Επαφή με τη φύση

Είναι γνωστό ότι η επαφή με τη φύση προκαλεί ηρεμία του σώματος και του νου. Όταν βρισκόμαστε στη φύση, λέει η Reading, «συμμετέχουμε σε ένα πανοραμικό βλέμμα, το οποίο είναι πραγματικά διαφορετικό από όταν είσαι σε μια κλήση Zoom ή εστιάζεις σε μια οθόνη. Το πανοραμικό βλέμμα επιτρέπει την περιφερειακή όραση και είναι καταπραϋντικό για το νευρικό σας σύστημα».

Αν ζείτε στην πόλη και δεν ανήκετε σε εκείνους που εγκατέλειψαν την Αθήνα για να ζήσουν στη φύση, αρκεστείτε στο πάρκο της γειτονιάς, στη θέα ενός όμορφου ηλιοβασιλέματος ή των αστεριών στον νυχτερινό ουρανό (για πόσο ακόμα θα μπορούμε άραγε να τα θαυμάζουμε;)

– Δουλειές του σπιτιού

Σας έχει τύχει να νιώθετε αγχωμένοι, στεναχωρημένοι ή να είστε εν αναμονή μιας σημαντικής ανακοίνωσης και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να καθαρίσετε το σπίτι σας; Η Reading θεωρεί ότι μπορούμε να μετατρέψουμε σχεδόν οποιαδήποτε δραστηριότητα σε διαλογιστική ενασχόληση, ακούγοντας πραγματικά τις αισθήσεις μας. Επομένως, γιατί να μην μπορούμε να το κάνουμε το ίδιο και με τις δουλειές του νοικοκυριού;

«Το δίπλωμα της μπουγάδας μπορεί να είναι μια μορφή διαλογισμού», αναφέρει η ίδια προτρέποντάς μας να επιβραδύνουμε, να μυρίσουμε το άρωμα των φρεσκοπλυμένων ρούχων, παρατηρώντας παράλληλα τις υφές τους.

– Γράψιμο

Το γράψιμο βοηθάει στο να επικεντρωθούμε στις σκέψεις που μας απασχολούν και να παραδεχτούμε τα συναισθήματά μας. Γράφουμε αυτό που είναι αληθινό στο εδώ και το τώρα και κρατάμε μακριά οποιεσδήποτε άλλες εργασίες που πρέπει να γίνουν.

– Δοκιμή νέων πραγμάτων

Το να κάνουμε πράγματα ή δραστηριότητες που διεγείρουν την περιέργειά μας μπορεί να αποτελέσει μια διαφωτιστική εμπειρία, επειδή ο εγκέφαλός μας θα λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο.

Βγείτε για λίγο από το «comfort zone» σας και τα πράγματα που νιώθετε οικεία, και δοκιμάστε να ξεκινήσετε μια νέα δημιουργική δραστηριότητα.

– Κεραμική

Η ενασχόληση με την κεραμική μπορεί επίσης να έχει διαλογιστικό χαρακτήρα και να προσκαλέσει μια βαθιά αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας. Η Rains χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα της κεραμικής ως έναν «υπέροχο τρόπο για να παραμείνεις παρών».

– Το να ρεμβάζεις έξω απ' το παράθυρο

Η εστίαση σε αντικείμενα μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από την πολυάσχολη κίνηση του μυαλού. Ένας τρόπος είναι να κοιτάξουμε έξω από το παράθυρο.

Εναλλακτικά, «καθίστε στο παγκάκι ενός πάρκου και παρακολουθήστε τον κόσμο να περνάει», προτείνει η Reading. «Αναζητήστε αλληλεπιδράσεις καλοσύνης μεταξύ των ανθρώπων».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.